Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 04.09.2017.
16:33
Tanjug A

Analitičari: Haradinaj i Veselji da odustanu

Iako je bila najavljena za 7. septembar, nastavak konstitutivne sednice kosovskog parlamenta još zvanično nije sazvan, a velika tzv. ratna PAN koalicija okupljena oko DPK još nije sakupila parlamentarnu većinu za izbor predsednika ztog zakonodavnog tela i formiranja nove vlade, nakon vanrednih parlamentarnih izbora 11. juna, pa analitičari smatraju da bi Kadri Veselji i Ramuš Haradinaj trebalo da odustanu od formiranja novih institucija.

Reuters
I dalje bez većine: Ramuš Haradinaj

Koalicija okupljena oko DPK prema kosovskom Ustavu jedina ima pravo da kandiduje predsednika parlamenta. Oni su odlučni da to bude Kadri Vesleji, lider DPK i aktuelni predsednik parlamenta, sa čim se, međutim, ne slaže većina poslanika.

Kosovski analitičari zbog toga smatraju da bi Veselji i lider Alijanse za budućnost Kosova Ramuš Haradinaj, koji je kandidat te koalicije za premijera trebalo da se povuku i odustanu od formiranja novih institucija.

Analitičar Faton Mehmeti je za "Svet danas" rekao da, ako se izgradi sistem vrednosti emancipacije i prihvatanja neuspeha, koalicija PAN treba da odustane od formiranja vlasti, prenosi portal žurnal.

- Poznato je da ta koalicija nema većinu, niti je ikada imala. Samo su lagali... Ako bismo izgradili sistem vrednosti, emancipacije i prihvatanja neuspeha, PAN, odnosno Kadri Veselji i Ramuš Haradinaj će morati da napuste put nakon što se ispostavi da ne mogu da formiraju institucije - rekao je Mehmeti.

Mehmeti kaže da ne očekuje deblokadu institucija i da bi do toga došlo Kosovo će ponovo morati na vanredne parlamentarne izbore.

- Ali pošto se politika pretvorila u crnu rupu društva, ne očekujem da će se ovaj proces deblokira. Nismo izgradili standardnu društvenu vrednost u politici, već smo jednostavno stvorili poslove koji su direktno vezani za sudbinu lidera. Dakle, kod nas, lideri imaju svoju sudbinu vezanu za politiku - rekao je Mehmeti.

On kaže da kosovski predsednik Hašim Tači takođe zloupotrebljava svoju funkciju u medijskim igrama DPK. On je dodao da Tači daje veliku podršku PAN koaliciji, te da, kako je rekao, ne zna čoveka na Kosovu koji bi mogao da skine sa vlasti tandem Tači-Veselji.

- Dakle, ne očekujem da će koalicija PAN da formira institucije, već će biti raspisani novi izbori. Drugu alternativu ne vidim - rekao je Mehmeti.

Njegov kolega Jeton Keljmendi pružio je drugačiju alternativu rešavanju političke krize tako što je pozvao manje strane da se pridruže pokretu Saomopredeljenje i na taj način ostave u opoziciji one koji su godinama na vlasti. On tu, između ostalog, misli i na Haradinaja i lidera Inicijative Famitra Limaja.
 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online