Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 18.07.2017.
18:10
Đ. Barović - Vesti A

Zaposleni besni na Vladu Srbije: Nastavljen štrajk u Fijatu

Štrajk radnika Fijata koji je započet 27. juna nastavlja se bez ikakvih naznaka kada bi mogli da počnu pregovori sa čelnicima ove italijanske automobilske kompanije. Odluka o nastavku štrajka doneta je juče kada je prva smena, na predlog Samostalnog sindikata, započela referendumsko izjašnjavanje da li su za prekid ili nastavak štrajka.

twitter.com/Sanja Kljajic‏
Nema još rešenja za Fijat: Radnici nastavljaju štrajk

Predsednik Štrajkačkog odbora Fijata Zoran Marković kaže za "Vesti" da je štrajk nastavljen i pored sve otvorenijih pretnji radnicima da prekinu s obustavom rada.

Istovremeno, Marković je za juče kasno po podne zakazao vanrednu konferenciju za novinare kako bi se razrešile brojne dezinformacije vezane za dosadašnji tok pregovora, uključujući i tvrdnju ministra privrede Srbije Gorana Kneževića koji je izjavio da u Ministarstvo privrede i Vladu Srbije nije stigla verzija protokola za pregovore sa poslodavcem Štrajkačkog odbora.

- Državni sekretar nam je rekao da nema ništa od povećanja na 45.000 dinara. Kako je to mogao da zna, ako nije čitao taj protokol. Dakle, naši zahtevi su stigli u Vladu i ne znam zbog čega se tvrdi drugačije, sem što se i meni, ali i ostalim radnicima čini da mi umesto da pregovaramo sa vlasnicima Fijata, pregovaramo sa Vladom Srbije, što je apsurdno - kaže Marković.

Ministar Knežević je kazao da nije dobio Protokol, ali da "to ne znači da prekidamo razgovore i da ne želimo da razgovaramo".

- Spremni smo da razgovaramo, da ih spojimo s poslovodstvom Fijata i da reše svoje probleme - rekao je Knežević.

Da je krajnje apsurdna situacija oko toga i ko i u čije ime treba da pregovara sa radnicima Fijata, potvrđuje i potpredsednik resornog Odbora sindikata Nezavisnost, Nenad Matić.

- Trenutno je luda kuća. Više se ne zna ni ko pregovara, ni u čije ime - kaže iskreno ovaj sindikalac koji je demantovao da je Fijat prihvatio dva od četiri štrajkačka zahteva i dodaje:

- Očigledno ministar Knežević ima mnogo više informacija od nas, pošto nas niko nije obavestio da su nam prihvaćeni zahtevi o troškovima prevoza i boljim uslovima za rad. Međutim, to što je rečeno ne znači ništa, jer mora da se stavi na papir.

I iz Samostalnog sindikata i iz sindikata Nezavisnost, "Vestima" je potvrđeno da su spremni za radikalizaciju štrajka, ali da i dalje veruju da je moguće pronaći dogovor sa poslovodstvom.

Italijani ćute

Da li je ili nije rukovodstvo Fijata ispunilo dva od četiri štrajkačka zahteva nije bilo moguće proveriti u centrali ove kompanije u Beogradu.
Aleksandra Ranković, PR Fijata za Srbiju, kaže za "Vesti" da ne može ni da potvrdi ni da demantuje ovu tvrdnju.
- Čvrst stav čelnika Fijata je da se ne oglašavaju pre konačnog dogovora, kada će biti izdato saopštenje. Takva je politika ove kompanije - rekla je Rankovićeva.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online