Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 27.07.2017.
01:04
E. V. A

Vrućina ubija na putevima Srbije

Državljanin Srbije poginuo je u Ulcinju u saobraćajnoj nesreći. Vozeći automobil golf, državljanka Srbije naletela je na biciklistu R. B. (55) iz Novog Pazara i pešaka. Biciklista je na mestu nesreće preminuo, dok je pešak povređen. Ovo je poslednja u nizu nesreća koje su se tokom vikenda i početkom ove nedelje desile na putevima Srbije i Crne Gore.

Tanjug
Duga putovanja, visoke temperature, umor - kombinacija koja dovodi do nesreća na putevima

Protekli vikend na putevima Srbije bio je jedan od najtragičnijih poslednjih meseci. Na srpskim putevima poginulo sedam, a povređeno 10 osoba. Sve nesreće dogodile su se tokom dana, kada je temperatura bila izuzetno visoka, pa stučnjaci kažu da su uz uobičajene urzoke, kao što su brzina i neopreznost, vrućina i umor vozača jedni od glavnih faktora učestalosti udesa gotovo svakog leta.

To objašnjava Damir Okanović iz Komiteta za bezbednost saobraćaja, koji navodi da u svetu postoje istraživanja koja idu u prilog tezi da vrućine upravo utiču na veći broj nesreća.

- Neka istraživanja se bave time kako visoke temperature utiču na vozače u podnebljima u kojima nisu uobičajene. Leto je period kada se saobraćaj uvećava zbog godišnjih odmora. Zbog toga su nažalost jul i avgust svake godine najkrvaviji meseci u godini. U letnjim mesecima ljudi kreću na putovanja koja su duža od uobičajenih, tokom kojih ih hvata umor - objašnjava Okanović.

Duga čekanja na granici

Problem je i samo čekanje na graničnim prelazima, po nesnosnim vrućinama, što opet utiče na vozače i povećanje broja nesreća.

- Samim čekanjem se umarate i postajete nervozni. Često vozači negoduju što su izgubili vreme na čekanju na granici, pa voze brže da bi nadoknadili to vreme, pretiču na mestima gde inače ne bi i tako dolaze u rizične situacije - objašnjava Okanović.

On dodaje i da većina građana dnevno provede po sat, dva u svojim automobilima, a onda tokom leta krenu na put od 10 sati na koje nisu navikli.

- Nemaju kondiciju da toliko upravljaju automobilima i to često gotovo bez predaha i pauze. Takvo putovanje nije problem taksistima i profesionalim vozačima, ali prosečnom vozaču jeste. Onda ih uhvati umor, ne žele da stanu i naprave pauzu, već ubeđuju sebe da krenu još malo i dođe do nesreće - kaže Okanović.

Sličnog je mišljenja i dr Nevenka Dimitrijević, koja za medije komentariše problem koji visoke temperature izazivaju kod vozača.

- Visoke temperature izazivaju napetost i nervozu kod vozača, osim ako ne boluju od visokog pritiska, krvni pritisak pada. Ukoliko još vozite kroz monotone delove, sve to izaziva pospanost, što dovodi do gubitka pažnje i kada se dogodi neka rizična situacija u kojoj je neophodno brzo reagovati, normalna reakcija izostaje - kaže dr Dimitrijević.

Saveti stručnjaka

Kada krećete na duži put ili odmor tokom vrućina, potrebno je da sledite nekoliko saveta stručnjaka.

- Krenuti na put odmorni
- Ne sedati u automobil koji je dugo stajao na suncu
- Izbegavati noćnu vožnju
- Praviti pauze na svakih sat vremena
- Tokom odmora izaći iz vozila i piti tečnosti
- Voditi računa o razlici temperature u kolima i napolju

Kako dodaje, vrlo je bitno odmoriti se pre putovanja.

- Pored toga što uvek ističem da treba poneti vodu sa sobom, veoma je važno da se vozači dobro odmore pred put. Kod nas je uobičajeno da kad se završi radno vreme da odmah potrčimo na put, što nije dobro - navodi Dimitrijevićeva za medije.

Vrlo je bitno, dodaje ona da ukoliko vozači osete da im je loše tokom vožnje, zaustave vozilo i popiju lek i odmore se.

- Tokom prakse sam imala razne slučajeve, pa je tako jedan pacijent tokom vožnje izgubio svest i izazvao udes - napominje Dimitrijevićeva za medije.

 

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online