Utorak 16. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Nedelja 09.07.2017.
17:22
blic.rs, Vestionline A

"Taoci svoje iluzije - bez KiM zbog titoizma i Miloševića"

Za rešenje problema Kosova nisu spremni i vlast ni narod, a ni ranije nisu bili, izjavio je za "Blic" od nedelje bivši ambasador Srbije u SAD Milan St. Protić.

Tanjug
Milin St.Protić smatra da su za Kosovo krivi Milošević i Tito

Takođe, on ističe da bi prekrajanje granica otvorilo Pandorinu kutiju jer bi moglo da se izgubi više nego što je realno da se dobije.

- Odavno mi se čini da tumaramo po magli i to ne samo po pitanju Kosova i Metohije. Ne vidim ni iskrenog pokušaja da se pronađe pravi put. Za to nisu spremni ni vlasti, ni narod. Ni ranije nisu bili spremni. Ovo u čemu živimo, kao i ono u čemu smo živeli, jeste naš izbor i naša odgovornost - navodi Protić. 

Na pitanje kako bi on rešio pitanje Kosova i dijaloga sa Prištinom, Protić navodi da će se ovog puta uzdržati od odgovora. 

- U više mahova sam iznosio svoje mišljenje o ovom pitanju i uvek mi se olupalo o glavu - ističe on.

Kako kaže, naučio je da pazi da njegove reči ne budu zloupotrebljene: "Koga su zmije ujedale i guštera se plaši". 

Na pitanje da li mu je dok je bio ambasador u SAD neko rekao da je uslov za ulazak Srbije u EU priznavanje nezavisnosti Kosova, Protić kaže da se to "podrazumevalo", ali da "niko nije bio izričit". 

- Za mene je od početka dilema bila obratna - šta bismo mi radili kad bi Kosovo i Metohija sa tamošnjim albanskim stanovništvom ostalo u sastavu Srbije - kaže on. 

Prema njegovim rečima, bili bismo "veoma neprijatan i subverzivan činilac sa razarajuim potencijalom i dejstvom". 

Na konstatacju "Blica" da su sve glasniji navodi da će Srbija morati da pristane da Kosovo postane članica Uneska i pitanje da li bi trebalo da se zato pripremimo, Protić kaže: "Da". 

- Sa pozitivne strane, to bi mogla da bude kakva-takva zaštita za tamošnje srpske spomenike i svetinje. Taoci smo sopstvene iluzije u koju želimo da verujemo bez obzira na to i uprkos stvarnom stanju stvari. Lakše je živeti u iluziji. Nezgoda je što vodi u propast - navodi Protić. 

Osim toga, on ističe da su "titoizam i Miloševićeva suluda politika doveli do toga da Kosovo i Metohija više nisu srpski". 

- Gledali smo i ćutali. Neki su i saučestvovali. Gledaju, ćute i saučestvuju i danas. A oni koji se protive ne čine to ni mudro, ni iskreno, ni pošteno - zaključuje Protić za "Blic". 

Istoričar Milan St. Protić je inače praunuk prvog premijera Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca Stojana Protića.

Bio je član Deposa, jedan osnivača Demokratske stranke Srbije, aktivni učesnik demonstracija tokom 1996. i 1997. i član vođstva Saveza za Promene i DOS. 

Bio je i predsednik Srpskog demokratskog kluba Odbrana i kopredsednik Nove Srbije. 

Na septembarskim izborima 2000. predvodio je listu DOS Vojislav Koštunica u izbornoj jedinici Novi Beograd. 

U noći 5. oktobra izabran je za predsednika Skupštine grada Beograda. Ambasador SRJ u SAD postao je u februaru 2001, a sa tog položaja smenjen je u avgustu iste godine.

POVEZANE VESTI

Nedelja 09.07.2017. 22:17
Pa gospodine protiću.Ovako stoje stvari.Ono čega se Srbi na prostoru respubljik Kosovo ne mogu odreći to je sveta srpska zemlja Kosovo sa srpskim svetinjama na njoj a ono čega se vrlo rado odrču to je ši,ptarija koja je tamo bespravno i nasilnički naseljena.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online