Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 10.09.2017.
18:30
Lj. Ivanović - Vesti A

U Srbiji otrovni i vazduh i voda

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) procenila je da svake godine u Srbiji zbog zagađenja vazduha prerano umre više od 5.400 ljudi, izjavila je šefica SZO Evropskog centra u Bonu za životnu sredinu i zdravlje Elizabeta Paunović.

Najprljaviji veći gradovi: Aleksandar Vesić

- Analize su pokazale tačno stanje po opštinama, gde su crne tačke i koje aktivnosti treba preduzeti da bi se problem rešio - rekla je Paunovićeva.

Crna trojka

Najcrnje tačke su Beograd, Valjevo i Užice. Koliko je situacija crna - dokazuju posledice srpskog uzdaha koje mogu biti kobne. Struka tvrdi - zagađeni vazduh, osim što razboleva pluća, sve više dovodi i do moždanog ili, pak, udara srca.

Stručni saradnik Instituta za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut" Uroš Rakić, koji je godinu dana radio na analizi uticaja kvaliteta vazduha na zdravlje ljudi u periodu od 2010. do 2015. godine, uz pomoć najsavremenijeg softvera SZO, ističe da su podaci potvrdili da povećana količina emisije štetnih supstanci u vazduhu direktno utiče na povećanu smrtnost građana.

Kako je precizirao, urađena su istraživanja o uticaju na zdravlje azot-dioksida (NO2) i ozona (O3), a u 11 gradova urađena je i analiza koliko emisija suspendovanih čestica (PM10) u vazduhu utiče na zdravlje.

- Ukoliko bismo zagađenje tim česticama smanjili za 10 mikrograma po metru kubnom broj smrtnih slučajeva bi se prepolovio - kazao je Rakić i naveo da su analize pokazale najveća zagađenja izmerena u Beogradu, Užicu i Valjevu.

Nema merenja

Koliko vlada mari za zdrav vazduh pokazuje podatak da od 45 nacionalnih mernih stanica za kvalitet vazduha, pojedine ne rade godinama. Dakle, ne znamo najbolje ni šta udišemo. Da to mora da se menja ne poriče ni ministar ekologije. Na pitanje - kada - nema precizan odgovor.
- Pa čim pre, mi ne možemo preko noći da uradimo sve na čemu se insistira. Da nam vreme nije saveznik nije, ali da znamo šta hoćemo - znamo sigurno - kaže ministar Goran Trivan.

Nacionalni korespondent Ministarstva zdravlja za životnu sredinu i zdravlje pri SZO Branislava Matić Savićević istakla je da zagađeni vazduh najviše izaziva respiratorna oboljenja, ali sve više i moždane udare i srčana oboljenja.

- SZO je sa agencijom za istraživanje raka UN 2014. potvrdio da zagađenje česticama ima kancerogena svojstva. To ne znači da je svaka praškasta materija kancerogena, ali mora se imati u vidu da se na veliki broj čestica u vazduhu lepe štetne materije - kazala je ona.

Pomoćnik ministra za životnu sredinu Aleksandar Vesić naglasio je da pored zagađenog vazduha Srbiji najveći problem predstavljaju neprečišćene otpadne vode iz velikih gradova.

- Samo osam odsto voda na teritoriji Srbije se prečišćava, što znači da 92 odsto kanalizacije ispuštamo u reke, a to je veoma skup problem za rešavanje - kazao je on, navodeći da će Srbiju samo izgradnja infrastrukture u oblasti voda koštati više od pet milijardi evra.

Iz SZO su podsetili i da u Srbiji još uvek postoji veliki jaz u kvalitetu vodosnabdevanja urbanih i ruralnih oblasti. Kako je istaknuto, istraživanja su pokazala da 70 odsto vodovoda u seoskim sredinama mora da se popravi.
 

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online