Utorak 16. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 09.10.2017.
00:22
Đ. Barović - Vesti A

Roditelji ubijenih gardista za "Vesti": Sinovi nam trunu, a ubice na slobodi

Roditelji tragično nastradalih gardista, Dragana Jakovljevića i Dražena Milovanovića, prisustvovali su 8. decembra prošle godine sastanku na kome su osim tadašnjeg premijera Aleksandra Vučića, bili prisutni i čelnici Vojno-bezbednosne agencije, kao i BIA. Prema tvrdnji njihovog advokata Predraga Savića, Aleksandar Vučić je tada rekao da postoje nove informacije, te da je neko namerno zamenio parafinske rukavice čime je istraga, svesno, skrenuta u pogrešnom smeru.

youtube.com/Al Jazeera Balkans
Lagali su nas: Janko Jakovljević i Petar Milovanović

U razgovoru za "Vesti" povodom 13-godišnjice od ovog događaja, Janko Jakovljević i Petar Milovanović priznaju da se ne sećaju da li je Vučić to zaista i rekao, ali su jednoglasni da im je tadašnji premijer poručio da veruje da su njihova deca ubijena.

- Na tom sastanku je bilo veoma puno ljudi iz raznih ministarstava, vojnih i civilnih službi i, iskreno, zaista se ne sećam da li je to rekao ili ne jer su se tim detaljima bavili naši advokati. Aleksandar Vučić je bio potresen ovim slučajem i tada nam je saopštio čitav niz detalja do kojih su došle vojne službe, kao i da je uveren da su naša deca ubijena. Međutim, i sam sam zbunjen zbog čega se ova informacija držala u tajnosti skoro godinu dana, od decembra do sada. Očekivao sam da je možda predmet istrage Komisije koja je ubrzo formirana, ali pitanje je da li je ona uopšte i radila - kaže Janko Jakovljević.

On veruje da Aleksandar Vučić ima dovoljan autoritet da bi slučaj koji je već 13 godina u rangu misterije, ipak mogao biti rešen.

- Svaka kuća mora da ima domaćina, čoveka koji se za sve pita. Verujem da Vučić može da naredi da se istraga ubrza i da napokon saznamo ono što nas sve ove godine tišti i zbog čega ne spavamo - ističe Jakovljević.

On nema dileme da neko sve ove godine namerno koči istragu.

- Kao da se namerno sve odlaže, da godine prolaze da bi na kraju i mi roditelji umrli, da l' od starosti, da l' od tuge. Onda više ne bi bilo nikoga ko se interesuje za ovaj slučaj. Uostalom, i mediji pišu isključivo samo 5. oktobra. Onda cele godine grozna tišina... - veli Jakovljević.
Petar Milovanović je manji optimista kada govori o tome da li bi pravosuđe Srbije moglo uspešno da reši ovaj slučaj.

"Koga briga za seljačku decu"

Slučaj pogibije dvojice gardista dosad je više puta politizovan. Milovanović kaže da porodice u tome ne žele da učestvuju.
- Molimo sve da nas ne uvlače u politizaciju, jer ovo je muka koju ni crnom đavolu ne bih poželeo. Tadiću sam otvoreno rekao: "Šta bi se dogodilo da ste u moj koži? Pa ceo Beograd bi bio prekopan da se nađe ubica." Ovako, videla država da su to obične, seljačke porodica, pa ih pustili - ističe Petar Milovanović.

- Dosad su svi bog zna koliko obećavali i svi su nas na kraju slagali. Zato sam i sada sumnjičav. Razgovarao sam sa svima, od Tadića pa nadalje, ali to su bila samo prazna obećanja. Da hoće, država ovaj slučaj može da reši u vrlo kratkom roku. Mnogo zamršenije slučajeve su rešavali, a ni Janko ni ja svoju decu nismo poslali na ulicu, već ih je država tražila i mi smo joj ih dali. Zato je za mene država najodgovornija. Kada neko ubije kuče, odgovara za to, a našu decu je država vratila u sanducima i ne može da bude da za to niko nije kriv - ogorčeno ističe Petar Milovanović.

Po pravdu i u Strazbur

I Janko Jakovljević i Petar Milovanović nemaju dileme da, ako do pravde ne dođu u Srbiji, potražiće je pred Sudom pravde u Strazburu.
- Mi smo običan, prost svet, seljaci. Nemamo puno iskustva sa pravom, ali i nama je jasno da ne može predistraga da traje 13 godina i da se ništa nije uradilo. Očigledno je da neko namerno zataškava ceo slučaj. Ako nam domaće pravosuđe ne pomogne, znamo šta nam je. U Strazburu ćemo naći pravdu - ističe Janko Jakovljević.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online