Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 02.08.2017.
19:47
Vestionline, Tanjug A

Otvaranje Pandorine kutije: Ako podelimo Kosovo ko će zadržati Srpsku u BiH, Albance u CG i Makedoniji...

Još od vremena Slobodana Miloševića, srpski političari su znali da Kosovo ne može biti deo Srbije i zato su stalno radili na realizaciji "rezervne varijante" - podeli Kosova, ocenjuje se u analizi koju je za zagrebački Jutarnji list uradio dopisnik tog lista i prištinske Koha ditore iz Brisela Augustin Paljokaj.

youtube.com
Šta bi Srbija i Srbi dobili podelom Kosova?

U analizi se konstatuje da zvanični Beograd smatra da status Kosova nije rešen i da se mora konačno rešiti, što je, kaže autor, pogrešno, jer, "Kosovo ima status i Kosovo je država", bez obzira na nefunkcionalnost, "te visok nivo povezanosti korupcije i organizovanog  kriminala sa političkim strukturama".

Autor analize smatra da Srbija može održati unutrašnji dijalog o tome kako vidi odnose s Kosovom, ali ne - "kakva Kosovo treba da bude i treba li uopšte da bude država".

Takođe, Paljokaj smatra da se u Srbiji ne može razgovarati o, kako kaže, granicama Kosova, osim ako se ne želi novi haos, pa i sukobi u celom regionu. 

On tvrdi da bi Srbija teško dobila podršku međunarodne zajednice za podelu Kosova, kako je predložio Ivica Dačić, premda bi, možda, kako kaže, među Albancima našli sagovornike o tome, koristeći se ucenama i blokirajući svaki mogući napredak. 

Ipak, analizira i efekte realizacije te opcije, pa navodi da bi međunarodna zajednica, ako bi prihvatila tu ideju, odustala od prvog načela na koje se pozivala pri traženju rešenja za status Kosova - da podela Kosova nije dozvoljena, kao  ni mogućnost spajanja Kosova s nekom drugom državom ili delom teritorija neke druge države, što je navedeno u dokumentu koji je svojevremeno predložio Marti Ahtisari.

Podelom Kosova otvorila bi se Pandorina kutija u regionu, tvrdi autor, i postavlja pitanje - ko bi onda mogao zadržati Republiku Srpsku u BiH, Albance u Makedoniji i Crnoj Gori, Hrvate u BiH?
Šta bi bilo sa Srbima koji bi ostali na Kosovu (a takvih je više južno, nego severno od reke Ibar), takođe je pitanje koje postavlja analitičar Jutarnjeg.

Šta bi bilo s pravoslavnim crkvama na Kosovu, od kojih većina ne bi bila u, kako navodi, zamišljenom Dačićevu delu Kosova, koji bi pripao Srbiji.

Najzad pitanje koje se postavlja u analizi je i ko bi imao pravo onda da traži od Kosova da pristane na ono na šta je pristao prema sadašnjem Ustavu, na poseban status tih verskih objekata i na to da su oni deo Srpske pravoslavne crkve sa sedištem u Beogradu.

Jutarnji dalje ističe i da, po njegovom mišljenju, danas nisu problem "odnosi između naroda", kako to, kako se navodi, govore predsednik Srbije Aleksandar Vučić i Dačić, nego odnos Srbije prema Kosovu. 

"Da nije u pitanju spor oko statusa Kosova, odnosi između Albanaca i Srba ne bi bili ništa lošiji ili bolji nego između Srba i Bošnjaka, Hrvata i Srba. Na Kosovu već duže nema ozbiljnih etnički motiviranih incidenata".

"Kad bi zavisilo od ljudi, i kad se politika ne bi umešala, normalizacija bi se dogodila odavno. A ideje o podeli samo će dodatno pogoršati situaciju, i to ne samo na Kosovu, nego i šire", zaključuje Paljokaj u analizi za Jutarnji list.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online