Utorak 23. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 11.07.2017.
18:54
Đ. Barović - Lj. Ivanović A

Na granici gužve i tropske vrućine

Tradicionalni letnji špic počinje ovog vikenda i trajaće sve do kraja meseca. I pored toga što su svi granični prelazi spremni za drastično povećanje broja putnika, a putevi kroz otadžbinu prohodni, stručnjaci upozoravaju da zbog dužih zadržavanja na većim prelazima odaberu one alternativne, ali i da imaju na umu da je Srbija suočena s ekstremno visokim temperaturama.

A. Čukić
Prete kolone pod suncem

Ova informacija je naročito bitna svima koji su već isplanirali da već ove nedelje krenu na odmor preko Srbije.

Talas Turaka od četvrtka

I dok je zapadnu Evropu zadesilo priželjkivano zahlađenje, meteorolozi u Srbiji upozoravaju na temperature koje će se kretati i iznad 40 stepeni. Takvi uslovi ne samo da nisu pogodni za vožnju, već i za već tradicionalne gužve na graničnim prelazima.

A. Čukić
Službenici spremni za navalu putnika

- Zbog povećane opasnosti od terorizma, na svim graničnim prelazima Evropske unije su pojačane kontrole. Zato se, kada je reč o ulazu u Srbiju iz pravca Mađarske, gužve po pravilu stvaraju na njihovoj strani granice - ističe sagovornik "Vesti" sa najvećeg graničnog prelaza Horgoš.

- Ponedeljak i utorak su bukvalno prazni dani. Nema zadržavanja na graničnim prelazima niti gužve koju očekujemo već od četvrtka kada započinje prvi, veliki talas putnika iz Evrope. Reč je mahom o našim ljudima, ali i Turcima. Te gužve će trajati sve do 27. ili 28. jula - ističe naš sagovornik.

Srpska policija i carina već nekoliko godina imaju sjajnu praksu da u slučaju ogromnih gužvi u dogovoru s mađarskim kolegama svedu kontrolu na minimum. Međutim, ni to nije dovoljna garancija da se neće dugo čekati na suncu.

Pozovite AMSS

- Najbolje bi bilo pre dolaska na granicu proveriti preko telefona situaciju na prelazu, ili pozvati AMSS na broj 987, pa ukoliko je primetna gužva koristiti neki od alternativnih pravaca. U slučaju da se ide preko Horgoša, tu su malogranični prelazi Horgoš 2 i Bala. Napominjem da su oni otvoreni od sedam do 19 časova. Jasno, savet svim vozačima je da na granici budu snabdeveni sa najmanje pola rezervoara benzina i odgovarajućom količinom tečnosti - ističe naš sagovornik.

Kada je reč o prelazima sa Hrvatskom, saveti su identični.

Tri pravca u Crnu Goru

Za sve koji putuju u Crnu Goru, pored graničnog prelaza Brodarevo aktuelan je i prelaz Jabuka između Pljevalja i Prijepolja. Takođe i Mehov krš, na pravcu iz Novog Pazara. U Crnu Goru moguće je putovati i preko susedne Bosne i Hercegovine, preko graničnog prelaza Kotroman.

Alternativa glavnom graničnom prelazu Batrovci, koji se nalazi na auto-putu od Zagreba prema Beogradu jeste prelaz Šid-Tovarnik.

Na ovom prelazu na ulazak u Srbiju u nedelju pre podne čekalo se do sat vremena.

U slučaju kada se na Batrovcima čeka 90 minuta, kao što je to bio slučaj prošle nedelje, preusmeravanje na Šid-Tovarnik se ne isplati.

Međutim, o tom alternativnom prelazu treba razmisliti ako se vreme čekanja na Batrovcima znatno produži.

Kraće nije uvek brže

Treba obratiti pažnju na to da najkraći put ne znači uvek najbrže i najmanje stresno putovanje. Koliko i kako ćete putovati, osim dužine u kilometrima, zavisi i od kategorije i kvaliteta puta, da li ima predviđenih radova i usporenja saobraćaja, kao i koliko ćete čekati na graničnom prelazu.




 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online