Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 04.09.2017.
19:58
rs.n1info.com A

Prelević: Merenje brzine na naplatnim rampama protivustavno

Nekadašnji koministar policije Božo Prelević rekao je da je novi sistem merenja prosečne brzine vozila između dve naplatne rampe besmislen i protivustavan, dok je za direktora Komiteta za bezbednost saobraćaja Damira Okanovića to, uz radare, dronove, presretače i kamere, dodatna mera da se smanji broj stradalih u saobraćaju.

www.mc.rs
Božo Prelević

Povodom današnjeg početka merenja prosečne brzine između naplatnih rampi na autoputu, Prelević je rekao da taj sistem u praksi neće moći da funkcioniše.

- Taj zakon će povećati korupciju, stvoriti neviđene gužve na naplatnim rampama, ali će dovesti do toga da će stranci zbog takvog bezobrazluka (jer nisu informisani) zaobilaziti Srbiju i ići alternativnim putevima . rekao je Prelevć.

Dodao je da je neprihvatljivo što zakon još nije usvojen, a nadležni najavljuju da će naplaćivati kazne. Prema njegovim rečima, taj zakon, koji se kosi sa ustavom i zakonima, ne može da pređe nijednu ozbiljnu stručnu raspravu jer je posledica svega onoga "kako mali Perica zamišlja odgovornost".

On smatra da je mera besmislena, između ostalog, zato što ne postoji ni pravi način da se stranci obaveste o novim pravilima, ali ni da se utvrdi ko je i na kom delu puta i koliko prekoračio brzinu.

Problem je, dodao je, i to kako će se utvrditi ko je vozio kada postoji više vozača u autobusu, ili kada je reč o rentiranim ili ukradenim vozilima, ali i onima koji elektronskim putem plaćaju putarinu.

- U jednom autobusu postoje tri vozača, kako se utvrđuje koji je prekoračio brzinu, da li je vozio 10, 30 ili 50 kilometara brže - rekao je Prelević i podsetio da svaki vozač može da vozi i 100 kilometara brže, a posle toga da sedi i pije kafu, ili da čeka ispred naplatne rampe ukoliko vidi da je stigao ranije.

- Da li sve to znači da nisam prekoračio brzinu - upitao je Prelević i dodao da se tako ne zna ni da li je neko poštovao brzinu na mestima gde postoji ograničenje.

Prema njegovim rečima, sudije će biti zatrpane, jer će im dovoditi i nekoliko hiljada vozača dnevno, a problem će, predviđa, postojati i s prevodiocima, a neće se znati ni koji je sud nadležan.

- Kako ćete strancima, na primer Turcima koji žive u Švedskoj, objasniti da tako nešto - što ne postoji nigde u Evropi - postoji u Srbiji i da zbog toga može biti kažnjen - rekao je Prelević i dodao da gužve mogu da stimulišu vozače da voze brzo, jer znaju da će zahvaljujući njima ostvariti prosečnu brzinu.

Direktor Komiteta za bezbednost saobraćaja Damir Okanović ponovio je da je krajnji cilj merenja prosečne brzine između naplatnih rampi zapravo smanjenje broja stradalih na autoputu.

On objašnjava da se za prekoračenje brzine do 160 na sat izdaje prekršajni nalog, ako se radi o osobi koja nema prebivalište u Srbiji, oduzima mu se privremeno putna isprava dok ne plati kaznu od 3.000, 5.000 ili više hiljada. Kazne za vozače iz Srbije stizaće na kućne adrese.

Okanović tvrdi da nije potrebno da se stranci posebno obaveštavaju o meri koja je stupila na snagu, jer na putevima postoje saobraćajni znaci čije se poštovanje podrazumeva.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online