Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 12.08.2017.
03:00
M. Đorđević - Vesti A

Kolo srpskih sestara - junakinje u ratu i miru (10): Mali univerzitet za devojke

Žene iz Kola srpskih sestara prve su zatražile građanska prava koja su imali muškarci: nasleđivanje i upravljanja sopstvenom imovinom, a na prvom mestu - pravo na školovanje. Ali, sve ove napredne zamisli su mogle da se ostvare tek pošto je Kolo 1923. dobilo svoj Dom.

Vesti (arhiva)
Kolo srpskih sestara
Vesti (arhiva)

Do tada su članice delovale iz sopstvenih domova ili su im druga društva ustupala prostor. Pošto je dobilo visoku zaštitnicu u ličnosti kraljice Marije Karađorđević, udruženje je podiglo tri zgrade u Frankopanskoj ulici, a današnjoj Resavskoj, ispod parka Tašmajdan.

Guvernerov poklon

Ugled ovog ženskog dobrotvornog i rodoljubivog društva do tada je već bio porastao toliko da su mu u pomoć priskakali mnogi Beograđani. Najimućniji zalagali su svoj kapital i ugled kod banaka kako bi "srpske sestre" dobile kredit. Đorđe Vajfert, srpski industrijalac i guverner Narodne banke Srbije, kao veliki poštovalac odobrio je kredit i lično priložio pola miliona dinara.

Jedna zgrada Kola, stambena sa lokalima, služila je za izdavanje kako bi se finansirao svakodnevni rad. U drugoj je otvoren internat za siromašne devojke. Treća, Upravna zgrada, imala je jednu od najlepših svečanih sala u Beogradu, namenjenu priredbama, predavanjima, dobrotvornim zabavama. Od 1926. godine tu je otvorena još jedna obrazovna ustanova Kola, poznata kao Mali univerzitet.

Bolničar u mantiji

Posebno poštovanje članica i poštovalaca Kola zaslužilo je nekoliko episkopa. Braničevski, dr Venjamin, 1912. godine radio je u bolnici Kola u Beogradu kao bolničar, bački dr Irinej je držao predavanja i podržavao subotički ogranak. Veliki dobrotvori Kola bile su i vladike zvorničko-tuzlanski dr Nektarije, banatski dr Georgije Letić, zletovsko-strumički Simeon i vladika žički dr Nikolaj Velimirović. Patrijarh Dimitrije zaveštao je Kolu 200.000 dinara, a njegov naslednik Varnava redovno je slao godišnji prilog odboru u Sremskim Karlovcima. Dobrotvor Kola u Peći bio je i patrijarh Gavrilo Dožić.

U njoj su najveći stručnjaci u svojim profesijama držali predavanja za učenice svih beogradskih gimnazija, Trgovačke akademije, Učiteljske škole, Ženske zanatske škole, Doma učenica Kola. Namera je bila da mlade slušateljke dobiju dodatna i korisna znanja iz oblasti književnosti, slikarstva, religije, psihologije, prirodnih nauka, sa temama koje će ih podsticati na razmišljanje. Raznovrsna tematika i ugledni predavači privlačili su i starije slušaoce. Sa katedre Malog univerziteta govorili su profesori, književnici i druge ličnosti od ugleda i struke kao što su istoričar Vladimir Ćorović, čuveni profesori botanike i biologije dr Stevan Jakovljević i dr Siniša Stanković, diplomata i publicista Hasan Rebac, slikarka Zorica Simić-Milovanović.

Teme mnogih predavanja bile bi zanimljive i danas. Na primer, "Nobelova nagrada za žene", "Beograd u motivima naših romana", "O značaju unutrašnjeg života za razvoj ličnosti", "Nacionalno-duhovni značaj Beograda". Predavanja su držale i vladike, pa je tako niški, Dositej, 1931. napravio projekciju svog dela "Putovanje u Svetu zemlju Gospodnju", a episkop bački Irinej 1935. održao predavanje na temu "Današnji svet i crkva". Sledeći Beograd, slična predavanja su priređivali i odbori Kola u Prijedoru i Prizrenu.

Kolo protiv novog rata

Niški odbor Kola srpskih sestara poslao je 1937. godine rezoluciju Društvu naroda u Ženevi, preteči Ujedinjenih nacija, u kojoj je zatražio izjednačavanje svih prava ženske dece sa muškom, izjednačavanje prava žena sa muškarcima u svakom pogledu pred zakonom, zahtev da žene mogu da upravljaju svojom imovinom, kao i ukidanje uvredljivog člana 920 Građanskog zakonika zaostalog još iz Kraljevine Srbije, u kojem se "žene upodobljavaju sa maloletnicima u pogledu poslovne sposobnosti". Odbori Kola u Prilepu i Peći javno su tražili pravo glasa za žene u Kraljevini Jugoslaviji, a odbor u Bosanskoj Krupi pridružio se akciji Jugoslovenskog ženskog saveza protiv Vlade koja je odlučila da smanji broj žena u državnoj službi. Članice Kola su učestvovale i u akciji prikupljanja potpisa protiv novog svetskog rata koju je pokrenula međunarodna organizacija Liga žena za mir, osnovana 1928. godine sa namerom da predavanjima i susretima utiče na evropsko javno mnjenje da se stavi protiv rešavanja sukoba vojskom i oružjem.

Kolo srpskih sestara je negovalo dobre odnose sa Srpskom pravoslavnom crkvom, davalo priloge za gradnju crkava i obnovu manastira, a episkopi su, obično o praznicima, bili i izdašni priložnici akcijama udruženja. Kolo je pojedine crkvene velikodostojnike biralo za počasne članove, a njegove predstavnice su prisustvovale ustoličenju crkvenog poglavara u
toj patrijaršiji.

U duhu hrišćanskog milosrđa, odbori Kola su slali novčane priloge najsiromašnijim porodicama u svojim gradovima. U verski izmešanim sredinama, odbori u Konjicu i Jajcu su za Bajram obilazili najsiromašnije muslimanske porodice i darivali novac i odeću. Članicama odbora prva na umu bila su deca, pa su za "njihove" praznike, Materice, Vrbicu i Svetog Savu, delile nova odela, obuću, knjige, igračke, slatkiše. Kolo je finansiralo i "trpeze", kuhinje za siromašne učenike. Svi odbori su vodili akciju Zimska pomoć za sakupljanje ogreva, tople odeće i novca za sirotinju sa decom. Pomoć su dobijale i ruske izbeglice.

Pomoć svoj sirotinji

Stalnu novčanu pomoć Kolo je dodeljivalo porodicama ratnika. Samohrane majke su dobijale doživotnu pomoć, a svaki odbor je uzimao na sebe da školuje određeni broj gimnazijalki i studentkinja. Novac se upućivao širom zemlje, bez razlike u veri, i za gradnju škola sirotišta, domova kulture i prosvete. Pomagalo se i izbeglicama iz okupiranih krajeva, a nisu zaboravljeni i nezaposleni radnici, koji su naročito teško živeli tridesetih godina prošlog veka, u doba velike svetske ekonomske krize. Kolo srpskih sestara se među prvima našlo ljudima koji su postradali od poplava, požara, zemljotresa.

Sutra - Kolo srpskih sestara - junakinje u ratu i miru (11): Spas i nada u paketima

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online