Utorak 23. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Nedelja 06.08.2017.
18:11
Vesti A

Beograd vole i stranci i dijaspora

Nedavno je američki portal Pejst preporučio turistima da posete Srbiju i Beograd, a pre tri-četiri dana je časopis "Nacionalna geografija" na svom sajtu objavio film o lepotama i znamenitostima srpske prestonice.

M. Karović
Mamac za turiste: Kalemegdan je nezaobilazan

U prethodnih godinu dana bilo je još preporuka u poznatim časopisima te vrste i možda je i to doprinelo da Beograd beleži sve veći prihod od turizma.

Prema statističkim podacima, Beograd je u prvoj polovini godine ostvario povećanje prihoda od turizma za oko 100 miliona evra.

Inostranih gostiju u prvoj polovini godine bilo je za 19% više nego u istom periodu 2016, a najbrojniji su gosti iz Turske, Hrvatske, BiH, Grčke, Nemačke, Slovenije, Izraela, Bugarske, Crne Gore i NR Kine. Međutim, ne dolaze samo stranci, i naša dijaspora koristi svaku priliku da poseti srpsku prestonicu. Neki samo kao turisti, a drugi su i više vezani.

Studentkinja Katarina Hršum je rođena u Parizu, ali srpski govori bez greške i Beograd obožava.

- Moja majka Marina je odrasla u Beogradu i ja svake godine odlazim u taj voljeni grad. Ali, nije to turistički boravak, ne obilazim muzeje i znamenitosti, mada obavezno odem u Skadarliju, na Kalemegdan, šetam Knez Mihailovom, Terazijama... Iskreno, ja u Beogradu najviše volim druženje i gostoprimstvo, volim naše raspoložene, nasmejane, raspevane ljude, a to znači da je i noćni život super. Zaglavim do pet ujutro i te provode dugo pamtim. Autentični su, zadržan je kafanski boemski šarm, uvek se beskrajno radujem svakom dolasku.

Saša Božinović iz Beča uvek s porodicom navrati u Beograd, prošetaju Knez Mihailovom ulicom, a prethodni put deci su detaljno pokazali Kalemegdan.

- Praktikujem da kad god odem u Srbiju bar jedan dan iskoristim i posetim neku znamenitost u Beogradu ili van njega, manastire na Fruškoj gori, Kosmaj, Srebrno jezero, ili odem na Avalu, Kalemegdan, Nebojšinu kulu. Obično povedem prijateljicu ili nekog ko dole živi i oni su oduševljeni, jer nikad ne nađu vremena da to urade. Kada dođu stranci, oni naravno jedva čekaju nešto da vide i ne treba mnogo da se podstiču jer su generalno zainteresovani. Prošle godine su moje prijateljice ovde sa univerziteta, Nemica i Švajcarkinja, htele u svojoj režiji da idu za Beograd, pa su me pitale za savet. Takođe, i neki prijatelji iz Brazila su putovali za Srbiju, pa sam im slala linkove šta da obavezno posete - priča Dragana Nikolić, koja živi u Berlinu.

Kada dolazi u Srbiju na duže, Srđan Stokić iz Beča bar jedan dan ostavi za Beograd.

- Uvek svratimo, odemo u Skadarliju, ili na neku utakmicu na naša dva velika stadiona, ali posetimo i Hram Svetog Save.

Brojke govore

993.718 noćenja u prvoj polovini godine

22% više stranaca nego prošle godine

82.547 stranih turista posetilo prestonicu u junu 2017, naspram prošlogodišnjih 63.560

Izraelci pobedili Turke

Najbrojniji strani turisti u Beogradu i dalje su Turci, ali su najduže u srpskoj prestonici u prvih šest meseci ove godine ostajali - Izraelci!

Oni su od januara do juna 2017. ostvarili čak 55.336 noćenja u Beogradu, što predstavlja porast od 649 odsto u odnosu na prošlu godinu, pa su tako nadmašili Turke, koji su imali "samo" 52.605 noćenja.

Turisti iz Kine su ostvarili za 128% više noćenja nego u istom periodu prošle godine.

Po broju dana provedenih u beogradskim hotelima slede Hrvati, Grci, Rusi, Nemci, Bosanci, Slovenci, Italijani...

Krajem prošle godine dve izraelske aviokompanije su pored redovnih uvele i čarter letove za Beograd.

Izraelci dolaze turistički, ali i poslovno jer njihove firme puno investiraju u prestonici.
 

POVEZANE VESTI

Nedelja 06.08.2017. 20:59
Jao!Pa doći će nam amrički ol,oš u posetu.Ma puno mi je i srce i duša.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online