Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 28.08.2017.
11:41
Vestionline A

"SAD ne ruše Vučića, to su tipične balkanske teorije zavere"

Edvard Džozef, profesor Univerziteta Džons Hopkins kaže da je veoma malo verovatno da su Sjedinjene Države deo neke zavere u cilju zbacivanja Aleksandra Vučića sa vlasti preko Makedonije.

Tanjug/AP
Spekulacije o rušenju Vučića nemaju smisla

Spekulacije da iza, navodnog, obaveštajnog delovanja protiv Srbije stoji američki ambasador u Skoplju Džes Bejli u cilju rušenja Aleksandra Vučića, Džozef tumači tipičnom balkanskom teorijom zavere.

- Smatram da se radi o tipičnoj balkanskoj teoriji zavere, te da kao i svaka spekulacija nema nikakvog osnova i smisla - rekao je Džozef u intervjuu Radio Slobodna Evropa.

Istina je, zapravo, da je interes Vašingtona za Balkan drastično smanjen, ocenjuje Džozef i dodaje: "Kakvo god da je mišljenje na Zapadu o Vučiću, a ne mislim da je u svim krugovima negativno - doduše verovatno postoji zabrinutost, kao, uostalom, i u slučaju drugih balkanskih političara - poslednja stvar koju bi SAD sada uradile sa ovom administracijom da budu uvučene u balkanske intrige".

SAD bez velikog interesa za region

SAD, prema njegovim rečima, jednostavno nemaju velikog interesa za zbivanja u ovom regionu, što tumači mnogo većim rizikom po balkanske zemlje.

O nedavnoj poseti predsednika Vučića SAD kaže da je reč o "veoma simboličnim gestovima kojima se pokazuje da Vašington nije u potpunosti okrenuo leđa regiji".

- Međutim, nakon odlaska Pensa iz Podgorice nema nagoveštaja o suštinskoj promeni američke politike u smislu povećanog interesovanja za Balkan - naveo je.

Džozef kaže i da je razumljivo da se Beogradu ne sviđa ideja o potpunijoj međunarodnoj integraciji, kako navodi, nezavisnog Kosova i odbacivanje tog pristupa tumači produžavanjem sadašnje nestabilnnosti.

Kosovo integrisati u međunarodnu zajednicu

- Stvarnost nije uvek prijatna, ali njeno prihvatanje je uvek produktivnije nego odbacivanje - rekao je Džozef, koji smatra da bi i za Albance i Srbe, ceo region bilo bolje da se Kosovo integriše u međunarodnu zajednicu.

Džozef, nekadašnji izaslanik Sjedinjenih Država i Ujedinjenih nacija u mnogim misijama na Balkanu, naime, tumači da, kao i u slučaju drugih otvorenih pitanja, poput imena Makedonije, nestabilne situacije u Bosni i Hercegovini - prolongiranjem potpunog priznanja Kosova samo bi se dodatno produbila nestabilnost na Balkanu, jer se na taj način podstiču razne političke kombinatorike i snovi, uključujući i o podeli što bi dodatno destabilizovalo Makedoniju.

Džozef smatra da postoje dva aspekta nedavnog diplomatskog spora Srbije i Makedonije, a najpre je, kaže, očigledna veza sa pričom o članstvu Kosova u Unesku.

Podsetio je da su Makedonija i Crna Gora ne samo priznale Kosovo, već da su to, kaže, uradile među prvim zemljama.

"Spor sa Skopljem biće nastavljen"

- Makedonija, u kojoj živi velika albanska populacija, ima dobre odnose sa Kosovom. Ove dve zemlje su takođe rešile sva granična pitanja. Dakle, članstvo Kosova u Unesku je veoma važan deo poslednjeg spora Beograda i Skoplja - smatra Džozef.

Novo je, dodao je, u čitavoj priči to što "ne znamo u kojoj meri je na nesuglasice dve države uticala promena vlasti u Makedoniji".

Prema njegovom tumačenju, Beograd je očito bio naklonjen lideru VMRO-a Nikoli Gruevskom, koji je bio premijer čitavu deceniju, za razliku od tenzija u odnosima sa novim predsednikom Vlade Zoranom Zajevom.

Predviđa da će se u svakom slučaju nastaviti spor Beograda i Skoplja oko politike prema Prištini i to je, tvrdi, glavni uzrok poslednjih problema u njihovim odnosima.

Govoreći o primeni Briselskog sporazuma koji su potpisali Beograd i Priština, Džozef kaže da " taj ćorsokak u pregovorima sigurno nije dobar".

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online