Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 10.09.2017.
00:44
www.dw.com A

Šta znači povratak Bedžeta Pacolija?

Kosovo je konačno dobilo vladu, a formiranje institucija u Prištini pažljivo se pratilo i u Beogradu.

EPA//Valdrin Xhemaj
Šta će sve zavisiti od njega: Bedžet Pacoli

Analitičari iz Srbije za Dojče vele ukazuju na ključnu ulogu Bedžeta Pacolija.

Ocene o političkim akterima na Kosovu razlikuju se od medija do medija, ali veliki broj medija u Srbiji i dalje nazive kosovskih institucija stavlja pod navodnike, koalicija PAN se naziva ratnom koalicijom, a nisu retki ni naslovi kako je zločinac Ramuš Haradinaj budući kosovski premijer. 

Zanimljivo je, ipak, bar u trenutku pisanja ovog teksta, da ima relativno malo reakcija političkih partija kako vlasti i opozicije na rasplet tromesečne političke krize na Kosovu, piše Dojče vele. 

Štampa beleži saopštenje Pokreta slobodnih građana, koji ocenjuje kako je "vlast u Srbiji donela još jednu nerazumnu i teško objašnjivu odluku da Srpska lista, koja je u suštini kosovski SNS, uđe u Vladu sa ratnom koalicijom čiji će premijer biti Ramuš Haradinaj“. Pokret Dveri je takođe ocenio kako "Vučić priznaje nezavisno Kosovo ulaskom u vladu sa ratnim zločincem Haradinajem“. 

Blokirano "Samoopredeljenje“ 

Trenutno rešenje političke krize na Kosovu politički analitičar Dušan Janjić vidi kao racionalan potez u pokušaju da se pronađe rešenje koje ne bi uključivalo Samoopredeljenje. 

Taj pokret Janjić ocenjuje kao populistički i etno-nacionalistički, i to je, prema njegovim rečima, "rak rana sadašnje političke scene na Kosovu. A oni taj politički prodor prave na osnovu činjenice da Tači, Haradinaj i ostali nisu uspeli da obezbede kako međunarodno tako i priznanje Kosova od strane Srbije“. 

Uticaj Beograda na političku scenu Kosova nije zanemarljiv, skreće pažnju Janjić, jer je i Beograd vodio jednu nacionalističku i populističku politiku, što je samo zatezalo odnose i na Kosovu. S druge strane, Janjić ocenjuje i kako je formiranje Srpske liste bilo pogrešan taktičko-politički potez, jer je ona "od poželjnog motivacionog faktora za izlazak Srba na izbore postala jedan parapartijski i ekonomsko-kriminalni lobi, i kao takva još dobila i monopol na politički život među Srbima. To se sve zajedno pretvorilo u jednu opštu trgovinu infrastrukturnim projektima, novcem i energentima“. 

Ključni čovek 

Veliku pažnju u srpskoj javnosti dobio je i lider Alijanse za novo Kosovo Bedžet Pacoli. Osim ukazivanja na veliko lično bogatstvo i njegovu živopisnu biografiju, ukazuje se i na njegove poslovne veze u Srbiji, ali i u Rusiji, i tu se traži neka zajednička spona sa političarima u Srbiji. 

Direktor Radio Beograda i dugogodišnji izveštač sa Kosova Milivoje Mihajlović smatra da su to pre svega poslovne i lične veze iz prošlosti, i da jednostavno ne veruje da on ima neke bliske veze sa sadašnjom garniturom političara u Beogradu. "Videćemo kako će se Pacoli ponašati u budućnosti, ali ono što bi trebalo istaći je da on do sada nije povukao nijedan ozbiljan potez koji bi bio na štetu srpske zajednice na Kosovu“, kaže Mihajlović. 

Reč je o biznismenu koji je pripadao nekadašnjoj Jugoslaviji i imao podršku tadašnjih političkih struktura, i kao takav predstavlja možda idealnu osobu za normalizaciju odnosa Beograda i Prištine, ocenjuje Dušan Janjić. „Mislim da on ima i dosta ličnih ideja kako da se unapredi ekonomska saradnja Srbije i Kosova, što bi bacilo neko pozitivnije svetlo na proces normalizacije. A populistički deo spektra mu ne može nešto bitno zameriti, jer je podržavao nezavisnost Kosova“.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online