Utorak 23. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 05.09.2017.
18:00
Đ. Barović - Vesti A

Srpska vojska tigar od papira

Na listi najmoćnijh armija sveta 2017. godine, koju je uradio referentni vojni sajt Global fajerpauer, Srbija se nalazi u donjem delu liste, na 83. mestu od 133 zemlje.

A. Čukić
Čas vojni, čas policijski: "Lazar" vozilo za promociju političara

Ova analiza je pokazala da oružane snage Srbije ne samo što nisu regionalni lider Balkana, kako to prikazuje državni vrh, već su iza mnogih čak i manje razvijenih zemalja trećeg sveta, uključujući i države afričkog i azijskog kontintenta.

Godišnja lista Global fajerpauera pokazala je da uprkos tvrdnjama vlasti Srbije da su prošle i ove godine uložena značajna sredstava za osavremenjavanje i obnavljanje tehnike, opreme i oružja, to u praksi nije impresioniralo autore ovog istraživanja. Naime, Vojska Srbije se na toj listi nije pomerila ni za pedalj u odnosu na prošlu godinu.

Školstvo pokazatelj

Aleksandar Radić kaže da će pravi pokazatelja da je Srbija zaista postala regionalni vojni lider biti činjenica da se kadeti armija susednih država školuju u Srbiji.
- Kad dođe do toga da Srbija počne da proizvodi oficirski kadar za region, tada ćemo znati da smo postali regionalni lider. Ovako, kao i u drugim segmentima društva, živećemo u veštački stvorenoj medijskoj stvarnosti, a suštinski smo izopšteni iz svih tokova - decidan je Radić.

Ceh lošeg vođstva

Prema toj analizi, na Balkanu su od Srbije "jače" ne samo Hrvatska, već i Bugarska i Rumunija. Ako je za utehu, VS je snažnija od armija Albanije, BiH i Makedonije. Istovremeno, u svetskim okvirima daleko ispred Srbije su armije Nigerije, Etiopije, Mjanmara (bivše Burme) ili Angole.

Da li je reč o netačnim podacima koji ne daju pravu sliku o vatrenoj moći Srbije ili se njeni zvaničnici bez osnova busaju u grudi snagom svoje vojske? Za vojnog analitičara Aleksandra Radića nema dileme šta je posredi.

- Nije sporno da su ovakva istraživanja suštinski kvazinaučna, ali ipak daju neke okvirne podatke. Međutim, i bez njih tvrdim da je Srbija vojni lider samo u mašti njenih političara. U regionu smo izgubili svaki značaj zahvaljujući lošem vođstvu - kategoričan je Radić.

pixabay.com

Amerika, pa Rusija, Kina i Indija

Prema izveštaju Global fajerpauera, najmoćnija vojna sila sveta su SAD. Za njom su odmah Rusija, Kina, Indija i Francuska.
Od država bivše SFRJ, Hrvatska je na 68. mestu liste, Srbija je 83, Slovenija 114, Makedonija 121, a Bosna i Hercegovina 122. Crna Gora se ove godine, i pored toga što je postala članica NATO-a, nije našla na spisku najmoćnijih armija sveta.
U proceni je uzeto u obzir više od 50 faktora. U napomeni istraživanja se navodi da rangiranje učesnika zavisi ne toliko od ukupne količine vojne tehnike, koliko od izbalansiranosti vojne moći zemlje i raznovrsnosti raspoloživog oružja.
Stručnjaci nisu uzimali u obzir nuklearno oružje, ali su nuklearne sile dobile dodatne poene. Ključni faktor prilikom ocenjivanja bila je brojnost, tako da su zemlje s velikim brojem stanovnika po pravilu imale veći rejting. Takođe su uzeti u obzir geografski položaj zemlje, "logistička fleksibilnost", razvijenost ekonomije i infrastrukture i količina prirodnih resursa.

Odložene nabavke

On kaže i da je veliko pitanje gde smo zaista na toj skali jer u siromašnim zemljama, posebno balkanskim, postoji značajan raskorak između prijavljene količine naoružanja i sredstava, od stvarne operativne količine. Radić kaže da Srbija na papiru ima mnogo toga, ali da je u stvarnosti reč o neupotrebljivoj tehnici i oruđima.

On ukazuje da se godinama najavljuje nabavka novih borbenih aviona i druge tehnike, ali i obmanjuje javnost dostignućima naše namenske industrije.

