Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 14.09.2017.
19:22
telegraf.rs, Vestionline A

U dva dana dva američka šamara Haradinaju

Tek što je preuzeo dužnost premijera privremenih institucija Ramuš Haradinaj je doživeo dva neočekivana udarca od strane najvećih sponzora kosovske nezavisnosti, Sjedinjenih Američkih Država.

Epa/Petrit Prenaj
Ramuš Haradinaj na samom početku naišao na "zid" SAD

Iako je prvi sastanak upravo imao sa američkim ambasadorom na Kosovu, Gregom Delavijem, saopštenja i izjave koje su usledile u naredna dva dana dramatično su uzdrmale Haradinajevu poziciju.

Prvi sastanak nakon preuzimanja dužnosti predsednika kosovske vlade, lider Alijanse za budućnost Kosova Ramuš Haradinaj je imao sa američkim ambasadorom na Kosovu, Gregom Delavijem.

Delavi je nakon sastanka rekao da je kosovskom premijeru preneo da će Sjedinjene Američke Države nastaviti da podržavaju Kosovo kao nezavisnu i suverenu zemlju, te je preneo da su prioriteti SAD isti kao i ranije - poboljšanje vladavine zakona, ekonomskog razvoja i regionalne saradnje.

Međutim, očigledno na svoju ruku, zanemarujući reč Amerike, Haradinaj je raspustio komisiju za demarkaciju granice sa Crnom Gorom i postavio Špejtima Bulićija za šefa budućeg tima koji će biti zadužen za to pitanje, umesto dosadašnjeg šefa Murata Mehe.

Taj potez nije naišao na odobrenje Ambasade SAD, koja se oglasila s porukom da Vašington ne podržava bilo koju drugu verziju sporazuma o tom pitanju, osim onog koji je potpisan 2015,prenose prištinski mediji na albanskom jeziku.

Inače, Haradinaj je pitanje demarkacije u kampanji koristio gotovo kao ključno.

Prašina se u Prištini nije slegla ni oko ovog pitanja, ali je usledio još jedan šok za Haradinaja.

Delavi je, naime, izjavio da SAD podržavaju transformaciju kosovskih snaga bezbednosti u oružane snage, ali je istakao da bi to trebalo sprovesti putem izmene kosovskog ustava i uz učešće svih zajednica koje žive na Kosovu. 

Time je faktički urušio plan novog kosovskog premijera da će ubrzati ovaj proces, kome se odlučno protivi Srpska lista, od čijih glasova zavisi Haradinajev kabinet.

Greg Delavi je to rekao na sastanku sa novim ministrom za Kosovske snage bezbednosti Rustemom Berišom.

Američki ambasador u Prištini je i ranije ove godine izjavio da pozicija SAD glasi da bi transformacija kosovskih snaga bezbednosti u kosovske oružane snage trebalo da se sprovede putem ustavnog amandmana, ističući da je to važno, jer obezbeđuje da sve zajednice učestvuju u veoma važnom procesu donošenja odluka.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online