Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 26.07.2017.
00:22
J. L. Petković - Vesti A

Vučić se kocka našim sudbinama

Očekivani sled događaja i opasno kockanje teritorijom, tako Srbi sa Kosova u razgovoru za "Vesti" tumače nedvosmislen poziv predsednika Srbije Aleksandra Vučića na unutrašnji dijalog o južnoj srpskoj pokrajini "kako ne bi taj teret ostavili potomcima".

A. Čukić
Hajde, Bože pomozi: Vučić bi nacionalni dijalog o Kosovu

Naši sagovornici, meštani severno i južno od Ibra, ali i političari smatraju da vlast u Beogradu ovim potezom urušava Rezoluciju 1244 i najavljuje promenu Ustava.

- Mi Srbi sa Kosova, a verovatno i veći deo u centralnoj Srbiji ne vidimo zašto bi raspravljali o nečemu što je naše i zašto bi postojao bilo kakav dijalog o stvarima koja ni u jednoj zemlji ne mogu da budu predmet premišljanja, a to je teritorijalna celokupnost uređena Ustavom kaže za "Vesti" Branislav Marković, meštanin Gračanice i dodaje:

- Ovo nije ništa drugo nego priprema javnosti da prihvati otpisivanje KiM nekom tobože realnošću ili u nekom "unutrašnjem dijalogu" gde bi neki širili tezu da je odustajanje od Kosova najrazumnije i najracionalnije rešenje. To je opasno kockanje teritorijom Srbije u igri u kojoj mi ulažemo sve, a suprotna strana ništa. A uz rizik da sve izgubimo i to zarad nekog nesigurnog prijema u neku Uniju koja može, a i ne mora, doneti boljitak. Svi znamo da teritorija nema cenu i da ne postoji ekonomska dobit koja može da opravda žrtvovanje i najmanjeg dela. Tako da bi ovakav "unutrašnji dijalog", pre nazvao kockanjem desetinom srpske teritorije potpuno bespredmetno i apsurdno.

Stanovnik severa KiM, Dejan Nedeljković, primećuje da poziv na dijalog dolazi nakon najave Hašima Tačija o istorijskom pomirenju Srbije i Kosova i sporazuma koji bi trebalo da potpišu:

- U stvari, to je bila najava za Vučića koji između redova saopštava da je vreme da Srbija prizna Kosovo, misleći da će time EU otvoriti vrata Srbiji, iako je to nemoguće do 2030. u najboljem slučaju. Odluka Vučića je očekivana jer mu je narod dao legitimitet. Pogotovu ta mala većina koja ga je podržala na Kosovu i time zapečatila sudbine svih nas Srba na KiM, a Kosovo konačno dobilo punu nezavisnost. On je na obećanju da će Kosovo biti nezavisno došao i opstao na vlasti, ali EU će ga šutnuti kad odradi taj deo posla kao i sve političare u Srbiji poslednjih 25 godina.

Marko Jakšić, član Predsedništva Narodnog pokreta Srba sa KiM Otadžbina takođe ništa dobro ne vidi u predsednikovim rečima:

- On ruši i kida temelje na kojima počiva ovaj narod. Zaboravlja da Srbi bez Kosova neće biti ista nacija, jer Kosovo je centar srpske duhovnosti, državnosti i pismenosti.

Oliver Ivanović, lider GI SDP za naš list kaže da se duboko nada da se kada je reč o Ustavu po pitanju odnosa prema Kosovu neće ništa bitnije menjati. On ističe da je šira rasprava potrebna, ali da mora da uključi i opoziciju, Srpsku pravoslavnu crkvu, Srpsku akademiju nauka i umetnosti i nevladin sektor.

- Sama činjenica da je potrebno uključiti ovako veliki broj ljudi čini zadatak gotovo nemogućim. Kosovo će sigurno ostati najosetljivija tema svih Srba. Živeli oni u Mitrovici, Beogradu, Kvebeku ili Frankfurtu, za Kosovo će imati uvek istu emociju.

A. Čukić

Promena Ustava težak put

- Predlog za promenu Ustava može podneti najmanje jedna trećina od ukupnog broja narodnih poslanika, predsednik Republike, Vlada i najmanje 150.000 birača. Dakle, predsednik je jedan od ovlašćenih predlagača za promenu Ustava, tako da njegove reči o potrebi ustavnih promena imaju nesumnjivu težinu - kaže za "Vesti" dr Darko Simović, profesor ustavnog prava.

On dodaje da o promeni ustava odlučuje Skupština dvotrećinskom većinom, ali da se pojedini delovi menjaju po otežanom postupku, jer se traži i potvrda građana na referendumu.

- Promena Ustava je usvojena, ako je na referendumu izglasa većina izašlih birača. Teži, zahtevniji postupak primenjuje se kada se promena odnosi na preambulu, načela Ustava, ljudska i manjinska prava i slobode, uređenje vlasti, proglašavanje ratnog i vanrednog stanja, odstupanje od ljudskih i manjinskih prava u vanrednom i ratnom stanju ili postupak za promenu Ustava. Dakle, preambula Ustava bi se mogla promeniti tek nakon neposrednog izjašnjavanja građana. Na referendumu o promeni Ustava glasaju svi građani koji su upisani u birački spisak. Prema tome, o budućim ustavnim promenama će se izjašnjavati i Srbi sa Kosmeta - ističe on.

Nezamisliv potez 

- Nezamislivo je da bilo koji Srbin, a siguran sam i Aleksandar Vučić, misli tako. Koje su to sile ovoliko pritisle predsednika, možemo samo da nagađamo. Kroz istoriju je bilo slučajeva izdaje državnih interesa, ali se niko nikada nije odricao Kosova. Odricanje od Kosova tiče se samog nacionalnog bića. Srbi bez Kosova nisu Srbi. Siguran sam da poziv na ovako katastrofalan istorijski potez nije Vučićeva ideja. A čija je, to ostaje da se sazna - kaže Aleksandar Đikić, predsednik Srpskog nacionalnog foruma iz Gračanice. 



 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online