A. Čukić
Faktor odvraćanja: Zoran Dragišić

Presuđuje znanje

Profesor Fakulteta bezbednosti Zoran Dragišić ne smatra da su oružane snage Srbije u tolikoj dubiozi.
- Da li Srbija može da se poredi sa Hrvatskom? Naravno da ne može jer iza Hrvatske stoji nekoliko hiljada nuklearnih glava i milioni vojnika. Zaboravlja se da je Hrvatska punopravna članica NATO-a i samim tim uživa svaku podršku ostatka alijanse. Ali, i pored toga, Srbija može da bude zadovoljna svojim oružanim snagama jer je postala respektabilan faktor odvraćanja.
- Ko kod bi se razmišljao da napadne Srbiju, prethodno mora dobro da razmisli jer zna da Srbija ima vojsku koja je spremna da je brani, a ima i znanja i tehnike da u tome uspe. To je najvažnije - ističe Dragišić.

- Od oktobra prošle godine stalno se prikazuje jedno te isto vozilo "Lazar". Čas je to "vojno vozilo", a čas "vozilo za policiju", pa onda opet vojno, pa za Žandarmeriju. Zapravo, samo se menjaju nalepnice prema potrebi i željama političkog rukovodstva i ništa više. Doduše, posle ovog izveštaja ne sumnjam da će se neko sredstvo koje je još u fazi ispitivanja naprasno naći u upotrebi - kaže Radić.

Snažni i van NATO

Dogovorene isporuke naoružanja iz Rusije stalno se odlažu iz razloga koji nisu saopšteni. Elena Ponomarjova s Moskovskog državnog instituta međunarodnih odnosa nedavno je u istraživanju Raša tudej o mogućnostima ponovnog rođenja srpskih oružanih snaga ocenila da to direktno zavisi od dubine saradnje s Rusijom. Naime, ona je ocenila da je Rusija sposobna da potpuno obnovi srpske vojne potencijale uključujući i namensku industriju, teško postradalu 1999. godine.
- Međutim, suviše tesna saradnja s Rusijom izaziva razdraženost na zapadu. Samo je Rusija zaiteresovana za jaku Srbiju na Balkanu, ali Beograd vodi međunarodnu politiku u nekoliko pravaca i neće od nje odstupiti. Smatram da Srbija mora da ostane neutralna zemlja, ali dovoljno moćna da pruži otpor potencijalnom agresoru - rekla je Ponomarjova, a i drugi ruski eksperti smatraju da je u interesu Moskve da osnaži Srbiju kako bi ostala van NATO-a.

Ne prođe dan a da se Vojska ne pohvali nekim novitetom. Međutim, Radić kaže da je reč o medijskoj obmani.

- Stalno medijsko bombardovanje doprinelo je da veliki broj Srba zaista veruje da smo mi poslednjih godina naoružni kao nijedna zemlja u susedstvu, ali prava je istina da osim dva helikoptera nije nabavljeno ništa - tvrdi Radić.

V. Sekulić
Junak: Sreto Malinović

Heroje nazivaju izdajnicima

Penzionisani vazduhoplovni general Sreto Malinović nedavno je rekao da sve što je urađeno od 2012. godine predstavlja samo simboličan dovršetak ranije započetih projekata i iscrpljivanje do iznemoglosti svih potencijala Vojske i sistema odbrane. Malinović je kazao da je to dovelo do egzistencijalnih problema koji su prouzrokovali veći odlazak ljudstva iz sistema odbrane.
Na to se javio funkcioner Pokreta socijalista, partije ministra odbrane Aleksandra Vulina koji nije služio vojsku, kako navodi, "zbog problema s vidom". Generala Malinovića nazvao je "žutim generalom", čime je samo ponovio sličnu izja vu predsednika Aleksandra Vučića s kraja prošle godine.
Naime, Malinović je kao nekadašnji zamenik komandanta Ratnog vazduhoplovstva tada komentarisao istragu pada vojnog helikoptera u martu 2015, kad je poginuli šest osoba i jedna beba. On je rekao da nisu ispoštovane procedure prilikom angažovanja helikoptera i da bi zbog toga neko morao da odgovara. Vučić, tada premijer, kritikovao je Malinovića zbog te izjave i na državnoj televiziji nazvao ga NATO generalom iz DS-a.
General Malinović je u vreme rata 1999. godine bio komandant 98. jurišnog puka i krilo uz krilo poveo je svoje pilote na NATO avione:
"Ispod naših krila ostaće naši gradovi, naša deca, žene, majke i očevi. Ne bacajmo ljagu na naš obraz... Za čast profesije, za obraz otadžbine. Na avione!"


 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online