Utorak 23. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 21.08.2017.
05:00
D. Matić - Vesti A

Veselje o kojem priča dijaspora: Borac zaigrao na svadbi u zavičaju

Gotovo da nije bilo vlaškog sela u Negotinskoj krajini ili kladovačkoj opštini da nije ovog leta imalo svoju svadbu ili neko slično veselje. Jedno od brojnih, sa više stotina zvanica, dogodilo se u Mihajlovcu, selu na desnoj obali Dunava. Tu su Goran i Smiljana Ristić tj. Dušan i Dragica Kornić priredili svojoj kćerci odnosno unuci svadbeno veselje sa crkvenim venčanjem. Kako se u životu mnoge stvari događaju slučajno, tako je i ova ljubavna priča imala svoj slučajni početak za koji je najzaslužnija Marinina mlađa sestra Tamara. Ona je igrala u tadašnjem folklornom ansamblu "Karađorđe" iz nemačkog Leverkuzena gde je Gagi kako ga iz milošte zovu, bio umetnički rukovodilac, dovela sestru i rodila se ljubav između učitelja igranja i novopečenog člana. Svoje "da" pred matičarem Marina i Dragan su rekli još početkom 2015. godine, kada su u bivšoj Nemačkoj prestonici Bonu napravili i veliku veridbu, ali za svadbu kaže se da nije svadba ako se ona ne dogodi u rodnom kraju.

D. Matić S. Stojkić
Bečki valcer: Mladenci plešu "Na lepom plavom Dunavu"

Na Marininoj i Draganovoj svadbi bilo je 500 svatova, koji su došli uglavnom sa svih strana Evropske dijaspore od Austrije do Skandinavije. Da se na ovakvim veseljima prate i evropski maniri pokazala je i ova svadba. Veselje drugog dana su otvorili mladenci na simboličan način, Bečkim valcerom tj. Štrausovim valcerom "Na lepom plavom Dunavu", koji je odigran upravo na obali Dunava, na jednom od lokaliteta budućeg turističkog kompleksa Dunavski biser. Zatim su mladenci sa svojim saigračima iz Borca, potpomognuti članovima Nove generacije, odigrali splet vlaških igara iz Radujevca s tim što su devojke narodne nošnje zamenile toaletnim haljinama, a muškarci belim košuljama sa leptirkama.

Nova generacija

Osim članova Borca iz Solingena bili su i članovi Nove generacije iz Šondorfa kod Štutgarta sa kojima Borac neguje prijateljske odnose.
Dragan i Dragana Ćirković i njihova deca Dijana i Denis su iz ovih krajeva, tačnije iz sela Kovilova, koje se nalazi na drugom kraju negotinske opštine.

Iako nije ovo bila baš klasična vlaška svadba već vlaško - srpska, jer je mladoženja rodom iz Republike Srpske, mnogim svatovima je ovo bilo prvi put da prisustvuju ovakvom veselju. Jedni od tih su i kumovi Ljubomir i Marina Rilak sa kćerkama Krstinom i Jasminom iz Leverkuzena.

Bila je ovo svadba o kojoj pričaju cela Krajina i dijaspora i o kojoj će se pričati u narednih godinu dana ili do naredne prilike dok neki drugi organizator jednog sličnog veselja ne bude postavio nove parametre, jer u ovom kraju važi pravilo da svadbe, krštenja i druga veselja budu što masovnija, bogatija i atraktivnija i ne žale se pare mukom stečene širom Evrope.


- Dragan mi je bio najbliži saradnik dok sam bio predsednik "Karađorđa", ponudio nam je kumstvo, što smo mi prihvatili, jer se to kod nas ne odbija. Marina nam je više puta pričala o običajima na vlaškim svadbama, ali smo tek sad mogli da se uverimo da je to jedan poseban doživljaj - iskreno će Ljuba. Interesantno je da je Krstina naučila većinu vlaških hitova da peva, iako ne zna nijednu reč ovog jezika, a mlada i njena sestra su joj preveli stihove da zna o čemu se radi.

Predsednik obišao prijatelje

Za predsednika Borca iz Solingena Nenada Vučkovića - za koga sada igraju i kumovi i novopečeni mladenci - ovo je takođe bila premijera kad su vlaške svadbe u pitanju. On je sa suprugom Jelenom i sinom Draganom osim na svadbi iskoristio priliku da poseti i prijatelje iz Solingena, familiju Jonašković iz obližnjeg sela Ljubičevac (opština Kladovo).

Bila je ovo svadba o kojoj pričaju cela Krajina i dijaspora i o kojoj će se pričati u narednih godinu dana ili do naredne prilike dok neki drugi organizator jednog sličnog veselja ne bude postavio nove parametre, jer u ovom kraju važi pravilo da svadbe, krštenja i druga veselja budu što masovnija, bogatija i atraktivnija i ne žale se pare mukom stečene širom Evrope.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online