Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 11.07.2017.
10:11
Vestionline, Tanjug A

Simić: Razgovaraćemo i sa Haradinajem, spremni smo za učešće u vlasti

Predsednik Srpske liste Slavko Simić rekao je da će će ova lista učestvovati u svim političkim konsultacijama, bez obzira na to ko je mandatar, prenosi danas Radio Slobodna Evropa (RSE).

A. Čukić
Srpska lista spremna na razgovor ko god da bude mandatar: Slavko Simić

- Spremni smo da čujemo ko ima iskrenu želju da srpsku zajednicu u kosovskom parlamentu i vladi snažno podrži, i omogući da mi normalno funckionišemo i kao zajednica i kao politički predstavnici. Ukoliko budemo videli da postoji konstruktivnost i fleksibilnost, bićemo spremni da učestvujemo u vlasti - rekao je Simić u intervjuu za RSE.

Predsednik Srpske liste, koja je na kosovskim parlamentarnim izborima osvojila devet od deset zagarantovanih mesta srpskoj zajednici, napominje da srpska zajednica ne može da bira, niti da utiče ko će biti mandatar jer, kako kaže, to određuje albanska većina i albanska zajednica na Kosovu.

- Mi ćemo učestvovati u svim političkim konsultacijama, bez obzira da li je to Ramuš Haradinaj, ili Aljbin Kurti ili Isa Mustafa - istakao je Simić, odgovarajući na pitanje da li bi Srpska lista podržala vladu Ramuša Haradinaja.

Simić je zvanično potvrdio da još uvek nije dobio poziv od Haradinaja na konsultacije o formiranju vlade, niti raspolaže informacijama o tome.

Predsednik Srpske liste je ponovio spremnost na učešće u političkim konsultacijama sa predstavnicima albanskih stranaka kako bi, kaže, sagledala njihove stvarne pozicije, sada kada je među njima utihnuo žar predizborne borbe.

Upitan šta Srpska lista očekuje od nove vlade, Simić najavljuje da će njegova stranka sigurno insistirati da se mnogo toga promeni, kako bi omogućila da srpski narod uživa poštovanje i u institucijama, i da srpska zajednica Kosovu živi u jednom pozitivnom i normalnom ambijentu.

- Veoma je važno da se nastavi proces dijaloga u Briselu, da se implementira ono što je dogovoreno u Briselu, a tu pre svega mislim na formiranje buduće zajednice srpskih opština, koja je imperativ za srpski narod i njegov opstanak na Kosovu - istakao je on.

Srpska lista će, dodao je, insistirati na ključnim pitanjima za opstanak srpskog naroda, ali i da se revidiraju neka pitanja i neki zakonodavni procesi koji su bili aktuelni u prethodnom periodu, a tu pre svega, kako je napomenuo, misli na Zakon o Trepči i Zakon o strateškim investicijama.

 - Ja se nadam da ćemo i u skupštini, i u vladi konstruktivno sarađivati sa budućim našim partnerima i verujem da možemo mnoge stvari da pomerimo sa mrtve tačke - zaključio je Simić.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online