Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 14.09.2017.
20:11
J. L. Petković - Vesti A

Reporter "Vesti" sa Srbima u Peći i Klini (4): Sanjamo bolje dane

Na zgarištu je bar bilo nade, pričala je Slađana Miletić kada smo pre dve godine obišli njenu kuću podno prokletijskog Šestara i Asanovog vrha u kojoj živi šestočlana porodica. Ovog leta dočekala nas je na pragu skromnog, neomalterisanog objekta, iza koga su stajali puni kanisteri. Po najvećoj žegi i vrućini, danima nemaju vodu.

J. L. Petković
Ministri im puno obećali, malo učinili: Miodrag i Slađana sa decom

- Situacija se promenila dosta, nažalost, nagore. Istina, nada umire poslednja, valjda sam zato i dalje u Brestoviku. Takve smo duše, pa sanjamo, mada su snovi jedno, a realnost drugo - dodala je razočarano.

Selo Brestovik je nekada sa 100 domaćinstava bilo bogato i razvijeno. Te 1999. od kuća su ostala samo zgarišta. Kako to strani donatori vode, 2004. je bila "dobar primer povratka". Sećajući se dobrog života, meštani su verovali da će očas posla, bar deo toga moći da vrate. Ipak, ovo mesto, na šest kilometara od Peći, osipa se. Ostalo je 20 porodica, svega pet sa decom.

Narod je iskorišćen

Miodrag je ceo rat proveo u Hrvatskoj, a potom je ranjen na Košarama 11. maja 1999.
- Malo sam veći nacionalista. Naš srpski narod je mnogo propatio u Hrvatskoj, pa sam imao potrebu da odem i da ga branim. Na kraju, taj narod je iskorišćen i izmanipulisan. Isto se nama dešava i ovde.

- Ne vide ljudi više sebe ovde. Deca su porasla, otišla na fakultete, za poslom, jer ga ovde nema. Svi pričaju o nekim svetlim momentima koje ćemo doživeti 2020. ili 2026, ali ovde te svetlosti nema. Hvala bogu, deca su pametna pa su shvatila. Kada odu moja i ja ću za njima - sleže ramenima naša sagovornica.

Prazna obećanja

Beograd greši

- U Beogradu možda ni ne znaju šta nam rade. Čija je pamet bila da se šalje onakav voz na Kosovo? Jesu li razmišljali o nama na jugu? Svi njihovi mediji su preneli kako pripadnici ROSU pevaju oproštajne pesme i idu na sever da poginu. Da se ijednom nešto desilo, mi bismo doživeli 2004. Ne bi nas bilo - priča Miodrag Dašić.

Suprug Miodrag Dašić i ona, četvoro mališana podižu i školuju od socijale od 9.000 dinara i teškog i neizvesnog fizičkog rada na polju.

- Ponižavajuće mi je da kažem da živim od socijale. Bolje da su taj novac uložili u neke mini-pogone. Osećala bih se vrednije, a i komšije Albanci bi nas gledali drugačije. Kada me vidi da čekam tu socijalu, trlja ruke i nada se mom odlasku - dodaje Slađana.

Za prethodnih 13 godina od povratka ova porodica je dočekivala ministre, direktore i koordinatore, koji su im čestitali i divili se kako u teškim uslovima podižu Martu i Mirjanu, Branka i Miljana. Davali su joj podršku kada su nepoznate osobe pucale na njenu decu i supruga dok su bili na izletu na obližnjoj planini. Svi su, dodaje Slađana, obećali pomoć:

- I sve se to svelo, na puj pike ne važi!

Neću da budem sluga

Miodrag Dašić, dobrovoljac i učesnik rata u Hrvatskoj, čuvao je svoje selo i za vreme rata na Kosovu. Zaseo je za stolom ispod ikona i duboko uzdahnuo. Bio je ubeđen da će ostariti na svom imanju. Dok govori "nemamo druge, osim da idemo" steže pesnice, ljut na sebe što to priča:

- Ni ne treba da nas diraju, sami ćemo mi da odemo. Ne mogu da ostanem da budem sluga kod Albanca. To sebi ne mogu da dozvolim, a naša država na to nas tera. Umesto da je od nas napravila gazde, drži nas ko socijalne slučajeve.

Posebno ga pogađa činjenica da je Brestovik doskoro bilo etnički čisto mesto, a sada se masovno prodaju imanja.

- To je kosovska politika, da otkupe i rasele. A što mi padamo na nju? Je l se neko to pita? Upravo politika je kriva što je više od 30 kuća prodato.

Država nas deli

Supružnici kažu da su teški uslovi života, siromaštvo, neizvesnost i stalno neko čekanje u kome se ništa ni za pedalj ne pomera, odnose su među to malo Srba u Peći odveli u neku krajnost i sebičluk:

- Država Srbija je napravila podelu na veće i svete Srbe, valjda po stranačkoj pripadnosti, koji inače menjaju stranku ko čarape, i nas druge. To je tužno i žalosno.

Pred njihovim domom napravili smo još jednu fotografiju. Nasmejani, nadaju se da ćemo ih tu zateći za dve godine. Stranim donatorima se izgleda više ne nadaju. Na ulazu u selu, nedavno je napravljeno veliko romsko naselje u kojem neke druge porodice čekaju svoju bolju budućnost.

Sutra - Reporter "Vesti" sa Srbima u Peći i Klini (5): Otimačina na pravdi Boga

Krivac umesto žrtve

Slađana Miletić je "Vestima" dostavila snimak u kojem joj sekretar srpske Opštine Peć i član SNS-a preti da će ostati bez posla i socijale ako ne povuče kandidaturu za odbornika sa liste Samostalne liberalne stranke. Posle toga, kosovsko Tužilaštvo je podiglo optužnicu, iako Slađana i tada i sada podvlači da nikoga nije ni tužila ni prijavila, već je želela da javnost zna šta se radi sa Srbima na KiM.
- Ja sam ta koja je ucenjena i žrtva, a mene Srbija gleda kao kriminalca. Lako je proverljivo da nikoga nisam prijavila ni tužila, iako advokat okrivljenog priča suprotno.


 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online