Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 27.08.2017.
15:00
D. Dekić - Vesti A

Direktan prenos državnog udara

Vreme u Srbiji moglo bi da se meri od jednog do drugog neostavrenog državnog udara. Najavljuju se obično uoči čestih vanrednih prolećnih izbornih utakmica i s jeseni, ali, srećom, sve je na tome i ostalo.

Reuters
U Makedoniji ništa novo: Osoblje u Beogradu

Ove godine najava državniog udara stigla je usred toplotnih udara. Poslednji se izlio u susednu Makedoniju kad je Srbija iz razloga koji nisu objašnjeni, kao pred rat povukla kompletno osoblje svoje ambasade u toj zemlji, a onda ga vratila u Skoplje.

Ratno usijanje

- U poslednjem događanju s Makedonijom se pokazalo da srpske vlasti nemaju hrabrosti za odluke, već su to samo priče za narod koje se dovode do ratnog usijanja. A onda sve rešava jedan telefonski poziv koji Vučić obavlja između utakmice i susreta sa mališanima - tumači Cvijetin Milivojević.

Mediji su to propratili zvučnim naslovima, pa je predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću bliski tabloid "Informer" objavio da su "Makedonci prisluškivali čak i Vučića", a "Politika" čitaocima predočila "Novi udar na Srbiju iz makedonske vlade".

Sve je to zapapreno upozorenjem ruskih stručnjaka da NATO u Beogradu sprema državni udar, kako bi Srbiju po svaku cenu uvukao u svoje redove.

Zavere velike i male

Čemu male, pa velike zavere, pita medijski stručnjak Cvijetin Milivojević i daje odgovor da je cilj da se Aleksandar Vučić pojavi pred narodom i reši problem koji zapravo ne postoji.

- Tako Vučića predstavljaju u medijima, a razni makedonski, bosanski, ukrajinski i drugi scenariji su metod manipulacije javnim mnjenjem s ciljem da se većina ljudi ubedi da mu daju glas na izborima - kaže Milivojević.

Ipak, makedonska epizoda je samo kap u moru i deluje neubedljivo u poređenju sa čitavim arsenalom oružja koji je prošle jeseni pronađen u blizini kuće oca Aleksandra Vučića u Jajincima, kada su mediji sugerisali da neko njegovoj porodici radi o glavi. Policija je u Banjaluci po poternici uhapsila Slavišu Milića za koga se navodilo da je povezan s klanom Luke Bojovića (godinama leži u španskom zatvoru).

Bivši policajac Milić je i ranije privođen jer je u 24 sata čak osam puta osmatrao Vučićev stan. Međutim, on je pušten na slobodu, a atentatori nisu pronađeni.

Kolaboracija na Kosovu

Na Svetog Aranđela 2015, glavni urednik "Informera" Dragan J. Vučićević takođe je najavio državni udar.

- Vučiću, ne idi u Kinu, sprema se državni udar. Vučiću, budala si ako odeš - upozoravao je Vučićević tada premijera Aeleksandra Vučića. TV Pink, blizak režimu, čak je emitovao specijalni program "Rušenje Vučića - poslednji čin!" Ali od udara nije bilo ni traga, ni glasa.

Sa pričom da Vučiću rade o glavi tajkuni Miroslava Miškovića još 2013. izašao je tada ministar rada Aleksandar Vulin, koji je 2015. zavapio: "Rušenje Aleksandra Vučića je u toku jer mnogim velikim silama ne odgovara da Srbija bude stabilna i čvrsta."

Cvijetin Milivojević objašnjava da je reč o brutalnoj propagandi kojom se skreće pažnja građana sa životnih problema na nepostojeće stvari.

- Obično se informacije uvijaju u oblande, a ova propaganda je zapravo brutalna laž. Specifičnost Vučićeve politike se ogleda u kolaboracionizmu sa Briselom, Vašingtonom i Berlinom. Zapad žmuri na činjenicu da nema demokratizacije Srbije sve dok je Vučić kooperativan u odricanju od Kosova - zaključio je Milivojević.

Tanjug
Tabloid glavu čuva: Aleksandar Vučić

Spoljni i unutrašnji neprijatelji

Uoči vanrednih izbora marta 2014. o "državnom udaru po bosanskom scenariju" koji spremaju stranci i tajkuni narod je obavestio "Informer", a Aleksandar Vučić optužio opozicioni DS da priziva ulične nemire poput bosanskih i ukrajinskih.

Uoči predsedničkih u aprilu ove godine, Vučić je opoziciji poručio:

"Ne dam da srušite Srbiju ukrajinskim ili makedonskim scenariom!"

Ukrajinski ambasador u Beogradu zbog toga je uputio protestnu notu, pa je Vučić potom skratio spisak i optužio opozicione predsedničke kandidate da hoće da izazovu samo makedonski scenario.

Za medijske udare na Vučića optuživan je 2015. i ove godine vlasnik tabloida "Kurir", Aleksandar Rodić. Tabloid "Informer" je 2015. optužio potpredsednicu Vlade Srbije Zoranu Mihajlović da je "umešana u rušenje premijera". Uoči aprilskih izbora 2016, na tabloidnom tapetu se našao antikoruptivni portal Krik i urednik Stevan Dojčinović, a u junu 2017. je osvanula i naslovnica "Ameri ruše Vučića i balkansku uniju"?!

Mapa pučeva

Pre dve godine, u jeku priča o destabilizaciji vlasti šaljivi portal Njuz.net objavio je Vučićevu fotografiju s mapom. Tada premijer, pokazivao je koje se saobraćajnice grade, ali su humoristi napisali:
"Vučić pokazuje na mapi gde je sve državni udar pogodio Srbiju."






 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online