Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 22.07.2017.
00:10
Đ. Barović - Vesti A

Srbija priziva džihad

Američki Stejt department objavio je izveštaj o terorizmu u Evropi za prošlu godinu u kom se navodi da je u tom periodu Srbija donirala 10 tona municije i tako uprkos teškoj ekonomskoj situaciji dala doprinos međunarodnoj koaliciji protiv Islamske države.

Tanjug/AP
Blizu je Mosul: Džihadisti maštaju o povratku

Gotovo istovremeno s objavljivanjem ovog dokumenta, magazin za Balkan Islamske države "Rumijah" u poslednjem broju uputio je pretnje Srbima i Hrvatima.

Mi ćemo se vratiti

Teroristi Islamske država preko "Rumijaha" poručili su da nisu zaboravili Balkan, i da se vraćaju, ali i da su bili "preokupirani" na nekim drugim područjima (u Siriji i Iraku).

U "Rumijahu" se podseća na terorističke napade širom sveta, i naglašava da bi to trebalo da bude opomena:

"A znate li za Francusku i Nemačku? Te zemlje su zahvatili plamenovi našeg rata. I Britaniju koja je mislila da živi u sigurnosti i zaštiti. Zabili smo njenu glavu u zemlju i slomili njen vrat. Sve ove zemlje su se oholile i hvalisale, pa je jednu po jednu zahvatio naš udarac i ostale su ponižene", navodi se poslednjoj pretnji Islamske države koja trpi poraze na svim ratištima Sirije, Iraka i Libije.

Očajni i opasni

Ako ne budu opkoljeni i uništeni, preti opasnost da se okoreli koljači i glavoseče raspu po pustinji i vrate u zemlje porekla kao migranti ili drugim pacovskim kanalima. Pritisnuti porazima i u očajnoj situaciji oni pokazuju da su sve suroviji i još veoma opasni, kao što je to bio slučaj od pre tri dana kada su na prepad zauzeli istureni položaj omanje sirijske jedinice i poklali nekoliko vojnika i spalili ih, što su fotografisali i objavili na internetu.

Dodatni motiv za mržnju i osvetu Srbiji teroristi Islamske države mogli su da dobiju i nedavno na Filipinima. Naime, na Filipinima je nedavno Islamska država zauzela grad, pa je vojska nedeljama morala da se bori protiv njih. Na televiziji u toj zemlji tada je moglo da se vidi kako vojnici iz kamiona istovaruju minobacačke mine 82 milimetra s jasno i krupno odštampanim "Made in Serbia" (proizvedeno u Srbiji).

Kosovo rasadnik islamista

U izveštaju američke vlade navodi se da pretnja od nasilnog islamističkog ekstremizma raste na Kosovu. To se delom pomaže iz fondova stranih organizacija koje propagiraju ekstremističke ideologije, ali i nasilnim ekstremističkim grupama koje aktivno koriste društvene mreže za širenje propagande i regrutovanje pristalica.
"Sa Kosova je 315 terorista putovalo u Siriju i Irak da bi se borili na strani Islamske države i Al Nusra fronta (filijale Al Kaide), od kojih je 58 poginulo", stoji u izveštaju Stejt departmenta.

Saradnja donosi donacije i investicije

Poslednje pretnje Islamske države kao da brinu malo koga u Beogradu. Profesor Fakulteta bezbednosti u Beogradu Zoran Dragišić smatra da je izveštaj Stejt departmenta "odlična vest".

- Srbija se uvažava kao partner koji čini sve što može u borbi protiv Islamske države, što će umnogome ojačati našu političku poziciju. Takođe, vrlo je bitno što se razume i srpska pozicija i to da smo dali onoliko koliko smo mogli i to se visoko uvažava. To podrazumeva da ćemo moći da računamo na više donacija i investicija - ističe Dragišić, koji smatra da je deplasirana teza da su nam SAD ovim izveštajem nacrtale metu na čelu.

Od terorista do saveznika

Za nekadašnjeg šefa jugoslovenske diplomatije
Živadina Jovanovića nisu sporni američki izveštaj i uloga Srbije, već to što međunarodna koalicija protiv Islamske države ne sme biti po okriljem jedne zemlje, već isključivo UN.
- Ta borba ne sme biti borba mimo svetske organizacije i tu je osnovni problem. Pokazalo se da SAD imaju selektivan odnos prema radikalnom islamizmu i terorističkim grupama u odnosu na to kakvi su im interesi. I OVK je neko vreme bila na spisku terorističkih organizacija, a onda odjednom postala ključni faktor za "oslobođenje Kosova" - ističe Jovanović.

- Srbi su prvi narod u Evropi na koji je islamistička mreža udarila, a njihove pretnje su stalne. Naša bezbednost neće dodatno biti ugrožena - zaključuje Dragišić.

Penzionisani general Radovan Radinović kaže da opasnost od reakcije radikalnih islamista postoji, a da je izveštaj o donaciji municije neće povećati.

- Ovaj oblik saradnje sa SAD je odličan i da Srbija nastavi da produbljuje saradnju s Rusijom i Kinom. Dobro je da Amerikanci i zvanično potvrde da sa njima nismo konfrontirani, jer nam to daje dovoljno prostora da bismo mogli da balansiramo i prema Istoku - ističe Radinović.

Pohvale liderima sirotinje

U izveštaju Stejt departmenta navodi se da "teška ekonomska situacija nastavlja da ograničava mogućnosti Srbije da dodatno finansijski ili materijalno doprinese Koaliciji". Takođe, i da su srpski lideri sarađivali sa SAD i međunarodnom zajednicom u razvijanju jačih mera i strategija.
Srbija je pohvaljena za strateški i međuagencijski pristup borbi protiv terorizma. Stejt department u izveštaju navodi da su MUP i BIA nastavili bilateralnu saradnju sa SAD u borbi protiv terorizma, usredsređenu na praćenje i zaustavljanje migranata na balkanskoj ruti.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online