Četvrtak 18. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 27.09.2017.
18:11
J. L. Petković - Vesti A

Vlast ne haje za dopunsku školu

Vlada Srbije odbacila je sve amandmane na Zakon o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja kojima su zatraženi bolji uslovi za škole srpskog jezika u inostanstvu. Narodni pokret Dveri predložio je 39 izmena u zakonu o kome se raspravlja u Skupštini Srbije, a tri su se odnosila direktno na dijasporu.

N. Đurović
Nek o našoj deci brinu stranci: Pali amandmani Dveri

Ta opoziciona stranka zatražila je otvaranje novih škola na srpskom jeziku u okviru diplomatsko-konzularnih predstavništava Srbije, omogućavanje angažovanja honorarnih nastavnika iz redova dijaspore, što su obrazložili boljim kvaliteom nastave i smanjenjem troškova, kao i da se u redove Nacionalnog prosvetnog saveta biraju još dva člana, odnosno po jedan predstavnik srpskih obrazovnih institucija iz rasejanja i regiona.

Prepuštanje asimilaciji

Predloženi amandmani proistekli su iz činjenice da je sve veći broj državljana Srbije odlazi u inostranstvo zajedno sa porodicama. Kao primer, naveden je grad Beč gde oko 23.000 srpske dece trenutno pohađa osnovne i srednje škole, ali i dalje uče nastavu po sistemu austrijskog obrazovanja iz 1992. koji ne prepoznaje kod za srpski jezik. Kada je reč o otvaranju škola u prostorijama diplomatsko-konzularnih predstavništva i sa nastavnicima iz redova srpske dijaspore, predlagači amandmana smatraju da bi to bi "dodatno vezivalo Srbe za državne institucije Srbije, što bi sigurno smanjilo asimilaciju i nepoznavanje srpskog jezika i pisma, koje je u trendu rasta već duži niz godina".

S obzirom na to da je na sva tri predloga Vlada Srbije rekla - ne, izvesno je da taj predlog neće podržati poslanici vladajuće većina u Skupštini i da će u narednim danima biti odbačeni. U razgovoru za "Vesti" Srbi u dijaspori sa oduševljenjem su prihvatili ove amandmane, ali izgleda da su predlagaču zakona deca koja žele da uče srpski jezik daleko od otadžbine još van vidokruga.

Vlada Srbije odbila je da se u članu 72. Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja doda stav 2. po kome bi se stvorio zakonski okvir i obaveza za nadležna ministarstva da otvaraju nove škole na srpskom jeziku u inostranstvu u okviru diplomatsko-konzularnih predstavništva Srbije, a u skladu sa programom koji propisuje srpsko Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja. U obrazloženju Vlada kaže da se predlog odbija jer to "ministarstvo nije nadležno da uređuje pitanje korišćenja prostora diplomatsko-konzularnih predstavništava Republike Srbije u inostranstvu".

Dveri su zatražile da se i članu 157 doda još jedan stav koji bi omogućio Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja da za rad u školama u inostranstvu honorarno angažuje državljane Srbije koji tamo već žive.

Ivan Kostić, predsednik skupštinskog odbora za dijasporu i predlagač ovih amandmana, obrazložio je da bi taj potez doprineo kvalitetu nastave, afirmaciji srpskog jezika, uštedeo novac koji se sada izdvaja za angažovanje nastavnika iz Srbije i konačno, angažovao prosvetni kadar koji duže vreme živi van otadžbine i bolje poznaje prilike i odnose u državama u kojima se sada nalaze. Međutim, Vlada Srbije kaže da je predloženo rešenje neuređeno i bez predloženih procedura i načina angažovanja istih nastavnika.

Prema članu 33 predloženog Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja Nacionalni prosvetni savet, telo zaduženo za smernice u srpskom obrazovanju, imaće 46 članova, a Dveri su zatražile da se tom broju dodaju još dva mesta za stručnjake iz regiona i rasejanja, jer smatraju da bi najeminentniji stručnjaci koji žive van Srbije trebalo da budu zastupljeni "kako bi sa stručnjacima iz zemlje kreirali obrazovnu strategiju za Srbe, ma gde oni živeli".

- Amandman se odbija jer nije u skladu sa konceptom Predloga zakona u pogledu sastava i izbora članova Nacionalnog prosvetnog saveta - obrazložila je Vlada Srbije.

Ivan Kostić ističe da je "vladajuća većina još jednom na delu pokazala da ih srpsko rasejanje uopšte ne interesuje". Takođe kaže da ako vlast amandmane odbija samo zato što stižu iz redova opozicionih Dveri, njegova stranka spremna da ih ustupi koaliciji okupljenoj oko Srpske napredne stranke, samo da bi se postigao cilj - bolji uslovi obrazovanja za srpske mališane u inostranstvu.

- Nije dovoljno što Uprava nema direktora već tri godine, što se Skupština dijaspore ne sastaje od 2014. već sada Ministarstvo prosvete nije spremno da prihvati konkretne predloge za rešavanje postojećih problema kojih su svesni svi koji žive van Srbije. Ako ove stvari do sada nisu rešene, Dveri su apsolutno spremne da ove amandmane potpišu oni koji su na vlasti, kako bi bili usvojeni. Za nas nije bitno ko predlaže ideje, već je važno da se na konkretnim primerima pokaže volja da se položaj Srba u rasejanju i regionu popravlja i unapređuje, a pogotovo u odnosu sa matičnom državom. U svakom slučaju, mi i dalje nastavljamo borbu, sa ciljem da se što više Srba iz rasejanja i regiona uključi u društveno-političke tokove u Srbiji i da imaju svoje predstavnike u Skupštini Srbije, podvlači Kostić.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online