Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 02.09.2017.
20:50
Vestionline, Tanjug A

"Krivi im Milošević i Tito? A 1918. im nisu smetali srpski bajoneti"

Šef srpske diplomatije Ivica Dačić rekao je povodom incidenata u Hrvatskoj da ne vredi to što je Srbija mnogo puta rekla da želi dijalog i dobrosusedske odnose.

Tanjug
Niko ne čita srpske proteste: Ivica Dačić

Kako je rekao, ta želja je od velikog značaja za ukupnu stabilnost u regionu, ali to "podrazumeva da se svaka od strana uzdržava od nekih poteza koji mogu biti provokacija ili vređana osećanja srpskog i hrvatskog naroda".

Kao da stave Zig hajl ispred Aušvica

On je dodao da je ne samo antisrpski već i anticivilizacijiski čin da ispred nekadašnjeg koncetracion logora Jasenovac koliko god da traju sporovi koliko je ubijeno, a ubijeno je više stotitna hiljada Srba i Jevreja, Roma i Hrvata koji se nisu slagali sa ustaškim režimom - da se tu postavi tabla sa ustškim pozdravom Za dom spremni". 

Dačić kaže da to nije zableženo nigde u svetu, kao i da je u mnogim zemljam sveta izricanje faštitičkih simbola i pozdrava strogo kažnjivo delo. 

- Zaista je nezamislivo da ispred ulaza u Aušvic i Mauthauzen stoji pozdrav Zig hajl. To je zabranjeno u Austriji i Nemačkoj. 

Dačić ističe i da rasprave da li je nešto zabranjeno u Hrvatskoj ili ne govori više o njima i situaciji u Hrvatskoj i javnom mnjenju koje se time stvara nego o potrebi da mi stalno reagujemo. 

Proteste stalno pišemo, ali...

Kako kaže, mi smo stalno pisali neke proteste, ali od njih nema velike koristi, jer nam na njih ne odgovaraju. 

- Takvi potezi svakako neće doprineti unapređenju naših odnosa. Čuli ste i opredeljenje hrvatske predsednice i našeg predsednika da pokušamo otvorena pitanja dijalogom da rešavamo, ali da gledamo u budućnost, da tražimo zajedničke intrese bez obzira na prošlost - naveo je Dačić. 

Ministar je rekao da je jedna teza o velikosrpskoj agresiji devedesetih godina potpuno lažna, a kojom se opravdavaju Oluja i zločini nad Srbima. On je podsetio da Srbi žive u Hrvatskoj vekovima, isto kao u BiH, Crnoj Gori, Kosovu i Makedoniji. 

- Po poslednjem popisu iz 91. oko 580.000 Srba je bilo u Hrvatskoj, u Zagrebu oko 50.000. Danas po popisu ima oko 180.000 Srba i o kakvoj oni velikosrpskoj agresili govore kada su proterani Srbii. U Sarajevu je živelo 150.000 Srba, a Prištini 40.000, a koliko ih sada ima. 

Lažne priče o veliskosrpskoj agresiji

Dačić je naglasio da kada neki narod vrši etničko čišćenje onda tog drugog naroda ima manje, a ovde je bilo upravo suprotno. 

- Nikakve velikosrpske agresije nije bilo, to su lažne priče - naglasio je Dačić. 

On je istakao da je NDH 1941. bila do Zemuna, Novog Sada i Šapca i obuhvatala celu BiH i ako je bilo ko vršio neku agresiju to su radili oni pod tim sloganom "Za dom spremni". 

- Krajnje je vreme da se prestane sa raznim opravdanjima za zločine koji su počinjeni, ako je neko počioni nad Hrvatima treba da odgovara, ali šta ćemo za zločine nad Srbima da li će neko da odgovara - pita Dačić. 

On je kazao da Srbi snose takođe krivicu jer zaboravljaju istorijske činjenice. 

- Srpski bajoneti nisu smetali Hrvatima i Slovencima 1918. Da nisu došli dotle možda bi još oni bili u Austriji, da nije bilo srpskih bajoneta. Takođe, 1915. ministar spoljnih poslova Velike Britanije Eduard Grej je u ime saveznika poslao pismo Nikoli Pašiću i tražio od Srbije da ustupi Bugarsku i pola Mekadoinije da bi Bugarska ušla u rat na strani saveznika, a ne na strani sila Osovine, a za uzvrat piše da se Srbiji daje BiH i izlaz na more. Pašić je sa gnušanjem odbio taj predlog zato što mi hoćemo da oslobodimo našu braću Hrvate i Slovence, eto koliko smo glupi - naveo je Dačić. 

Da se ne zaboravi istorija

Podseća i da je "Vilson 1918. u svojih 14 tačaka, u jednoj od njih o Srbiji i izlasku na more, gde se kaže da Austrougarska ne treba da se raspadne već da Hrvatska i Slovenija ostanu da žive kod njih, a sve ostalo da bude Srbija i Crna Gora i mi smo sve to odbili". 

- Hrvati su pojurili kod Pašića da se žale na taj predlog protiv stvaranja Jugoslavije, pošto su hteli Jugoslaviju da bi spasili Hrvatsku i Sloveniju od ostanka u Austrougarskoj. Pa kako im tada ne zamestaše srpski bajoneti i što je neko iz moje Žitorađe ginuo u Mariboru ili Zagrebu da se oslobode od Austrougarske, što se sami nisu oslobađali. I naciste su dočekali cvećem za razliku od Beograda. A sada govore o velikosrpskoj agresiji - rekao je Dačić. 

On navodi da ne želi da ruši odnose Hrvatske i Srbije, ali da ne može da istrpi takve nekorektnosti - da se govori o velikosrpskoj agresiji. 

- Treba pitati i Karađorđeviće i srpsku politiku iz 1918. godine. Umesto stvaranja Srbije za koju su sami saveznici nudili da bude tri ili četiri puta veća, mi smo odbili zbog Makedonije, Hrvatske i Slovenije. A, šta je sa srpskim interesima i onda na kraju kriv im je Milošević i Tito, moguće, ali da vidimo ko je prvo zašta kriv i 100 godina posle 1918. Srbi su izgubili sve za šta su ratovali. 

Dačić naglašava da je najveća laž koja postoji "laž o velikosrpsko agresiji". 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online