Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Subota 15.07.2017.
14:26
Vestionline, Tanjug A

Montgomeri: Implikacije odluke o ruskom centru važne za Srbiju

Bivši američki ambasador u Srbiji Vilijem Montgomeri smatra da je pitanje statusa Srpsko-ruskog humanitarnog centra važno pitanje za Srbiju, i da su implikacije odluke po tom pitanju izuzetno važne za srpski narod.

youtube.com
Bivši američki ambasador u Srbiji: Vilijam Montgomeri

U susret poseti predsednika Srbije Aleksandra Vučića Vašingtonu, Montgomeri kaže da ne očekuje da će Srpsko-ruski humanitarni centar i status njegovog osoblja biti bitna tačka na dnevnom redu sastanaka u Vašingtronu.

- Žao mi je što to moram da kažem ali u opštoj slici, za SAD zapravo i nije bitno da li će Srbija odlučiti da se približi Rusiji dajući na primer "diplomatski status" onome što bi trebalo da bude "humanitarni centar". Dani Hladnog rata kada su te stvari bile važne za SAD su odavno prošli - rekao je Montgomeri za Tanjug.

On, zapravo, ukazuje da je to "mnogo važnije pitanje za narod Srbije i to kako on vidi svoju budućnost".

Budućnost Srbije

- Jer, implikacije te odluke snosiće narod Srbije a ne SAD", ističe Montgomeri. "Premda mislim da veliki majstor neutralnosti tokom hladnog rata, maršal Tito nikad ne bi pristao da ima rusku bazu na srpskoj teritoriji nazvanu drugim imenom, njegovo vreme je davno prošlo - dodaje on.

Uz ogradu da SAD nišu članica EU a da se i  EU suočavaju sa brojnim izazovima, američki diplomata kaže da razume Vucićev zahtev za ubrzan pristup Srbije EU.

Članice EU izgleda nisu u stanju da shvate da neizvesnost, duga odlaganja i prepreke u procesu pristupanja imaju kumulativan negativan uticaj na Srbiju i da podršku ulasku u EU opada, ukazuje on.

- Predsednik pokušava da skrene pažnju na to. On želi, a i ljudi u Srbiji zaslužuju jasniju ideju o tome šta ih čeka i u kom vremenskom periodu - rekao je Montgomeri.

On dodaje i da "kolko god to bilo nefer" i susedi kao što je Hrvatska mogu otežati taj put kako bi zabeležili poene na političkom planu. 

- A neke u EU će stvarno  brinuti i odnosi Srbije i Rusije ili će ih koristiti kao izgovor da još više uspore proces pristupanja. To su sve prepreke koje ne zavise od Srbije - kaže on.

Pitanje Kosova

Kad je reč o Kosovu i Metohiji, Montgomeri navodi da kosovski Albanci "slušaju samo SAD"  bez čijeg pritiska, kako kaže, neće biti napretka u primeni dogovorenog u Briselskom dijalogu i nada sa da će nova administracija taj uticaj upotrebiti.

- Realnost je da kosovski Albanci slušaju samo, i ponavljam samo, SAD. Oni ne poštuju EU i osećaju se slobodnim da ignorišu njene zahteve, sugestije i pretnje - rekao je Montgomeri, zamoljen da prokomentariše šta se može očekivati od nove administracije u pogledu zaštite srpskih interesa u dijalogu i Srba na Kosovu.

Montgomeri se nada da će aktuelna americka administracija iskoristiti svoj uticaj da izvrši pritisak na kosovske Albance da ispune obaveze koje su preuzeli Brišelskim dijalogom ali kaže i da "strahuje da se to neće dogoditi". 

- Ukoliko to ne učine, neće biti nikakvog napretka po pitanju Kosova i otklanjanja opasnosti od dramatičnog pogoršanja situacije - dodao je američki diplomata.

Teme u Vašingtonu

On očekuje da će među najvažnijim temama tokom predstojećih susreta predsednika Vučića u Vašingtonu biti i stabilnost, i pretnje koje donosi terorizam, a da će Vučić iskoristiti posetu da ojača ekonomsku saradnju i privuče nova američka ulaganja.

- SAD cene ulogu koju je Srbija u skorijem periodu igrala u isticanju značaja pomirenja i gledanja u budućnost umesto u prošlost. SAD će nesumnjivo izraziti snažnu podršku uspešnom odvijanju Briselskog dijaloga i napretku u normalizaciji odnosa sa Prištinom - rekao je bivši američki ambasador.

Najvažnije je, ističe, da je odnos Srbije i SAD, nakon što je prošao kroz različite faze, danas odnos dve nezavisne zemlje koje možda imaju različitu perspektivu o nekim pitanjima ali su ujedinjene kada je reč o onome što je vazno.. 

U Vašingtonu će biti reči o terorizmu i bezbednosti, jer, "nije tajna da se mnogi mladi, koji su se borii sa takozvanom Islamskom državom vraćaju u Bosnu, na Kosovo i u Makedoniju i predstavljaju pretnju ne samo za region veći i za celu Evropu" napominje bivši američki ambasador.

Montgomeri je takođe siguran da će Vučih tokom posete podvući rešenost da unapredi srpsku privredu i podstakne SAD i njihove glavne korporacije da dodatno povećaju ulaganja u Srbiju.

On smatra da postoji niz načina da se unapredi klima za bolje ekonomske odnose SAD i Srbije, uključujcuhi različite sporazume i bilateralne ugoovore.

- Predsednik Vučih razume da bez snažnog ekonomskog rasta, Srbija ne može da unapredi infrastrukturu i omogući svojim građanima bolji život. Ona bez toga ne može da bude stub stabilnosti u regionu, kakav je bila u prošlosti i kakav može da bude ponovo - zaključio je on.
 

POVEZANE VESTI

Subota 15.07.2017. 17:41
Молимо уплатите таксу на жалбу у износу од 500 евра па ћемо размотрити вашу жалбу.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online