Sreda 17. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 01.08.2017.
00:44
J. L. Petković - Vesti A

Kosovski borci džihada (7): Žene i deca u ratu

Između 10 i 15 odsto regruta Islamske države su žene. Taj procenat važi i za Kosovo. Od ukupnog broja boraca koji su otišli da se bore i podrže ciljeve ID, 14 odsto su žene i taj procenat je stalan.

EPA//Valdrin Xhemaj
I Bondstil na meti

Podaci pokazuju da su u Siriju odlazile uglavnom devojčice, starosti oko 15 godina, koje su odlazile na teritoriju pod kontrolom ID da bi se udale.

Regrutacija obuhvata region. Otac 18-godišnje devojčice iz Kumanova, koja je otišla u Siriju 2015. i udala se neposredno nakon dolaska, ispričao je da je njegova ćerka, pre nego što se priključila terorističkom pokretu, često razgovarala sa nekom devojkom sa Kosova.

Na njenom kompjuteru su pronađeni video snimci ratne propagande. Drugovi iz njenog razreda ispričali su i da su dve devojke iz ruralnog dela Skoplja pokušale da otputuju za Siriju januara 2016.

Devojke su prvo otputovale do Prištine, ali ih je pronašao stric i vratio kući. Obe su priznale da im je namera bila da otputuju za Siriju, ali su odbile da razgovaraju o tome ko im je bio kontakt u Prištini i gde se ta osoba nalazi.

Dokaze da rad organizacija koje promovišu radikalizaciju počinje neposredno nakon 1999. godine, podupire i iskustvo žene s Kosova koja je krenula na kurs religije koje su organizovale muslimanske žene.

- Kurs je počeo godinu dana nakon rata. Većina mladih koja je pohađala nije imala pojma o ciljevima grupe izvan verskih učenja - ispričala je ona i dodala da nisu imali nikakav nikakav razlog da to smatraju ničim drugim, osim "nevinim".

Za prisustvo kursu dobijali su poklone, ali su bili "primorani da se mole na određeni način i da rade druge stvari".

Njen otac je ubrzo primetio promene i rekao joj da prestane. Brojna istraživanja pokazuju da mnogi roditelji na Kosovu nisu imali saznanja da su im deca vrbovana.

Faik Uksmajli, čija su dva sina i ćerka otputovali u Siriju, ispričao je da su pozivi Lavrdima Muhadžerija, koljača iz Kačanika, bili važan faktor radikalizacije njegove dece.

- Nisam mogao da prepoznam svoju decu. Oni su razgovarali o pomoći braći u Siriji i navodili da su pravi muslimani u potpunosti posvećeni religiji. Bio sam veoma zabrinut kada su rekli da kamp Bondstil treba bombardovati - kazao je on.

Regrutovanje

Žene regruti ID imaju različite uloge, od kontrole nad drugim ženama, širenje propagande, do uloge medicinskih sestara i učiteljica. Neka istraživanja upućuju da su žene sa Kosova imale ulogu u radikalizaciji i vrbovanju drugih žena, unutar, ali i van Kosova. Dok se Savet bezbednosti Kosova ovo osporava, niko ne isključuje mogućnost da žene sa Kosova vrbuju pojednce kako bi stigle do što više žena sa Kosova.

 

 

 

 

 

Sutra:  Kosovski borci džihada (8): Srbiju deo kalifata

 

 

 

 

 

 

 

 

 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online