Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 17.08.2017.
18:55
Vestionline A

Tači: Uzajamno priznanje bilo bi tačka na nesporazume

Predsednik Kosova Hašim Tači, u autorskom tekstu za nemački list Frankfurter Algemajne Cajtung, naveo je da veruje da bi "potpisivanje konačnog Sporazuma o normalizaciji i pomirenju" između Kosova i Srbije bilo dostignuće.

Tanjug
Hašim Tači i Ivica Dačić na marginama jednog od dijaloga u Briselu

Kako prenosi portal Kossev, Tači je ocenio da bi taj "istorijski sporazum trebalo da obuhvati i međusobno priznanje kao jedini put kojim će se zauvek staviti tačka na sve nesporazume".

Kosovo i Srbija pregovaraju, sa težnjama za normalizaciju odnosa, sada duže od šest godina, veliki koraci su načinjeni u tom pravcu, ali potpuna normalizacija, ipak, ostaje nepostignut cilj, navodi.

I dok se Kosovo u pregovorima uvek usaglašavalo sa sporazumima kojima je posredovala međunarodna zajednica, navodi Tači, Srbija, s druge strane, ne prihvata nezavisnost Kosova i "nastavlja da postavlja mnoge prepreke kako bi naneli štetu pokušajima da međunarodno ojačamo stav Kosova".

Zbog tog neprijateljskog stava, težnja Srbije za učlanjenjem u EU i dalje je nesigurna, ocenjuje i dodaje da su "dve države su blokirane i njihova evro-atlantska budućnost zavisi od njihove sposobnosti da postignu konačni istorijski sporazum o normalizaciji odnosa i pomirenje".

Pregovori u Briselu su se odužili, prošlo četiri godine od kada je postignut, a neke tačke sporazuma još uvek nisu sprovedene, dodaje. "Dok je tehnička priroda bila preduslov za započinjanje razgovora, sada je došlo vreme da se suočimo sa poznatim problemom; pitanjima koje sprovođenje tehničkih sporazuma čini težim - nedostatak pomirenja i međusobnog priznanja", kaže.

Tači ocenjuje da su svi postepeni uspesi u pojedinim tačkama pregovora bili bitni, ali da bi ovim tempom odnosi mogli da se normalizuju tek možda nakon 100 godina. "Postalo je jasno da je došlo vreme za veću i jasniju viziju i za vođstvo koji će zauvek rešiti pitanja među nama".

Dodaje da nastavljamo da jedni druge vidimo kao protivnike, duboke podele krijemo pod tepih, a to nije rešenje i neće dovesti do pomirenja. "Ne možemo da se pomirimo sa tim kuda idemo ukoliko imamo osnovne nesporazume u vezi sa tim odakle dolazimo", kaže.

"Verujemo da bi potpisivanje konačnog Sporazuma o normalizaciji i pomirenju između naše dve države bilo dostignuće. Njime bismo se, mirnim putem - angažovali u rešavanju svih nesporazuma. Istorijski sporazum između Kosova i Srbije bi trebalo da obuhvati i međusobno priznanje kao jedini put kojim će se zauvek staviti tačka na sve nesporazume", ocenio je Tači.

On kaže da postizanje tog "konačnog cilja" jeste izuzetno teško za obe zemlje i zahteva hrabro i pametno vođstvo.

"Snažno verujem da je vođstvo, kako na Kosovu, tako i u Srbiji - posvećeno tome šta narod očekuje od nas – da postignemo mir među nama. Kako bi se ovo dogodilo, svi mi moramo da budemo kreativni i da budemo spremni na dalje kompromise. Svima treba da bude jasno da je to potrebno uraditi zbog stabilnog mira naših naroda i generacija koje dolaze", navodi Tači.

Normalizacija i pomirenje, navodi predsednik Kosova, prvi korak u oslobađanju od tereta prošlosti i korak koji će nas voditi ka svetlijoj budućnosti.

"Jasno je da kada mi ovako postupamo, Evropska unija treba da prizna naše napore, a dok mi u našem delu Evrope menjamo brzine, brzina bi trebalo da se promeni i u vozu prijema u Briselu i glavnim evropskim gradovima takođe. Moramo da se osiguramo da nam "ne prođe poslednji voz“ za stabilan mir", zaključio je on.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online