Utorak 16. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 05.08.2017.
18:33
Vestionline A

Najtopliji 5. avgust u poslednjih 130 godina

Iza nas je najtopliji 5. avgust u poslednjih 130 godina, a u celoj Srbiji je i dalje na snazi crveni meteoalarm. Osveženje moguće tek za 24 sata.

M. Karović
Ko preživi, pričaće

U subotu je u Nišu i Ćupriji izmeren 41 stepen, dok je temperatura u Beogradu posle podne dostigla 40 stepeni Celzijusa, čime je premašena prognozirana maksimalna temperatura za glavni grad.

U periodu između 16 i 17 sati izmereno je 40 stepeni čime je premašena prognozirana maksimalna temperatura za glavni grad.

Prethodni najtopliji 5. avgust, sa 39 stepeni, bio je 1928. godine.

Još malo...

Do kratkog predaha od vrelog talasa dele nas još 24 sata. Oblaci koji su sada iznad Alpa i Austrije, u nedelju uveče stići će do severa Srbije donoseći osveženje. Do tada, bićemo pod uticajem vrelog afričkog vazduha.

Nemilosrdni talas vrućine koji je zahvatio delove Evrope izazivajući danima rekordno visoke temperature odneo je najmanje dva života i naveo vlasti više zemalja da izdaju upozorenja, izveštava američka agencija AP koja ocenjuje da nije ni čudo što je ovaj toplotni talas nazvan "Lucifer".

U izjavi za AP agent za nekretnine iz Beograda Saša Jovanović opisuje vrućinu: "Ovo je jednostavno previše. Ponekad mi se čini kao da ne mogu da dišem".

A u regionu...

Agencija navodi da je ekstremna vrućina u Italiji, delovima Francuske i Španije kao i na Balkanu izazvala na desetine šumskih požara, oštetila useve, povećala potrošnju struje i vode.

Vlasti u nekim područjima izdale su ograničenja u saobraćaju i zabranila rad na otvorenom jer su temperature dostizale i 40 stepeni.

U Španiji je meteorološka služba upozorila da će temperatura u 31 od 50 provnicija dostići i do 44 stepena.

U Sloveniji su, prema navodima nadležnih, početkom ove nedelje zabeležena prva "tropska noć" na visini od 1.500 metara kada je temperatura prešla 20 stepeni tokom noći, navodi AP.

Agencija navodi da su vlasti i u drugim zemljama apelovale na građane da ostanu u zatvorenom prostoru i da konzumiraju puno tečnosti, a da je  Institut za javno zdravlje u Beogradu izdao uputstvo u kojem se građanima savetuje da na prozore stave mokre peškire ako nemaju klima uređaj i izbegavaju fizički napor i alkohol.

Hrvatske vlasti apelovale su na hiljade turista da budu oprezni dok putuju i na plažama, prenosi američka agencija.

Takođe navodi da su najmanje dve osobe izgubile život zbog posledica vrućine - jedna u Rumuniji, a druga u Poljskoj - dok su mnogi prebačeni u bolnicu nakon što su pretrpeli toplotni udar, sunčanicu ili su imali druge zdravstvene tegobe vezane za ekstremne vremenske uslove.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online