Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 30.07.2017.
14:28
Tanjug A

"Da se Kosovo 'vrati' Srbiji... To trenutno nije realna opcija"

"Teritorijalna i personalna autonimija za Srbe na Kosovu i Metohiji je linija ispod koje se ne smeju spustiti srpski interesi", kaže Tibor Varadi, akademik, profesor prava, koji je branio Srbiju u međunarodnim procesima.

Tanjug
Teritorijalna i personalna autonimija za Srbe na KiM: Tibor Varadi

Varadi u intervjuu Tanjugu pozdravlja poziv predsednika Aleksandra Vučica na otvaranje dijaloga o budućnosti Kosova, kao priliku da se šira javnost "upozna sa stvarnošću", jer će, kako kaže, ako ona postane opštepoznata i priznata, i pregovaračima biti lakše. 

Neće morati, kako kaže, da brane mitove, već će lakše moći da pregovaraju za najbolju, od mogućih, opcija u interesu Srbije, a to je, po njegovom mišljenju, personalna i teritorijalna autonomiju Srba na Kosovu, i linija ispod koje se ne smeju spustiti srpski interesi. 

- Da se Kosovo ''vrati'' i postane deo Srbije, mislim da u ovom času, mada to nije lako reći, nije realno. Ali, nisam sveznalica...A to da se srpske crkve, manastiri, kulturna i jezička prava zaštite putem personalne i teritorijalne autonomije, to je ostvarljivo. To bi bilo pravedno i moguće. To je ostvarljiv cilj - kaže Varadi i precizira da misli na teritorijalnu autonomiju severnog Kosova. 

Da Srbi žive kao Srbi

Veruje da bi to i za Evropu bilo neosporno i smatra da se pregovarači moraju založiti za to da Srbi na Kosovu i Metohiji i ubuduće mogu da žive kao Srbi, "da sačuvaju jezik, kulturu i svoje srpstvo". Taj predlog se, ističe, mora izneti na sto pre dogovora o konačnom statusu srpske pokrajine. 

Varadi ponavlja da je unutrašnji dijalog oko budućnosti Kosova i Metohije, mada ne veruje da je moguć konsenzus, jako važan, pre svega da bi se javnost upoznala sa činjenicama.

On podseća na međunarodne okolnosti i faktičko stanje u okviru koga se odvijaju ovi pregovori: 

- Sa stanovišta struke kojom se bavim, proglasenje nezavisnosti Kosova bilo je protivno međunarodnom pravu, ali o tome je Međunarodni sud pravde izbegao da stvarnio mišljenje. Dato je jedno savetodavno, koje ne ide u prilog Srbiji. Umesto da se kaže da li je samo odvajanje u saglasnosti sa međunarodnim pravom, čeceno je da izjava, odnosno deklaracija o nezavisnosti nije u nesaglasnosti sa međunarodnim pravom. Tako je zapravo izbegnut odgovor na pravo pitanje.

Varadi dodaje da uz to ne treba zaboraviti da su gotovo svi zapadni političari, koji su pozdravili tu odluku, rekli da proglašenje nezavisnosti Kosova nije presedan, te da treba imati na umu da oni koji veruju da su došli do jednog uzornog rešenja neće to misljenje promeniti.

Na čijoj je strani međunarodno pravo?

Zato je za njega pitanje: "da li činjenica da je međunarodno pravo na našoj strani, mada to međunarodni sud pravde nije potvrdio" treba da bude orijentir za dalje poteze Srbije ili ne? 

- Trebalo bi da se suočimo sa tim da Kosovo de fakto pravno danas nije deo Srbije, bez obzira na to da li treba da bude, bez obzira je šta pravedno ili nije, jer ni zakonadavna, ni administrativna, ni sudska vlast Srbije tamo se ne prostire. U toj situaciji govoriti da ćemo sačuvati Kosovo nije sasvim adekvatna retorika. Jer teško je sačuvati ono što nije u našem posedu - kaže Varadi. 

On podseća na konkretan primer i objašnjava da bi, da je Ramuš Haradinaj na zahtev Srbije izručen Beogradu, Nišu, Subotici... to bilo izručenje Srbiji, ali u slučaju izručenja Prištini - "on ne bi bio izručen Srbiji". 

A šta da se Kosovo stvarno vrati?

Varadi skreće pažnju na još jedno pitanje nad kojim javnost u Srbiji treba da se zamisli, a to je: "šta bi bi bilo kada bi Kosovo stvarno postalo deo Srbije"? 

- Realnost je da je reč o oko dva miliona ljudi, od kojih preko 90 odsto već dve decenije i duže živi u jednoj sasvim drugačijoj političkoj i socijalnoj kulturi. Potom, kakve bi bile ekonomske posledice toga? - pita se Varadi.

O "svemu bi trebalo razmisliti, sve te hipoteze uzeti u obzir da vidimo šta bi bilo kad bi bilo", sugeriše. 

- To bi trebalo da bude deo dijaloga i da se u okviru tih činjenica traži odgovor šta je moguće. Umesto u mitovima, da se tražiti odgovor u činjenicama - kaže on. 

Pregovarači da budu na visini svoje struke

Na pitanje očekuje li da bi iz dijaloga, koji je praktično već počeo, predsednik Vučić i srpski pregovarači mogli izvuči i neko merodavno mišljenje i argument više u našu korist, odnosno vidi li on kao stručnjak neko pravno rešenje koje bi omogućilo normalazicaju odnosa sa Prištinom bez "gubitka Kosova", Varadi kaže da nema dovoljno saznanja o toku pregovora da bi mogao da da odgovor na ovo pitanje. 

- Da bih o tome stručno dao mišljenje trebalo bi da budem mnogo bliži postupku pregovora, a ja to nisam. Prema tome, čovek moze biti stručan jedino u pitanjiima u koja je ''zaronio'' - primećuje profesor.

- Taj dijalog ne može da da baš direktno uputstva pregovaračima. On pre svega može da popravi atmosferu u kojoj će moći da se pregovara - zaključuje Varadi, uz opasku da pregovarači, naravno, treba da budu na visini svoje struke i da tu niko ko nije na visini struke ne može da bude od koristi. 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online