Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 12.07.2017.
00:21
J. L. Petković - Vesti A

Poslednja kap pravde (2): Optuženička klupa za komandante

Od kako je najavljeno osnivanje Specijalnog suda za ratne zločine na Kosovu ne prestaju spekulacije o tome ko će biti na optuženičkoj klupi.

wikimedia.org/Julian Nitzsche
Zločini OVK neće proći bez kazne

Specijalni tužilac Dejvid Švendimen je istakao da niko neće imati imunitet pred sudom, što je napravilo paniku u Prištini jer se vrhuška OVK danas rukovodi institucijama.

U članu 58 izveštaja Dika Martija stoji da je Drenička grupa kontrolisala većinu nelegalnih radnji, a njen šef je bio politički operativac i međunarodno najpoznatija ličnost OVK - Hašim Tači, danas kosovski predsednik.

- Tu su i Agim Čeku, Sulejman Seljimi, Džavit Haljiti, Kadri Veslji, Sami Ljuštaku, klan Haradinajevih, Fatmir Ljimaj. Treba imati u vidu da je OVK bila podeljena po brigadama koje su imale zone odgovornosti. U svakoj je bilo mnogo ratnih zločina. Ako se tako gleda, onda bi svi komandanti trebalo da se nađu na optužnicama. Pitanje je koje će zločine tretirati specijalizovano tužilaštvo, da li su uspeli da prikupe dovoljno validnih dokaza - kaže za "Vesti" Milovan Drecun, predsednik odbora za Kosovo i Metohiju Skupštine Srbije.

Osnivač Foruma za etničke odnose, politički analitičar Dušan Janjić, očekuje da prva optužnica bude velika i kada je reč o broju zločina koje će tretirati i broju osumnjičenih.

Verovatno je tačno, dodaje, da će deo visokih komandanata OVK završiti u Hagu, ali ne očekuje da se među njima nađe Tači.

- OVK nikada nije bio strukturiran kao vojska, imao je mnogo grupa, broj pripadnika je bio mnogo manji nego što je sada prvoboraca. Izvesno je da će se na optužnici naći i imena koja su do sada bila na listama političkih partija, ali sa sigurnošću mogu da kažem da ne i onaj na koga se najviše tipuje - Hašim Tači. Nikada nisam čuo da je uopšte bio u fokusu istrage - poručuje on.

S druge strane, moguće je da se pred sudom nađu i oni kojima je ranije suđeno pred Tribunalom u Hagu, ali samo uz novu kvalifikaciju krivičnog dela, kao u slučaju Ramuša Haradinaja kada je od Francuske zatraženo njegovo izručenje.

Sud nije samo za Albance

Janjić dodaje da bi trebalo imati na umu da Specijalni sud nije napravljen samo za ratne zločine koje je počinila OVK i nije samo za Albance. Takođe ocenjuje da ne treba sumnjati da će optuženi izaći pred sud.

Mogući primer je i jeziva fotografija pripadnika OVK Sadika Ćuflaja iz Dečana, na kojoj drži glavu ubijenog Bojana Cvetkovića iz Niša, trgovca koji se na početku NATO agresije javio u dobrovoljce.

Za Ćuflaja se pretpostavlja da je bio pod komandom Ramuša i Dauta Haradinaja.

- Za taj zločin je suđenje pred sudovima Kosova, ali nije procesuirana osoba koja je odsekla glavu. Ako se utvrdi njen identitet ili da je zločin počinila osoba koja je na prethodnim suđenjima tvrdila da je glavu našla i sklanjala se kada su ga slikali, onda je to novo krivično delo i taj nečovek će biti ponovo procesuiran - zaključuje Janjić.

Zločini evidentirani

- Nema nikakve sumnje da su svi zločini evidentirani. Dokazi su postojali, svedoci su bili tu, a da li je ovo Specijalizovano tužilaštvo uspelo da ih prikupi, videćemo kada budu podignute prve optužnice - kaže Drecun, koji je u Skupštini Srbije inicirao Radnu grupu za prikupljanje činjenica i dokaza o ratnim zločinima počinjenim nad Srbima na Kosovu.


SUTRA: Poslednja kap pravde (3): Slamka pravde za porodice

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online