Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 16.08.2017.
17:41 >> 20:05h
Vestionline, Tanjug A

Dačić u SB UN: Velike sile, duboko pogađate srpski narod

Šef srpske diplomatije Ivica Dačić pozvao je članice SB UN da ne relativizuju pitanje nesprovođenja Briselskog sporazuma tvrdnjom da su za to sve strane krive.

A. Čukić
Ja sam potpisao taj sporazum i znam da uvek ima milion razloga za izbegavanje ispunjavanja preuzetih obaveza: Ivica Dačić

- Bolje da se kaže "nećemo da realizujemo Briselski sporazum" i u tom smislu očekujem i vaše objektivno sagledavanje stanja, a ne relativizaciju - rekao je Dačić.

Kako je naveo, on je pre četiri godine potpisao taj sporazum sa Hašimom Tačijem, a prošlo je previše da bi stajali bilo kakvi argumenti za neispunjavanje preuzetih obaveza.

- Ja sam potpisao taj sporazum i znam da uvek ima milion razloga za izbegavanje ispunjavanja preuzetih obaveza, ali četiri godine su predug period da postoje čvrsti argumenti za to. Srbija će ispuniti sve što je potpisano, mi smo ga zato i potpisali - rekao je Dačić u svom govoru. 

Dačić je u govoru na sednici SB UN o izveštaju generalnog sekretara UN o radu UNMIK-a i situaciji na Kosovu rekao i da će Beograd nastaviti da konstruktivno i odgovorno učestvuje u dijalogu, ali da sa strane Prištine nailazi na kontinuiranu opstrukciju i izostanak političke volje za postizanje istinskog napretka na planu normalizacije odnosa. 

Dačić je pozvao SB UN, ali i EU i međunarodnu zajednicu da izvrši pritisak na Prištinu kako bi se formirala ZSO. 

- Sprečavanje formiranja "vojske Kosova jasno je pokazalo da Priština i te kako može da prihvati sugestije međunarodne zajednice - rekao je Dačić. 

Govoreći o Srbima nestalim, ubijenim i proteranim sa teritorije KiM, Dačić je upitao zašto se o njima više ne govori u izveštajima SB UN i da li se na taj način legitimizuje ta činjenica. 

- Da li to znači da se ovde misli da istorija počinje od trenutka jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova? - upitao je Dačić. 

Kako je rekao, Srbija je za trajno rešenje. 

- Do njega možemo doći samo uvažavanjem legitimnih interesa i Srba i Albanaca. To da neko dođe i kaže 'ovo je nova država', a da ne pita ništa državu u kojoj je, jeste nešto što, ako se ustanovi kao međunarodno pravo, može razbiti svaku od naših zemalja - rekao je Dačić. 

Dačić je rekao i da predstavnici Prištine na sednici nisu Kosovari, već Albanci. 

- Ovde nije reč o pravu naroda na samoopredeljenje. Koleginica Čitaku nije Kosovarka, nego Albanka. Ona ima svoju državu, to je Albanija. Reč je o nacionalnoj manjini koja živela na teritoriji Srbije i Jugoslavije, koja je stvorila novu državu. Mi želimo i o tome da razgovaramo, ali ako nemate o čemu sa nama da razgovarate, slobodno radite šta hoćete, ali nemojte da zovete Srbiju - rekao je Dačić.

Ocena Gutereša

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš ocenio je u novom izveštaju da se dijalog Beograda i Prištine suočava sa ozbiljnim izazovima, upozorivši da nema dovoljno napretka, uključujući i Zajednicu srpskih opština, i pozvao obe strane da ožive proces. 

U Izveštaju o aktivnostima UNMIK-a i situaciji na Kosovu u periodu od 16. aprila do 15. jula navodi se da u tom periodu nije postignut napredak u primeni postojećih sporazuma o uspostavljanju ZSO, ni kada je reč o integraciji pravosuđa. 

 - Ohrabrujem privrženost načelu da se nesuglasice moraju rešavati isključivo mirnim sredstvima - naveo je Gutereš u tromesečnom izveštaju koji će biti razmatran na sednici SB UN u Njujorku. 

Na sednici će putem video-bima govoriti i šef UNMIK-a Zahir Tanin. 

Prištinu predstavlja ambasadorka u Vašingtonu Vljora Čitaku

Velike sile, duboko pogađate srpski narod

Na kraju sednice Saveta bezbednosti UN o Kosovu danas se razvila žustra rasprava između ministra spoljnih poslova Srbije Ivice Dačića i kosovske ambasadorke u SAD Vljore Čitaku, a Dačić je tom prilikom zapadnim zemljama poručio da pogađaju srpski narod zalaganjem za ukidanje Unmika.

- Čitaku je uvredila sednicu rekavši da je ovo jedna šarada… Mnogo više me brine to što su SAD, Britanija i Francuska očigledno usaglasile stav sa Kosovom oko potrebe okončanja Misije UN na Kosovu - rekao je Dačić.

On je postavio pitanje kako onda te sile mogu da kažu da žele da budu partner Srbije.

„- Da li će neko ikada ovde spomenuti više od 200.000  -, upitao je prvi potpredsednik Srbije.

Podsetivši da je 1981. u Prištini živelo 43.000 Srba, upitao je: „Gde su danas? Hoćete li reći — u redu je, više ih nema, više nećemo da se okupljamo i o tome pričamo?“.

- „Vi jeste velike sile, ali ovim duboko pogađate srpski narod. I srpske žrtve traže pravdu, isto kao i albanske i sve druge - istakao je Dačić, dodavši da "ako neko misli da je situacija na Kosovu rešena, onda živi u dubokoj i debeloj zabludi“.

Takođe je poručio da „ako neko misli da je dovoljno da neko izvrši jednostranu secesiju i da je problem rešen, i da ste time što priznate jednu zemlju završili posao, onda ste zaboravili istoriju“.

Podsetivši da su Francuska i Srbija strateški partneri, upitao je da li je logično da predstavnica te zemlje u UN nastupa kao na današnjoj sednici.

- Ne želim da se vašim zemljama dogodi ono što se Srbiji desilo. Mi sigurno nećemo izazvati rat. Ako mislite da ovo više ne treba da se održava, donesite onda tu odluku, predložite da se ukine rezolucija 1244 - naglasio je Dačić.

On je, istovremeno, izrazio uverenje da su velike sile svesne da takva odluka ne može proći u SB UN.

- Nemojte vređati Srbiju. To je jedna ponosna zemlja koja vam je mnogo pomogla, između ostalog, i u uspostavljanju UN, za razliku od nekih drugih koji su Hitlera dočekivali cvećem - zaključio je Dačić.

Odgovarajući na njegovu izjavu, Vljora Čitaku je rekla da SB UN „nije mesto za diskusiju o nacionalnim identitetima, niti o tome ko je prvi bio na Balkanu, ko je došao u sedmom veku…“.

- Ja sam etnička Albanka i ponosna građanka Kosova. Ti identiteti odlično koegzistiraju i jedan ne isključuje drugi - istakla je ona, nakon što je Dačić tokom govora rekao da Čitaku nije Kosovarka, već Albanka i da narod Kosova ne postoji..

Ona je rekla i da je - Kosovo imalo granice mnogo pre nego što će steći državnost - tvrdeći da je nezavisnost Kosova "prozvod raspada Jugoslavije, pri čemu nije jedini, i to nije secesionistički pokret“.

Dok je Čitaku govorila, Dačić je često osporavao njene tvrdnje i pokušavao da je prekine.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online