Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 09.09.2017.
00:11
J. L. Petković - Vesti A

Nova Vlada na Kosovu uz pomoć Beograda: Srbi u vlasti sa Haradinajem!

Predstavnici Srba postigli su sporazum o saradnji i podržali vladu u Prištini koju će predvoditi lice sa srpske poternice Ramuš Haradinaj. Zauzvrat, Srpska lista dobila je tri ministarstva - za zajednice i povratak, lokalnu samoupravu (koja je i ranije imala) i poljoprivrede. Predstavnici Srpske liste najavljivali su da će odluku o koaliciji doneti u koordinacija sa Beogradom.

Tanjug/AP
Beograd tiho pristao: Srbi u koaliciji s komandantom OVK

Bivši haški optuženik i predsednik Alijanse za budućnost Kosova uhapšen je početkom januara u Bazelu po poternici Srbije. Odluku suda u Kolmaru da se ne izruči Srbiji, predsednik Aleksandar Vučić je nazvao sramnom, skandaloznom, nepravičnom, nepravednom i političkom. Srbija je uputila protestnu notu, ambasador pozvan na konsultacije, a ministrima rečeno da ne putuju u Francusku naredna tri meseca.

A. Čukić

- Ukupna slika je vrlo jednostavna. Beograd se doživljava kao gubitnik. Kako će sada da se rukuju sa njim - kaže za "Vesti" analitičar Dušan Janjić iz Foruma za etničke odnose.

U kampanji svi Srbi koji su se kandidovali mimo Srpske liste koju podržava Beograd nazvani su "Haradinajevim", od Euleksa su "procurili" podaci o dokazima za martovski pogrom 2004. koji vode do Haradinajevih ljudi, a pojedini mediji i pojedinci na društvenim mrežama prozovali one koji su se sreli sa Haradinajem. Tako se pojavila i slika Dušana Janjića.

- Da li si izdajnik, zavisi od toga da li si na vlasti. Beograd je, uključujući i moju fotografiju, vrlo aktivno pomagao Hašima Tačija preko Ramuša Haradinaja, obavijajući sve legitimnom borbom protiv terorizma. Pomognuto je da (Tačijeva) lista na čelu sa Haradinajem dobije što više glasova i ujedno učvrstilo Vučićevu poziciju za koji je imao izuzetno dobar odziv na KiM na predsedničkim izborima, a naročito kad je reč o glasovima pismima, iako je rečeno ranije da toga neće biti. Sa Haradinajem su poslovno vezani krugovi u Beogradu, a podsetiću da se i prošli put u Prištini šest meseci čekalo na vladu jer je Haradinaj bio sa Samoopredeljenjem, a Srbi u početku uz njih - kaže Janjić.

Pokazali pravo lice

- Srpska lista je još jednom pokazala svoje pravo lice i narodu koga su u kampanji lagali da su svi drugi "Haradnijevi Srbi", uz čoveka koji je pobio mnogo srpskih porodica i ugasio kuće Srba, a ne samo oni "Vučićevi". Ispalo je da su oni "Haradinajevi" i oni koji će glasati za vojsku Kosova i za demarkaciju sa Crnom Gorom i sve loše što će morati da podrže, jer ni ova odluka, pa tako ni ostale ne zavise od čelnika Srpske liste već od jednog čoveka bez čijeg mišljenja ni u toalet ne smeju da odu, a kamoli nesto drugo. Ovo je sve očekivano - kaže za "Vesti" Dejan Nedeljković, građanin i direktor NGO Zeleno srce.

A. Čukić

Srbi na KiM kažu da za njih ovakva koalicija nije iznenađenje. Nenad Maksimović iz Centra za mir i toleranciju iz Gračanice ističe da je "apsolutno očekivana".

- Moramo imati u vidu osetljivost političkog momenta u pregovorima između Vlade Srbije i kosovskih vlasti o daljem ukidanju nadležnosti Srbije na Kosovu u kome su ključni akteri Aleksandar Vučić i Hašim Tači. Nerealno bi bilo očekivati uključivanje trećeg aktera ili bilo kog drugog aktera koji bi nezavisno od ove dvojice funkcionisao. Imajući to u vidu, koalicija koju čine političke strukture pod kontrolom spomenutog dvojca je logično rešenje.

Ni ideja, ni programa

- Prodaja zemlje i sve češće iseljavanje porodica iz Metohije, nepostojanje egzistencije za mlade, sve manji broj učenika u školama, ugrožavanje elementarnih prava, kao što su pravo na imovinu, bezbednost, samo su neki od problema koji ugrožavaju Srbe u Metohiji. To će biti novi test za srpske predstavnike u vladi. Nismo videli jasnu platformu ni budući program rada i delovanja naših predstavnika. Ministarstvo poljoprivrede daje više mogućnosti da se pomogne ljudima. To je šansa da se ruralni predeli u kojima žive Srbi na KiM razviju i unaprede. Međutim, koliko će sve ovo biti uspešno zavisi od ljudi koji će voditi resore, ideja i mogućnosti da se izbore za te pogodnosti - kaže za naš list Darko Dimitrijević, novinar iz Goraždevca.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online