Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 26.09.2017.
21:23
Tanjug A

Srbija zahvalna zbog Kosova: Podržavamo teritorijalni integritet Španije

Španija je jedan od najvećih prijatelja Srbije u EU i interes Srbije je da što više jača saradnju sa Španijom, izjavio je danas ministar spoljnih poslova Ivica Dačić u Saragosi, gde će biti otvoren konzulat Srbije.

Tanjug
Susret sa predsednicom parlamenta Aragona: Violeta Borderias i Ivica Dačić

Dačić je Tanjugu rekao da je još jednom izrazio zvaničan stav da Srbija podržava teritorijalni integritet Španije i jedinstvo, te da se nada da će se svi problemi u toj državi rešavati dijalogom i mirnim putem, bez jednostranih poteza sa kojima je Srbija bila suočena u slučaju Kosova.

- Španija intenzivno i čvrsto podržava teritorijalni integritet Srbije, isto tako i Srbija podržava teritorijalni integritet i jedinstvo Španije - kaže Dacić.

U želji da razvijamo dalje naše prijateljske odnose, kaže Dačić, Vlada Srbije je odlučila da otvori konzulat u aragonskoj autonomnoj regiji, u Saragosi, na čelu sa počasnim konzulom Huanom Karlosom Triljom Bigorijem.

Šef srpske diplomatije kaže da je Bigori bio na nekoliko važnih funkcija, a da je na poslednjoj bio zadužen za trgovinu u vladi Aragona. 

- Za nas je veoma bitno da unapredimo ekonomske odnose sa Španijom, a sa Aragonom posebno, imajući u vidu da je to jedna od najbogatijih oblasti u Španiji - rekao je Dačić.

On je naveo da je naša spoljnotrgovinska razmena sa Aragonom prošle godine bila svega 14 miliona evra u odnosu na, dodaje, BDP Aragona koji je "frapantno visok" za jednu takvu autonomnu regiju i iznosi oko 35 milijardi evra godišnje.

Ističući da je interes Srbije da razvija saradnju sa Španijom u svim oblastima, Dačić je najavio da će sutra biti otvoren konzulat, te da će to biti povod i za susret sa mnogim zvaničnicima.

- Već 27. oktobra očekujemo posetu delegacije aragonskih biznismena, biznismena iz Saragose, sa ciljem da se unapredi naša ekonomska saradnja - navodi Dačić. 

Prema njegovim rečima, u Saragosi se već sastao sa predsednicom parlamenta Aragona, sa predstavnikom Vlade Španije u autonomnoj regiji Aragon, a sutra će se sastati sa gradonačelnikom Saragose, kada će u Privrednoj komori biti otvoren konzulat. 

Huan Karlos Triljo Bigori rekao je da je veoma počastvovan zbog izbora na mesto počasnog konzula Srbije u Aragonu.

- Aragon je mala regija u Španiju sa 1,5 miliona stanovnika, ali ekonomski veoma aktivna - rekao je Karlos i naveo da se tu nalazi jedna od najvećih fabrika "Opela" u Evropi i mnoge kompanije u različitim oblastima industrije. 

- Naš glavni cilj će biti unapređenje ekonomskih veza između regije Aragon i Srbije - rekao je Bigori i naveo da će saradnja uključiti ne samo investicije, već i kulturne veze i organizovanje sportskih događaja. 

- Mislim da imamo dobru priliku da pokažemo svetu i Španiji da je Srbija zemlja u razvoju i da je vlada Srbije veoma ozbiljna u pristupanju evropskoj zajednici. Računamo na dobre prijatelje u Španiji koji će promovisati interese Srbije u EU - rekao je Bigori.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online