Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 03.09.2017.
22:50
Tanjug A

"Slovenija - iskren prijatelj Srbije"

"Odnosi Srbije i Slovenije su prisni i prijateljski, Slovenija je jedan od naših najvećih ekonomskih partnera i snažno nas podržava na evropskom putu, a njena iskustva u mnogim oblastima, a pre svega u lokalnoj upravi, su od izuzetnog značaja", poručila je večeras na Bledu premijerka Srbije Ana Brnabić.

Tanjug
Susret u Bledu: Ana Brnabić i Boris Koprivnikar

Brnabić se, uoči Bledskog strateškog foruma, sastala sa potpredsednikom Vlade Slovenije i ministrom za javnu upravu Borisom Koprivnikarom, sa kojim je razgovarala o nizu pitanja pospešivanja saradnje dve zemlje, a posebno o tome kako da lokalna uprava postane modernija, naprednija i više na usluzi građanima.

- Razgovarali smo kako Srbija može da ide brže, pre svega u korist svojih građana, kako bi dobili efiasnije usluge i privredu - rekla je Brnabić podsetivši da je, na mestu ministra uprave i lokalne samouprave početkom ove godine u Ljubljani potpisala sporazum o saradnji u oblasti digitalizacije javne uprave.

Podsetila je da je po ugledu baš na Sloveniju Srbija organizovala Kancelariju za javnu upravu i digitalizaciju. Ukazala je da sa Slovenijom Srbija ima jako dobre i prisne političke i ekonomske odnose.

- Slovenija je jedan od naših najvažnijih trgovinskih partnera i investitora sa više od milijardu evra investicija, i preko 600 kompanija koje u Srbiji zapošljavaju 35.000 ljudi. Čast mi je da imam priliku da razgovaram sa predstavnicima slovenačke vlade o nastavku proširenja naše saradnje koja je u trgovinskom smislu od 2015.do 2016. skočila za 5 odsto i očekujem da će se taj trend nastaviti - kazala je Brnabić.

Ona je istakla da je veoma važno pomenuti da je Slovenija iskreni zagovornik proširenja EU i evropskih integracija Srbije i da našoj zemlji pruža veliku podršku na tom putu.

Takođe je podsetila da je Srbija sa Slovenijom deo Berlinskog procesa, i da imaju u tome dva zajednička prioriteta - digitalizaciju i saradnju mladih.

- U mnogome se naši fokusi poklapaju - konstatovala je Brnabić.

Potpredsednik Vlade Slovenije rekao je da se raduje nastavku saradnje sa prmeijerokom Brnabić, koju je započeo još dok je bila ministarka, na već započetim projektima.

- Ti projeki su namenjeni boljem delovanju celokupne vlade i javnog sektora - objasnio je on.

Koprivnikar je kazao da dve zemlje imaju prijateljske odnose i da Slovenija podržava Srbiju u njenim naporima da učini državnu administraciju modernijom, učinkovitijom, u skladu sa svetskim trendovima.

On je istakao da se svet stalno menja i da vlade moraju hitro i odlučno reaguju u korist svojih građana.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online