Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Petak 06.10.2017.
15:48
Vestionline A

Cirkus u Skupštini: Svađe, opomene, ćutanja za govornicom, pozivanje doktora, pretnje prekidom

Cirkus je preslaba reč za ono u šta su se sednice Skupšine Srbije pretvorile.

Tanjug
Cirkus se nastavio

Posle opomena Bošku Obradoviću i Ivanu Kostiću iz Dveri na početku, predsednica parlamenta Maja Gojković je izrekla i tri opomene poslanici Mariji Janušević

U nastavku sednice izređena je i još jedna opomena Ivanu Kostiću.

Janjuševićeva je potom prišla stolu za predsedavajuće, i pored upozorenja Gojkovićeve da to ne čini jer nema za to dozvolu, u ruci je držala Poslovnik i tako stajala ispred predsednice parlamenata, kojoj je više puta isključivala mikrofon.

- Nemate prava da učestvujete na sednici - poručila je Gojkovićeva poslanici Dveri koja je u jednom trenutku snimala predsednicu parlamenta mobilnim telefonom.

"Dovedite doktora"

Gojkovićeva joj je kazala da joj je oprostila to što je pre tri dana u ženskoj tašni u skupštinu unela kamen, koji je kasnije šef njene poslaničke grupe Boško Obradović pokazao u skupštinskoj sali kao dodatni argument za prihvatanje predloga Dveri da se u dnevni red uvrsti rezolucija Dveri o KiM.

- To sam vam oprostila, sklonite se molim vas, uneli ste kamen na prevaru, vi ste dama, mladi ste, nemate iskustva, nemojte da vas zlopotrebljavaju vaše kolege - rekla je Gojkovićeva poslanici Dveri.

Gojkovićeva je rekla da je Janjuševićeva stala ispred nje jer misli da je na modnoj mosti ili u pozorištu i ima “stendap šou”, a nakon što je Janjuševievać i dalje stajala ispred stola za predsedavajuće i više puta Gojkovićevoj isključila mikrofon.

- Ako vam nije dobro imamo doktora, smirite se, nemojte me gaziti. Smirite se, biće sve u redu, nemojte praviti cirkus. Ja vas iz sale neću izvesti, džaba se trudite - nasmejavši se poručila je Gojkovićeva poslanici Dveri.

Nakon i daljeg insistiranja Janjuševićeve, Gojkovićeva je rekla “Ako imamo nekog doktora, neka diskretno uđe, znam da je ministar doktor”.

Predsednica parlamenta je u međuvremenu pozvala pojedine poslanike opozicije da ne snimaju mobilnim telefonima.

Prva opomena izrečena je Mariji Janušević, koja je javljajući se po povredi Poslovnika, rekla da je predsednica parlamenta dužna da poštuje Poslovnik ali da, kako kaže, Gojkovićeva sve vreme pokazuje da nije u stanju da predsedava i vodi sednicu.

Gojkovićeva je na to uzvratila da je izlaganje Januševićeve zloupotreba Poslovnika i poručila joj da ne prilazi stolu za predsedavajuće jer za to nije dobila dozvolu, ali bez obzira na upozorenja, Janjuševićeva je stala ispred Gojkovićeve i u ruci držala Poslovnik.

Dok je Janjuševićeva stajala, predsednica parlamenta je davala reč drugim poslanicima, a potom se javio i Dragan Vesović, koji je ustao i rekao da neće da govori nego će da ćuti i tako iskoristi preostalih sedam minuta za poslaničku grupu Dveri.

Gojkovićeva mu je rekla da, po Poslovniku, kada zatraži reč mora i da govori o temi dnevnog reda.

- Mogu ja i da sedim sedam minuta, popiću kafu, ali po Poslovniku morate da govorite o temi - rekla je Gojkovićeva poslaniku Dveri.

Na to je Vesović uzvratio da ćutanje ponekad govori više od reči, te da ćutanje, kako kaže, predstavlja stav prema onome što se dešava u Skupštini i da će nastaviti da stoji.

- Onda i vi možete da stojite - dodala je Gojkovićeva.

"nećemo dati da se održi sednica"

Ubrzo se javio i poslanik Dveri Ivan Kostić, koji je posle izricanja prve opomene rekao “Nećemo dati da se održi sednica”, da bi poručio predsednici parlamenta da je najbolje da se raspusti Skupština, jer “vam se cela zemlja smeje”, na šta je Gojkovićeva prokomentarisala “Svašta”.

- Vama se cela zemlja smeje, danima pravite cirkus. Šta radite to poslanici (Janjušević) da unosi kamenje, da pravite haos, žena se ovde trese kad govori, čupa mikrofon - rekla je Gojkovićeva.

Drugu opomenu dobio je jer je rekao da predsednici parlamenta "prilaze kojekakvi ljudi i savetuju je", na šta je Gojkovievać rekla da ne može tako da naziva poslanike, te da je zloupotrebio Poslovnik, a da je ona krajnje tolerantna.

Poslanik SNS Zvonimir Đokić rekao je da ovo što rade Dveri “anarhizam”, dok je Đorđe Vukadinović iz poslaničkog kluba Nova Srbija - Pokret za spas Srbije tražio da se prekine sednica i održe konsultacije.

Za poslanika SNS Mihajla Jokića to što Janjušević stoji ispred stola gde sedi predsednica parlamenta SNS “inspiriše da govori kvalitetnije nego da ona nije tu”.

Janjuševićeva je nastavila da stoji u skupštinskoj sali, dok su pojedini poslanici govorili o zakonskim predlozima.

Maja Gojković je, posle tri izrečene opomene, izrekla i meru udaljenja sa sednice poslanici Dveri Mariji Janjušević, a potom je završena objedinjena načelna rasprava o četiri zakonska predloga i sednica će biti nastavljena u ponedeljak.

"Nasilje nad opozicijom"

Poslanica Dveri je pred kraj rasprave tri puta ponovila, primičući se mikrofonu na stolu za predsedavanje, “predaja”, a potom i ”nasilje nad opozicijom”.

Gojkovićeva joj je rekla da se “ne dernja” i naglasila da je ponašanje Janjuševićeve sramota.

- Teško ćemo voditi sednicu sa ovakvim poslanicima - kaže Gojkovićeva, koja je zaključujući raspravu zahvalila poslanicima na razumevanju.

Poslanik Dveri Zoran Radojičić rekao je Gojkovićevoj da podnese ostavku, ako nije sposobna da vodi sednicu, na šta je predsednica parlamenta uzvratila da on treba da podnese ostavku, ako nije u stanju da obavlja poslaničku funkciiju.

Poslanik Ujedinjene seljačke stranke Marijan Rističević zamolio je predsednicu parlamenta da Janjuševićevoj vrati kamen za kupus.

Ona je 3. oktobra u tašni unela u salu kamen, koji je potom lider Dveri koristio u svom izlaganju.

- Mislili smo da je kamen Boška Obradovića, ali nije - kaže Rističević.

Sednica će biti nastavljena u ponedeljak 9. oktobra.

POVEZANE VESTI

Petak 06.10.2017. 20:14
I to je ta opozicija koja je alternativa postojećoj vlasti.Ovoj zemlji nedostaje vojnička čizma dok se malo ne uljude i jedni i drugi.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online