Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 23.07.2017.
00:19
www.dw.com A

Talas štrajkova: Ima li nade za radnike u Srbiji?

Zvanično su strani investitori dobili 860 miliona evra subvencija – samo u poslednje dve godine. Nema analize šta je to donelo Srbiji. Dragoljub Rajić iz Mreže za poslovnu podršku kaže da deblji kraj izvlače radnici, piše "Dojče vele".

V. Sekulić
Težak život radnika u Srbiji

Strane investicije - raj za korupciju

Zajednička nit kompanija u kojima se radnici bune u poslednjih godinu dana jeste da su u vlasništvu stranih investitora i da je većinu njih država obilno subvencionisala novcem građana. Šta smo dobili za taj novac?

- Većina kompanija koje dolaze u zemlje poput naše kroz subvencije na nekoliko godina dobiju radnu snagu i zemljište za džabe, oslobođene su mnogih komunalnih davanja, uvoze i do sto odsto sirovina koje koriste i ne rade s malim i srednjim domaćim preduzećima, a država od toga dobija jedan procenat dobiti koju ta kompanija napravi i jedan deo poreza na zarade koji ostaje lokalnim samoupravama - ističe Rajić.

- Pri tom su političari u Srbiji, koji nemaju iskustva u vođenju kompanija ili savremenoj ekonomiji, niti poznaju industriju, dali sebi diskreciono pravo da odlučuju o tome kome će dodeliti novac i pod kojim uslovima, što otvara mogućnosti za korupciju - da pojedincima takve usluge i deo novca nekim kanalima bude vraćen i isplaćen u inostranstvu - objašnjava Rajić.

- Druga dimenzija problema je to pod kakvim pritiskom zaposleni rade i koliko su država i naš pravosudni sistem nesposobni da zaštite zaposlene od zloupotreba i pritisaka u pojedinim kompanijama - dodaje on.

Političari šire lažni optimizam

- Političari, s druge strane, stvaraju veštački pozitivan trend, stalno izlaze s nekim procentima, te rast je ovoliki, te rast je onoliki, a svaka firma je zadužena 190 odsto iznad upisanog osnivačkog kapitala i privreda je praktično u stanju pred rizikom bankrota - kaže Rajić.

- Umesto da smo koristili dobra iskustva istočnoevropskih zemalja koje su oporavile osamdeset odsto svoje privrede i ove poslednje Vlade su uporne da ostanu na kursu subvencionisanja stranih investitora, što je potpuno pogrešno. Nijedna zemlja u Evropi ne postavlja svoju ekonomsku politiku tako da su direktne strane investicije prioritet broj jedan, već gledaju da naprave ambijent koji odgovara razvoju malih i srednjih preduzeća - objašnjava on.

- U sistemu u kojem se država kocka s investitorima, zaposleni izvuku deblji kraj, ali dobar deo krivice snose i najuticajnici sindikati u Srbiji koji bi trebalo da utiču na državu da se napravi minimum uslova koje će svaki investitor da prihvati kada dođe u Srbiju. Oni okupljaju zaposlene i imaju moć i mašinu koja može da se usprotivi tome što se radi u političkom establišmentu - zaključuje ovaj ekonomski analitičar.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online