Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 25.08.2017.
00:11
B. Đokić - Vesti A

Vučićeva slika i u kasarnama?!

Ideja da se portreti predsednika Srije Aleksandra Vučića rasporede po svim kasarnama, komandama i vojnim objektima još nije dobila zvaničnu potvrdu, ali ministar odbrane Aleksandar Vulin u izjavi za medije ne odbacuje tu mogućnost.

Tanjug
Druže Aco, mi ti se kunemo: Da li Vulin vraća kult države, ili vođe

Ukoliko se ova namera ostvari, uskoro će vojnici kada ujutru ustanu u svojim spavaonicama prvo ugledati sliku predsednika Vučića. Verovatno da ih podseti, kako u šali kažu pojedini vojnici sa kojima su "Vesti" razgovarale, da je on već na svom radnom mestu, te da požure sa otpočinjanjem svojih dnevnih aktivnosti.

"Zna se ko je vrhovni"

Na pitanje novinara ministru Vulinu, zašto ne poštuje član 112 Ustava, već Vučića naziva vrhovnim komandantom, iako toga nema u tom članu koji govori o komandovanju vojskom, Vulin je odgovorio da "u Vojsci Srbije imate više komandanata, ali onaj koji komanduje svima je vrhovni".

Ministar Vulin za medije nije želeo ni da potvrdi niti demantuje tvrdnje medija kako je naložio postavljanje fotografija predsednika Aleksandra Vučića u službene prostorije vojske i Ministarstva. On je dodao da bi postavljanje fotografija trebalo gledati "isključivo kroz jačanje kulta države".

- Nemojte to gledati kroz predsednika koji vam se ne dopada ili ne dopada. To treba posmatrati isključivo kroz jačanje kulta države Srbije - izjavio je ministar Vulin na pitanja novinara.
Međutim, ubrzo pošto je informacija o nameri da se postave Vučićeve slike po svim vojnim objektima izašla u javnost, u Vojsci Srbije počeo je "lov na veštice", odnosno istraga ko je odao tu informaciju javnosti, kaže za "Vesti" Novica Antić, predsednik Vojnog sindikata Srbije.

- Nakon što je izašla u javnost namera ministra Vulina da postavi fotografije Vučića u vojne objekte, iz komande Vojske Srbije otpočeo je mobing nad vojnicima. Visoki oficiri Vojske Srbije koji žele da se dodvore ministru počeli su da istražuju ko je taj dokument u kom se pominje postavljanje portreta dao u javnost, ko ga je obelodanio. Maltretiraju se ljudi, sprovode istrage, saslušanja, dok iz tužilaštva kažu da to nije krivično delo. Taj dokument koji se pojavio u javnosti nije nikakva vojna tajna, već predlog za nešto što nije ni regulisano pravnim propisima - objašnjava Antić.

On dodaje da se ljudi nepotrebno zastrašuju, ostaju popodne na poslu radi davanja izjava, a sve je to nepotrebna vrsta pritiska, jer je propisima jasno objašnjeno da se u prostorijama Vojske Srbije ističu zastava Srbije, grbovi države i vojske.

- Ovo je samo dodvoravanje ministra Vulina. Možda i neka vrsta iznenađenja za predsednika Vučića kad bude obilazio kasarne. Svakako da ovakvi postupci pripadaju prošlosti i ne priliče savremenim demokratskim državama. Ovako nešto se može očekivati jedino u monarhijama.

Zamislite da počnu da postavljaju slike i u škole, pošte i druge državne institucije - navodi Antić.
Vojska ima mnogo većih problema od toga čiji će portret visiti po zidovima, dodaje predsednik Vojnog sindikata Srbije.

- Mi imamo probleme sa odgovarajućom ishranom i opremom, pa bi trošenje novca na ovako nešto samo bilo dodatno stajanje na muku pripadnicima Vojske Srbije - zaključuje Antić.
 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online