Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 04.08.2017.
00:58
A. Vučićević - Vesti A

Srpski se uči i pesmom

U Zavodu za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja u organizaciji Ministarstva prosvete okupili su se profesori srpskog jezika koji svoju prosvetiteljsku misiju obavljaju u dijaspori.

Oni koji organizuju dopunsku nastavu srpskog jezika za decu koja žele da ostanu u dodiru sa maternjim jezikom došli su kako bi na seminaru razmenili iskustva. Ali, i usavršili metode kojima će mališanima približiti naš jezik i tradiciju.

Čuvari kulture

Oko pedesetak profesora iz matice i dijaspore, odnosno iz više od deset zemalja, predstavili su svoje ideje kolegama. Mališani u Švajcarskoj, Nemačkoj, Švedskoj, Francuskoj, Italiji, Južnoafričkoj Republici i mnogim drugim zemljama imaju priliku da putem dopunske ostanu u kontaktu sa zemljom iz koje su potekli njihovi preci.

Snežana Miletić, profesorka dopunske nastave srpskog jezika i književnosti iz Francuske, trudi se da svakog dana radi na osmišljavanju novih načina kojima će motivisati mališane u rasejanju da zavole srpsku tradiciju i jezik.

- Sa još nekoliko kolega bijem bitku za očuvanje srpstva u Francuskoj. Ovaj seminar je divno mesto da se mi nastavnici okupimo, razmenimo iskustva kako da motivišemo decu koja su slabi ili nikakvi govornici srpskog jezika. Nas ima troje redovnih nastavnika, i nekoliko honorarnih kolega, a svi zajedno radimo sa našom decom u Francuskoj. Mi smo jedan tim koji je raširio krila i čuvamo srpsku kulturu - kaže Snežana.

Putevima baka i deka

Jovanović ističe da ima trenutno 115 đaka u sedam različitih škola i da Švajcarska rado ustupa učionice za ovakve aktivnosti.
- Ocene iz dopunske nastave ulaze im i u prosek svih ostalih ocena. Želimo da mališanima na različite načine prikažemo našu zemlju, da osećaju pripadnost zemlji svojih roditelja, baka, deka... Rado organizujemo predstave i različite kulturne sadržaje koji ih povezuju sa maticom - ispričao je Jovanović.

Deci nije lako

Ona ističe da u Francuskoj preko 500 đaka uči srpski jezik u dopunskoj nastavi što smatra velikim uspehom.

- Mališanima nije lako. Osim što se bore sa prilično teškim francuskim jezikom, trude se da nauče i srpski. Mi uspevamo da ih motivišemo igrajući se sa njima, organizujući ekskurzije, družimo se... Kada izađu iz učionice uvide koliko je lepo pevati srpski, pričati srpski, igrati srpski, pisati i čitati srpski - zaključuje Miletićeva.

Miško Jovanović, iz Ciriha, već godinama srpsku decu podučava njihovom maternjem jeziku.

- U Švajcarskoj imamo 17 nastavnika. Cilj nam je da deci približimo Srbiju, da zavole svoj jezik i tradiciju. Za to je potrebno sprovoditi različite metode. Neka deca dođu na dopunsku nastavu i perfektno govore srpski jezik, a ima ih koja ne znaju ni reč. Tada je različit i cilj i način podučavanja - kaže za "Vesti" Jovanović.

I sarma čuva nasleđe

Jelena Stojiljković, profesorka srpskog jezika u Farmaceutsko - fiziotarapeutskoj školi u Beogradu, sarađuje sa koleginicom Biljanom Petrović koja drži dopunsku nastavu u Štutgartu. One su organizovale partnerski projekat s ciljem povezivanja matice i rasejanja.
- Postavilo se pitanje koje su reči koje čuvaju kulturno nasleđe. Odgovore su davala deca iz Srbije i Štutgarta. Dobili smo različite odgovore. Ipak, sarma je nešto što svi smatraju rečju koja čuva nasleđe, isto kao i rakija - rekla je Jelena Stojiljković.
Ona je istakla da je osnovni cilj bio sačuvati srpski jezik, kako se ne bi zaboravio identitet. U projektu su učestovali i roditelji, a upriličeno je i druženja dece iz Srbije i Nemačke.




 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online