Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 12.07.2017.
09:55
Vestionline, Tanjug A

Brnabić u Trstu: Prvi put u inostranstvu kao premijer Srbije

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić otputovala je danas u Trst, gde će učestovati na Samitu zemalja zapadnog Balkana, koji se održava u okviru Berlinskog procesa.

Tanjug
Otputovala u Trst: Ana Brnabić

Tokom svoje prve zvanične aktivnosti u inostranstvu otkako je postala premijerka, Brnabić će se sastati sa evropskim komesarom za proširenje Johanesom Hanom, kao i sa predsednikom Vlade Slovenije Mirom Cerarom. Predviđeno je da ima odvojene susrete i sa predstavnicima Svetske banke, delegacijom Evropske investicione banke, kao i sa visokim predstavnicima Evropske unije.

Glavne teme skupa na najvišem nivou odnose se na jačanje povezivanja na zapadnom Balkanu kao ključnom elementu za ubrzanje evropskih integracionih procesa regiona, jačanje ekonomske saradnje, posebno u oblasti malih i srednjih preduzeća, IT sektora i nauke, jačanje saradnje mladih, pitanje vladavine prava i borbe protiv korupcije, borbe protiv terorizma, ekstremizma i radikalizma, kao i pitanje migracija.

Kao jedan od konkretnih rezultata ovogodišnjeg Samita u Trstu, očekuje se usvajanje Višegodišnjeg akcionog plana o regionalnom ekonomskom prostoru zapadnog Balkana, koji obuhvata trgovinu, investicije, mobilnost i digitalnu integraciju. 

Evropska komisija najavila je podršku od sedam miliona evra kako bi se pokrenule aktivnosti predviđene tim planom.

Trebalo bi da bude usvojeno i sedam projekata u oblasti infrastrukturnog regionalnog povezivanja za koje su predviđene investicije u iznosu većem od 500 miliona evra, dok za podsticanje razvoja malih i srednjih preduzeća  Evropska komisija planira da izdvoji 48 miliona evra.

Dodatni element jačanja ekonomskog povezivanja u regionu trebalo bi da bude usvajanje odluke o uspostavljanju Stalnog sekretarijata Komorskog investicionog foruma, sa sedištem u Trstu.
Planirano je i da predsednici vlada država zapadnog Balkana i visoki predstavnik Evropske komisije potpišu Ugovor o Transportnoj zajednici.

Samit će biti okončan Deklaracijom predsedavajućeg u kojoj će biti sadržani zaključci skupa i smernice za dalje aktivnosti u oblstima o kojima se na skupu debatovalo.

Osim predsednika vlada, na Samitu će učestvovati i ministri spoljnih poslova, ministri zaduženi za ekonomski razvoj i saobraćaj sa zapadnog Balkana i najviši predstavnici ostalih učesnica Berlinskog procesa (Nemačke, Austrije, Francuske, Italije, Velike Britanije, Hrvatske i Slovenije).

Svoju poruku preneće i evropski komesar za proširenje i susedsku politiku EU Johanes Han i evropska komesarka za transport Violeta Bulc, kao i predstavnici privrednih komora i poslovne zajednice ekonomija iz regiona.

Berlinski proces održava se svake godine od 2014. (Berlin 2014, Beč 2015, Pariz 2016. i Trst 2017), a ove godine poseban će akcenat biti stavljen na jačanje ekonomskog povezivanja u regionu zapadnog Balkana.
 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online