Utorak 19. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 12.09.2017.
13:21
Danas A

"Izbaciti Kosovo iz Ustava, nije ga izgubila Srbija, već Slobodan Milošević"

"Srbija je na svom evropskom putu stigla do zida, koji ne može ni zaobići, niti preskočiti, nego ga mora ukloniti ili se zaustaviti i ušančiti pred njim", ocenjuje lider SPO Vuk Drašković.

M. Karović
Srbiji potreban evropski ustav: Vuk Drašković

A taj zid su, ističe autorskom tekstu za Danas, Ustav i Kosovo, te zbog toga, kaže, poziv predsednika Srbije Aleksandra Vučića na unutrašnji dijalog o Kosovu treba odgovorno shvatiti.

- Dramatičnost trenutka obavezuje nas da najpre utvrdimo gde smo danas, i kao narod i kao država - smatra Drašković.

- "„Unutrašnji dijalog" o tome šta ćemo i kud ćemo, na koji je pozvao predsednik Srbije, sve više liči na vox clamantis in deserto, glas vapijućeg u pustinji - kaže Drašković i primećuje da se na prste jedne ruke mogu prebrojati usamljenici koji su, javno, istupili sa svojim stavom.

- Ćutanje ili ruganje. To je dominirajući odgovor - kaže Drašković i dodaje da vreme ističe.

- Srbije neće biti i zaglavićemo se,  u živom pesku, ukoliko se rasprava o izboru puta, o izboru budućnosti, ne preseli u parlament, u TV studije, u sve medije, na javne građanske tribine, u političke stranke, nevladine organizacije, u SANU - kaže on.

"EU ne traži da Srbija prizna Kosovo"

A prepreka na putu ka EU uklanja se, preema njegovim rečima, "izbacivanjem iz Ustava normi suprotstavljenih evropskom uređenju naše države i potpisivanjem sporazuma o normalizaciji odnosa Srbije sa Kosovom".

- Evropska Unija ne zahteva da Srbija prizna nezavisnost svoje doskorašnje pokrajine, jer tu nezavisnost, svaka zbog svojih specifičnih razloga, ne priznaje ni pet njenih članica - naveo je Drašković.

Evropska unija, međutim, zahteva, napominje lide SPO, da Srbija prihvati realnost da nezavisnost Kosova priznaje vise nego ubedljiva većina članica EU I UN, pa je, smatra, neodrživa ustavna preambula po kojoj je Kosovo autonomna pokrajina pod suverenitetom države Srbije.

- Hoćemo li ukloniti zid prema Evropi ili će naše dugo putovanje u Evropu biti obustavljeno - pita Drašković i konstatuje da trećeg puta nema i da ističe vreme zabludi da nam "državni voz može biti usmeren ka Zapadu, a kretati se, istovremeno, ka Istoku".

Lider SPO podseća da je podržao poziv šefa države i predložio da, bez oklevanja, uklonimo oba zida, i ustavni i kosovski.

- Evropskim ustavom Srbija dobija evropske i nezavisne institucije, ne samo u pravosuđu, nego i u svom državnom ustrojstvu prenosa vlasti na regione i lokalne samouprave. Istorijskim sporazumom sa kosovskim Albancima, utemeljenom na stvarnosti i opredeljenju da neprijateljstvo gasimo prijateljstvom, Srbija ne gubi Kosovo. Izgubio ga je Slobodan Milošević - naveo je Drašković.

Samo svestranom saradnjom Srbije sa Kosovom, kaže, možemo, na tom Kosovu, po najvišim standardima EU, zaštiti sva prava tamošnjih Srba i naše nacionalno, religijsko i duhovno, nasleđe.

- A kad i Srbija i Kosovo postanu članice EU, neće biti ni granice između Srbije i Kosova - ukazao je.

"Neka narod odluči, ali da zna šta ga čeka ako odbaci EU"

Saopšten je, podseća, i stav da je Vučićev poziv na dijalog o Kosovu poziv na izdaju Kosova i da kosovski program Srbije 2017. godine mora biti Lazareva kletva iz 1389, kletva koju Lazar nikada nije ni izgovorio.

Sudeći, međutim, prema najnovijim anketama, većina Srba je protiv rušenja i ustavnog i kosovskog zida, ali ne zbog cara Lazara, nego zbog Rusije, kaže Drašković i dodaje da Srbiju sve snažnije i ubrzanije potapa "cunami evrofobije i rusofilije".

Čuju se, kaže, i zahtevi za raspisivanjem referenduma, pa neka narod odluči.

- Neka odluči, ali, pre toga, u masovnom i odgovornom dijalogu, koji još nije pokrenut, ljudi u Srbiji moraju biti upoznati sa neizbežnim posledicama odluke da odbace Evropsku Uniju - naveo je.

Ubrzo bi, upozorio je, presušili evropski razvojni fondovi i sve donacije sa Zapada, a drugih i nema.

- Strani investitori, a skoro svi su evropski i zapadni, napustili bi Srbiju. Budžet države bi se urušio preko noći. Šverc i kriminal postali bi jedina održiva ekonomija. Eskadroni smrti iz devedesetih zavodili bi mir i red u državi logoru. I ako bismo imali šta da izvezemo u Rusiju, ne bismo imali kuda. EU i NATO su svuda oko nas, bili bismo blokirani. Najmanji neredi na Kosovu i u BiH prerasli bi u ratni požar koji bi gasio NATO, i to na štetu Srbije i Srba. Ka Evropi bi krenuo talas novih izbrglica, ne više iz Sirije nego iz Srbije - upozorio je dalje Drašković.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online