Četvrtak 18. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 04.08.2017.
14:29
Dojče vele A

Nemački list: Vučić pozvao Srbe da shvate da je Kosovo - izgubljeno

Aleksandar Vučić je otpočinjanjem dijaloga o Kosovu preskočio mračnu senku srpske istorije, na čijem nastajanju je nekada prilježno radio, piše Frankfurter algemajne cajtung u superlativima o potezu predsednika Srbije.

Tanjug/AP
Reči kakve se u Srbiji dosad nisu čule: Aleksandar Vučić

"U Srbiji ove godine nema letnje rupe. Povod za to je dao predsednik Aleksandar Vučić. On je sredinom jula objavio esej o Kosovu o kojem se otada stalno vode rasprave. To što Vučić piše je za srpske pojmove isto kao kada bi turski predsednik Erdogan napisao da su 1915. Osmanlije izvršile genocid nad Jermenima. Vučić je tako preskočio mračnu senku srpske istorije, na čijem nastajanju je nekada prilježno radio. Od svojih sunarodnika je zatražio da uvide da je Kosovo, koje se 2008. uz američku i zapadnoevropsku podršku proglasilo nezavisnim - izgubljeno", piše novinar Frankfurter algemajne cajtunga Mihael Martens.

Kako prenosi Dojče vele, list piše da mnogi Srbi odavno tako misle, pri čemu imaju druge brige: važna su im radna mesta, dobre škole za njihovu decu ili stambeni prostor koji mogu da plate, a ne mit o večno srpskom Kosovu.

"Nema straha od birača"

"No, vodeći srpski političari, iz straha od male, ali uticajne manjine nacionalističkih intelektualaca, pravoslavnih vladika i drugih demagoga, do sada se nisu usuđivali da nazovu stvari pravim imenom. Ako u Beogradu postoji političar koji će prestati da cepti od straha pred biračima, onda je to Vučić. Od aprila, kada je na predsedničkim izborima osvojio apsolutnu većinu, taj bivši ultranacionalista, čija Srpska napredna stranka dominira i u parlamentu, u Beogradu ima veću moć od bilo kog političara posle autokrate Slobodana Miloševića u devedesetim godinama", navodi list.

"Na pojedinim mestima (Vučićev) tekst nosi intelektualni rukopis izraelskih savetnika koje Vučić već godinama okuplja oko sebe. Ljudi kao što je Aron Šaviv, šef firme Strategy and Campaigns, koja je prema njegovim sopstvenim rečima specijalizovana za pobede u izbornim kampanjama. Šaviv kaže da je potpomogao izborne pobede 14 predsednika vlada ili država kao i neimenovanim osobama iz Evropske komisije, u Izraelu, Tajlandu, Poljskoj, Keniji ili - u Srbiji. Jedan drugi Vučićev šaptač iz Izraela je marketinški strateg Asaf Ejsin, i kada Vučić u svom eseju opširno citira nekadašnjeg izraelskog predsednika Šimona Peresa, onda to mora da je uticaj njegovih savetnika", navodi Frankfurter algemajne cajtung.

Uspeo da pokrene dijalog

Ističe da su "novine su pune priloga koji su za Vučićevu inicijativu ili protiv nje, pri čemu je predsednik time uspeo da postigne to što je i hteo: da se pokrene unutrašnji dijalog o Kosovu u kome više neće biti tabua, pre svega među akademicima i intelektualcima. Njihov nacionalistički ogranak, doduše, očajnički uzurpira za sebe raspolaganje ovom debatom, ali je u sve većim teškoćama".

Posle prikaza tipičnih reakcija na Vučićevu inicijativu i odgovarajuće argumentacije, autor ovako završava svoju analizu:

"Isti taj Vučić je pre nekoliko dana ponovio da će Beograd učiniti sve da spreči prijem Kosova u UNESCO. Za sada su Vučićeve ciljane provokacije pre svega samo reči. Ali, ipak - reči kakve se iz Beograda dosad nisu čule."

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online