Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Petak 29.09.2017.
18:11
J. Arsenović - Vesti A

Srbija gazi u NATO

Srbija je postala deo borbene grupe Evropske unije Helbrok (HELBROC) koju čine Rumunija, Bugarska, Kipar, Grčka i Ukrajina. Notu o pristupanju Srbije tehničkom sporazumu o osnivanju Helbroka u Atini potpisao je Evangelos Apostolakis, načelnik Generalštaba nacionalne odbrane Grčke, tokom posete srpskog ministra odbrane Aleksandra Vulina.

Tanjug
Da li će zaista krvariti za NATO: Srpski vojnici na vežbi sa Amerikancima u Nemačkoj

Aleksandar Radić, vojni analitičar, rekao je za "Vesti" da je potpuno jasno da je to još jedan korak bliže Srbije NATO-u.

- Te evropske borbene grupe vode članice NATO-a. Grčka, koja vodi ovu grupu kojoj smo pristupili, članica je NATO-a. Ako sa balkanskim zemljama koje su članice NATO-a uđemo u zajedničku borbenu grupu, onda ne možemo da se pravimo naivni šta to u praksi zapravo znači. To je elegantno rešenje da se uđe u jednu aktivnost više sa državama članicama zapadne vojne alijanse, a da pri tome nema pominjanja tako omražene skraćenice u srpskom javnom mnjenju kao što je NATO - odgovara Radić.

Ministar Aleksandar Vulin, lider Pokreta socijalista i doskora oštar kritičar NATO-a i rusofil, nije krio ushićenje pristupanjem srpske vojske Helbroku.

A. Čukić
Puzeći u alijansu: Aleksandar Radić

Po standardima Alijanse

Radić podseća ne neke od primera koji potvrđuju da je Srbija bliža NATO nego vojnoj neutralnosti ili vojnoj saradnji sa Ruskom Federacijom.

Takav je slučaj kada je Srbija poslala vojnike u Liban.

- Kažu da je to u okviru misije UN. Da, ali naši vojnici su u sastavu bataljona koji čine članice NATO-a i naši vojnici prolaze kroz osposobljavanje i opremljeni su po standardima alijanse! Kada ovo kažem, onda se pored mog imena stavi NATO lobista, dok Vlada Srbije uvodi naše vojne snage u borbene grupe EU, kojima se rukovodi iz istog mesta odakle se rukovodi NATO. To je licemerje koje nam vlast servira - kaže Radić.

- Ovo je za nas važan dan i ovo je za nas još jedna prilika da pokažemo da smo cenjeni i kao narod i kao država i kao politika i kao vojska. Po sastavu zemalja, kao što vidite, nalazimo se među prijateljima. Ne slučajno, samo je jedna zemlja priznala Kosovo i Metohiju, dok sve ostale nisu. I o tome se vrlo pažljivo vodilo računa kada smo birali gde ćemo se pojaviti i u kojoj grupi ćemo učestvovati - rekao je Vulin.

Učešće srpske vojske u borbenoj grupi EU operativno će trajati do 2020. godine.

- Naše učešće će biti na nivou jednog voda Vojne policije do pet štabnih oficira i, naravno, predstavnika kancelarije za civilno-vojnu saradnju - precizirao je ministar Vulin.

Potrebu Vlade Srbije da ističe deklarisanu vojnu neutralnost zemlje, dok poslednjih godina Beograd intenzivira saradnju sa NATO-om u svim segmentima, Radić ocenjuje kao licemerje srpske zvanične politike.

- Pristupanje Helbroku je samo još jedan način gde mi nastojimo da razvijamo što je moguće bolje odnose sa NATO-om, a da pri tome pred domaćim javnim mnjenjem ne kažemo da je reč o NATO-u, jer se većinska javnost u Srbiji protivi članstvu u zapadnoj vojnoj alijansi. Istovremeno se predimenzionira svaki oblik vojne saradnje sa Rusijom, sa kojom inače imamo skromnu vojno-tehničku saradnju - primećuje Radić.

Kilavo u praksi

Već desetak godina postoji ideja da se od članica EU i zemalja koje su prijateljske formira pojačan bataljon od oko 1.500 ljudi, koji je spreman za izvršenje zadataka u skladu sa evropskom zajedničkom bezbednosnom i odbrambenom politikom.
- U praksi, ideja je trebalo da se ostvari tako što svaka zemlja angažuje na šest meseci određenu jedinicu koja je opremljena po standardima NATO-a. Takva jedinica bi bila spremna da dejstvuje u akcijama humanitarne prirode, u uspostavi i održavanju mira, ali su u praksi rezultati mršavi, jer su te države u nemogućnosti da se distanciraju od NATO-a pošto su neka vrsta podorganizacija u okviru zapadne vojne alijanse. Stalno su u poziciji da objašnjavaju kako nisu dupliranje NATO, ali ni zametak evropske vojske - objašnjava analitičar Radić.

 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online