Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 17.07.2017.
11:40
pravda.rs A

Srbija se umiriti ne može: 3.000 radnika u štrajku, ne pomažu više ni lažna obećanja (VIDEO)

Još se ne nazire rešenje za štrajkove u fabrikama u kojima je trenutno 3.000 radnika u obustavi rada. Dok radnici Fijata poručuju da država šalje štrajkačkom odboru poruke samo putem medija, a ništa ne rešava, radnici u Fabrici šinskih vozila Goša najavili su radikalizaciju.

youtube.com
Radnici štrajkuju kad im ništa drugo ne preostaje...

Ne mogu pravila kompanije da budu iznad zakona

Ni više od 110 dana štrajka, radnicima Goše iz Smederevske Palanke nije pomoglo da ostvare svoje osnovno pravo - pravo da budu plaćeni za posao koji su uradili. Nakon jednokratne pomoći države, plata je za njih i dalje pojam, kaže predsednik Štrajkačkog odbora Milan Vujičić koji najavljuje radikalizaciju protesta.

- Ja ću sa još nekoliko kolega od sutra da krenem u štrajk glađu, a moje kolege će od utorka da krenu sa blokadom pružnog prelaza u trajanju od 7 do 12. Pa, ako ni to ne urodi plodom, onda će i da blokiraju saobraćaj od sedam do tri svakog dana. Mi samo tražimo plate koje smo zaradili, a koje nam je neko uzeo - poručio je Vujičić.

Dok se jedni bore za egzistenciju, drugi traže bolje uslove. Štrajk 2.000 radnika u Fijatu počeo je 27. juna, sa zahtevima da se poveća iznos bruto osnovice zarade sa 38.000 na 50.000 dinara.

- Umesto poziva na pregovore sa predstavnicima Fijata ili barem manjinskog vlasnika Vlade Srbije, već dva dana pregovori se vrše putem medija - ukazuje predsednik Štrajkačkog odbora u Fijatu Zoran Marković.

- Važno je napomenuti da interna pravila jedne kompanije ne treba da budu iznad zakona Srbije, a ne poštuje se ni Kolektivni Ugovor gde u članu 82. stoji: "Štrajkački odbor i Poslodavac dužni su da, od dana najave štrajka i za vreme štrajka, pokušaju da sporazumno reše nastali spor" -podseća on.

Vlada plaća radnike, a ne Fijat

Ministar privrede Goran Knežević je izrazio bojazan da bi kompanija Fijat Krajsler automobili mogla da izmesti mašine u neku drugu državu. Novinar lista “Danas” Aleksandar Milošević smatra da je priča o odlasku Fijata za sada samo spekulacija i da od države zavisi da li će otići ili ostati, a ne od radnika.

- Ako Fijat bude otišao iz Srbije, to sigurno neće biti zbog toga što radnici Fijata štrajkuju, već će biti zbog toga što subvencije Fijatu ističu. Vlada Srbije Fijatu daje subvencije koje daleko nadmašuju ukupan iznos plata koje Fijat isplaćuje, tako da mi treba da znamo da sve ove godine, devet godina, sve vreme Vlada Srbije plaća te radnike tako da je Fijat, što se radnika u Srbiji tiče, vrlo zadovoljan - ističe on.

Milošević tvrdi da i ukoliko se radnicima poveća plata za traženih 18 odsto, Srbija je i dalje najjeftinija destinacija za Fijat u Evropi.

Paraleno sa ovim štrajkovima i radnici u fabrici Gorenje, po prvi put, izrazili su svoje nezadovoljstvo uslovima rada. Iako su oni sa rukovodstvom pregovarali, nisu uspeli da se dogovore oko budućih uslova rada.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online