Utorak 19. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 20.09.2017.
00:11
D. Dekić - Vesti A

Ministarka Vučiću čuva leđa od Sabora: Zaratili Zorana i Crkva

U svakodnevnom srpskom političkom cirkusu su i Srpska pravoslavna crkva i njen poglavar patrijarh Irinej. Njih je neprijatno iznenadila poruka potpredsednice Vlade Srbije i ministarke građevine Zorane Mihajlović da ne pritiskaju predsednika Srbije Aleksandra Vučića oko Kosova.

Tanjug
Ordenom je nisu kupili: Zorana Mihajlović

Vrh SPC je, kako podseća publicista profesor Vladimir Dimitrijević, nedavno upravo ovu ministarku odlikovao episkop šumadijski Jovan.

Dimitrijević za "Vesti" dodaje i da verovatno zbog te umišljenosti ona traži od SPC kao najstarije institucije srpskog naroda da se ne oglašava povodom otimanja svete zemlje kosovsko-metohijske, na kojoj je i njeno sedište Pećka patrijaršija.

Odricanje i od naroda

- Odreći se ne samo svetinja i grobova, nego i ogromnih prirodnih resursa, kao i svog naroda to bi bila izdaja prema kojoj bi ona Vuka Brankovića bila dečja bajka. A mi znamo kako je Knez Lazar kleo izdajnike - kaže Vladimir Dimitrijević.

- Po ko zna koji put, bahatost naprednjačke vlasti pokazuje se u izjavama njenih čelnika koji misle da mogu sve, pa i da Crkvi poreknu pravo da se stara o oblasti čije pola imena ukazuje na činjenicu da su to metosi naših manastira. Treba verovati da vrh SPC neće slušati ne samo Zoranu Mihajlović, nego ni njenog nalogodavca, predsednika Srbije, a ni njihove nalogodavce u Briselu i Vašingtonu. Jer, ako se Srbija odrekne Kosova izgubiće sve, a neće dobiti ništa. U EU nema mesta za Srbiju. Vrh SPC mora biti jasan i glasan:"Oteto je prokleto i biće vraćeno"- zaključio je Dimitrijević.

Mihajlović očekuje partnerstvo SPC tokom unutrašnjeg dijaloga o Kosovu, ali kako je navela i da pre početka razgovora ne bude vršen pritisak na šefa države, već da SPC kao vekovni čuvar naroda uticajem istinski pomogne uspostavljanju nove vrste dijaloga Srba i Albanaca.

U SPC su, prema medijskim saznanjima, neprijatno iznenađeni reagovanjem ministarke, jer se zna da je patrijarh načelno podržao inicijativu za unutrašnji dijalog i očekivao i zvaničan poziv Vučića.

Uz podsećanje da je stav SPC o Kosovu poznat, izvori iz crkve tvrde da predsednika niko nije pritiskao, pa deluje kao da ministarka pokušava da stvori razdor dvojice čelnih ljudi svetovne i duhovne vlasti.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online