Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 11.08.2017.
00:22
Đ. Barović - Vesti A

Ko ti kuva dok sam ja na straži?

"Ostali smo bez ajlajnera na koti 45, Neću ovu uniformu, ne slaže mi se uz boju glasa, Gospođo, zašto vi niste došli na postrojavanje - Nemam šta da obučem, Ko ti kuva dok sam ja na straži, Žene u vojsci sa jednim parom cipela i čizama, ma 'ajte molim vas!", samo su neki od duhovitih komentara koji su poslednjih dana bukvalno usijali društvene mreže.

N. Durović
Uzburkao javnost: Aleksandar Vulin

Povod je pokušaj novog ministra vojnog, Aleksandra Vulina da se upiše u istoriju kao prvi političar koji će posle raspada SFRJ, u Srbiju vratiti obuku za civilnu zaštitu.

I dok stručna javnost ovu ideju pozdravlja kao razuman i potreban predlog, dotle je internet preplavljen ironičnim komentarima o budućim domaćicama u uniformama...

Da podsetimo, Vulin je nedavno najavio da će prema planu Ministarstva odbrane svi građani Srbije, bez obzira na pol, biti obučeni za postupanje u eventualnim ratnim i vanrednim situacijama, što u praksi znači da će sve žene u Srbiji mlađe od 50 godina morati da prođu obaveznu obuku za davanje prve pomoći i postupanje u vanrednim situacijama, a one koje su služile vojni rok, na tu vojnu vežbu će odlaziti kao i njihove kolege - sa oružjem.

N. Durović

Bivši predsednik Vojnog suda u Beogradu Đorđe Trifunović kaže da nema nikakvih zakonskih smetnji da i žene imaju vojnu obuku, ali da je ovde reč o vraćanju sistema civilne zaštite iz bivše SFRJ kojeg su se sve republike odrekle, ali ga je Zapad prekopirao i uspešno sprovodi u praksi.

- Pokazalo se da je taj sistem civilne zaštite najbolji mogući i po tom modelu funkcionišu mnoge zemlje Zapada, od Švajcarske pa nadalje. Poenta je da svi građani budu angažovani shodno mogućnostima i potrebama, bilo da je poplava, bilo da je zemljotres, bilo da je neka vojna opasnost. Prisetimo se samo haosa tokom poplava 2014. E, sada, ovde je ključno da li je pitanje uvođenja civilne zaštite u nadležnosti Ministarstva odbrane ili Sektora za vanredne situacije - ističe Trifunović.

Pitanje je i na koji način bi naša dijaspora bila uključena u taj sistem. Međutim, i pored krajnje jasnih pitanja, "Vesti" iz kabineta ministra odbrane nisu dobile ni jedan jedini konkretan odgovor, već samo da će se to rešiti "normativnom regulativom, a onda preduzimanjem mera kako u okviru institucija sistema odbrane tako i van njih".

Jedna od tih mera je, kako tvrde u ovom Ministarstvu, i ta da se mladi u Srbiji već tokom školovanja upoznaju sa veštinama civilne zaštite kako bi u slučaju potrebe mogli da pomognu sebi i drugima.

"Takva znanja bila bi korisna u situacijama neposredne pretnje, kao što su elementarne nepogode, prirodne katastrofe i razni akcidenti izazvani ljudskom nepažnjom", stoji u odgovoru Ministarstva odbrane.

Hit na Fejsbuku

Pravi hit društvenih mreža je i "Pismo mužu Borivoju" koje kruži Fejsbukom, a potpisana je izvesna Mirjana Knežević.

"Dragi Borivoje, U vojsci mi je ok. Budimo se rano zbog podizanja zastave, ali mi nije teško jer sam i kod kuće ustajala u pet da spremim doručak tebi i deci. Kako su klinci? Ne znam da li je pametno što smo ih na osam meseci, koliko ću biti u vojsci, ostavili kod mojih na selu, ali ok, ti si glava porodice i ako ti kažeš da tako treba onda mora da se sluša. Ja svaki dan pešačim pod punom ratnom opremom, desetine kilometara. Nije mi teško, nekako se i raznežim jer zamišljam kako nosim naše dete na leđima dok se vraćam s punim cegerima, pa se odmah osetim kao da sam kod kuće. Nemoj da plačeš ako ti nedostajem. Znaš da ti je lice osetljivo i odmah bukne, kao onda kad sam te jednom zamolila da isprazniš kesu od usisivača pa smo oboje završili u Urgentnom. Ispeglala sam ti sve košulje da se ne mučiš po ovoj vrućini, danas je, kažu, bilo 46 stepeni. Ovde kod mene je svežije, ipak pešačimo 20 km kroz šumu, pa je lakše. Nakuvala sam ti pasulja i stavila u zamrzivač. Levo je gulaš u kutijama od eurokrema. Nemoj da si gladan. Sad ću ja brzo na odsustvo, pa ću ti nakuvati još..."

Biljana Srbljanović: Skupi "vlažni snovi"

U kritici Vulinovog predloga najdalje je otišla dramaturg Biljana Srbljanović, poznata po svojim oštrim stavovima prema aktuelnoj vlasti.

Ovog puta nije štedela ni reči, ni uvrede.

"Da li bolesnik zna koliko bi koštalo ovo zamišljeno prisilno privođenje žena, ili kako on naziva 'dama', u realizaciju njegovih vlažnih snova o ženi u uniformi koja daje usta na usta prvu pomoć prilikom sledećeg rata s celim svetom, koje je uobičajavao izazivati? Hospitalizujte Vulina, i to u civilnu bolnicu. Na vojnu ne bi smeo imati pravo, jer je od služenja vojnog roka bežao kao mala p..., pa ga sada, sa skoro 50, stigla kriza prigovora savesti."

Fejsbuk, tviter komentari

Prenosimo i neke od najduhovitijih komentara koje smo pronašli posredstvom fejsbuka i tvitera:

"Ali vojna vežba za žene, pa meni deda jednom dao pištolj samo da vidim pa smo se posle toga prebrojavali jel smo svi na broju"

"-Jovana neko puca na nas!!

-Možda mu se sviđamo?!"

"A u vojsci sam stakla drugaricu do groba i hroničnu upalu zgloba" pa presečem sa "Ko ti kuva dok sam ja na straži"

"Hteo muž da časti Vulina za ovo što ću da idem u vojsku al' malo mu je dan, dva, treba mu bar dva meseca da odmori dušu od mene."

"Ima da mi prave ispraćaj s muzikom i sve po redu. I tačka".

"Više ni vojsku ne možeš da uzmeš kao argument u raspravi...  Sve što nam je bilo sveto, sve ste nam oduzele. I daljinski uzmite. I u fudbal ćete sada da se razumete".

Ako i vi imate favorita ili ste našli neku zanimljivost na ovu temu, podelite to sa nama u komentarima!



 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online