Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 21.09.2017.
18:55
Z. M. - Vesti A

Tragičan rasplet posle dve i po godine: Dalibora ubila Islamska država?

Austrijanac srpskog porekla Dalibor Savičić, koga su džihadisti oteli u Libiji početkom marta 2015. godine, tri meseca posle kidnapovanja sa naftnog polja, sa velikom verovatnoćom je ubijen, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Austrije.

Facebook/Dalibor Savicic
Dalibor je pred otmicu posetio decu

Do tog saznanja su austrijske vlasti došle kad je pronađen i analiziran sadržaj računara koji je oduzet pripadnicima Islamske države posle njihovog poraza. Iako se sumnjalo da su Dalibor i osam radnika naftne kompanije pogubljeni, austrijske vlasti nisu imale nikakvu potvrdu sve do sada.

Porodica Savičić se nadala da je Dalibor ipak živ, s obzirom na to da je imao vojno iskustvo kao podoficir austrijske vojske i pripadnik mirovnih snaga na području bivše Jugoslavije.

Portparol Ministarstva spoljnih poslova Austrije Tomas Šnel je ukazao da Krizni štab proverava izveštaje lokalnih medija, a da je šef diplomatije Sebastijan Kurc s tim u vezi prethodnih dana već kontaktirao Daliborovu porodicu.

Bez zahteva za otkup

Iako su neposredno posle otmice mediji spekulisali da je tražen otkup za Dalibora u ministarstvu ističu da nisu dobili nikakav zahtev za otkup svog državljana.
"U ovom slučaju vladala je velika tišina", saopštilo je ministarstvo još pre godinu dana.

Šnel je ukazao da će, ako se obistine izveštaji, biti veoma teško doći do Daliborovog tela, jer je teritorija na kojoj je otet i dalje pod ratnim dejstvima.

Devet članova malteško-austrijske naftne kompanije Vaos oteti su 6. marta 2015. godine, a među njima su, pored Dalibora bili državljani Češke, Gane, Bangladeša i Filipina. Na slobodu su pušteni jedan državljanim Bangladeša i jedan iz Gane.

Poreklom iz okoline Gradiške

Dalibor Savičić je poreklom iz okoline Gradiške, odakle su mu otac Slobodan i majka Zorica. Ranije je zajedno sa ocem radio u livnici Nemak (nekada Madlberger) u naselju Klajnminhen, gde su i stanovali jedno vreme. Samo desetak dana pre otmice boravio je u Lincu i obišao dvoje dece i porodicu.

Pre njihove otmice džihadisti su ubili osam libijskih pripadnika obezbeđenja.

Libijski portal Libija observer je saopštio da je grupa Šura savet mudžahedina objavila poruku da je pronašla pet leševa u junu 2015. godine. Tela su potom, bez identifikacije, predata libijskom Crvenom polumesecu.

Među leševima pronađen je i lični laptop jedne žrtve Pavela H. u kojem se nalaze fotografije na osnovu kojih je utvrđeno da je jedna od žrtava upravo on.

Takođe je na računaru jednog džihadiste pronađen video-snimak ubistva četiri Filipinca.

Službovao na Kosovu

Dalibor je bio podoficir austrijskih oružanih snaga i pripadnik mirovnih snaga na području bivše Jugoslavije, a izvesno vreme proveo je i na Kosovu i Metohiji. Kada je kretao u ove misije bio je i u hramu Svetog oca Vasilija Ostroškog u uniformi kako bi dobio blagoslov sveštenika Dragana Mićića.


 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online