Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 15.08.2017.
18:11
J. L. Petković - Vesti A

Dačiću, nismo svi kaluđeri!

Niti su se Srbi sa Kosova zamonašili, niti je na Ivici Dačiću da deli i razgraničava, tako za "Vesti" komentarišu sagovornici "Vesti" koji žive severno i južno od Ibra.

Vesti
Predsednik građanske inicijative Centralno Kosovo: Branislav Marković

Prvi potpredsednik Vlade izjavio je da je njegov predlog za Kosovo ideja razgraničenja na ono što je srpsko i albansko, normalizacija odnosa, obezbeđenje srpske pravoslavne baštine stvaranjem samostalnih manastirskih zajednica po atoskom modelu u Grčkoj.

Takođe i Zajednica srpskih opština na jugu i finansijska nadoknada za uzurpiranu imovinu.

- Srbi sa Kosova nisu stanovnici Grčke, niti su se svi Srbi na Kosovu zamonašili, niti je granica Grčke do Merdara pa da našim crkvama i manastirima treba da dajemo ekstrateritorijalni status, a važećim srpskim opštinama status nevladinih organizacija. Ako ministar spoljnih poslova Srbije vidi Srbe sa Kosova kako žive unutar zidina koje čuva Kosovska policija dok im Unesko jednog dana ne promeni identitet, Srbi sa Kosova ipak vide sebe na teritoriji koja je po Rezoluciji 1244 kao i po važećem srpskom Ustavu deo Srbije, pa je svaka rasprava o razgraničenju u granicama koje su međunarodno priznate, bespredmetna - ističe za "Vesti" Branislav Marković, predsednik građanske inicijative Centralno Kosovo.

Dačić je ocenio da je njegov predlog zasnovan i na želji da Srbi nešto dobiju.

- Ako želimo da Srbi i Srbija nešto dobiju, vremena je sve manje. Za utopijske unapred izgubljene bitke ili za tezu da je Kosovo za Srbe izgubljeno, ima vremena koliko hoćete - ocenio je još ministar spoljnih poslova Srbije.

Aleksandar Đikić iz Srpskog nacionalnog foruma iz Gračanice za naš list ocenjuje da se Dačić na ovaj način distancira od predloga unutrašnjeg dijaloga, koji je izneo predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Dodaje i da nije precizirao da li se odnosi samo na KiM.

- Izjava je data o razgraničenju Srba i Albanaca kao naroda, a ne teritorije, što znači da se odnosi i na Preševo, i na Bujanovac i na dobar deo Sandžaka. Ovom izjavom Dačić hoće da se dinstacira od eventualnog kraha Vučićeve inicijative kojom bi sve Srbe uveo u kršenje kneževe kletve - zaključuje Đikić.

Jakšić: Samo možemo da se prekrstimo

- Mislim da je to velika politička glupost. Sve tapije, međunarodno pravo kažu da je ovo teritorija Srbije i niko nije Dačića da razgraničava i deli, cepa i poklanja. Izgleda da je razlika u tome što bi Vučić da da celo Kosovo, a Dačić bi da uzme okrajke, što je van svakog političkog konteksta. Otac ubijenog 12-godišnjeg Pantelije Dakića, dok se kupao na Bistrici, pred Dačićem je rekao da bi samo jedna stvar zabolela više, a to je da Srbija prizna nezavisno Kosovo, a evo šta taj isti političar već sutradan govori. To nisu državnici, ni domaćini. Ne možemo ništa drugo, nego da se krstimo i da se čudimo šta govore - kaže Marko Jakšić, predstavnik Narodnog pokreta Srba sa KiM Otadžbina.


 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online