Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Subota 08.07.2017.
11:11
slobodnaevropa.org A

"Niko nije ponizio Srbiju kao premijerka Brnabić"

To što je premijerka Srbije Ana Brnabić nosila na noge ruskom ambasadoru u Srbiji stenogram svog intervjua američkoj agenciji Blumberg predstavlja najveće poniženje Srbije do sada, ocenjuje za RSE sociološkinja Vesna Pešić.

Tanjug
Ana Brnabić i Aleksandar Vučić

"Da se pravda nekom ambasadorčiću"...

- Da ona ode i da taj stenogram nosi na uvid i da se pravda ruskom ambasadoru - verujte mi, ja prvi put moram da kažem, a vi znate da ja takve stvari ne izgovaram - da nikom nije palo na pamet da ovoliko ponizi Srbiju kao što je ona učinila. Čak i da je napravila grešku zbog neiskustva, neprihvatljivo je da ona ide ambasadoru ili bilo kome drugome i da nosi nekakav stenogram na noge - navodi Pešić i dodaje:

- Ona, izgleda, zaboravlja da drži najvišu političku funkciju u našoj državi! Da ona ide da se pravda nekakvom ambasadorčiću tamo - a i sama sam bila ambasador - to je apsolutno nezamislivo i moram da vam kažem da sam se prvi put nacionalno uvredila.

Premijerka Srbije Ana Brnabić predala je ruskom ambasadoru u Beogradu Aleksandru Čepurinu stenogram intervjua za američku agenciju Blumberg kako bi ga uverila da je loše interpretirana da bi Srbija pre izabrala Evropsku uniju nego Rusiju, rekla je u četvrtak portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova.

Bivši diplomata u vreme SFRJ Simeon Pobulić kaže da se u to vreme nije moglo zamisliti da nosioci najviših političkih funkcija idu da se pravdaju stranim ambasadorima.

- To sigurno u to vreme ne bismo uradili, ne samo zato što je to pitanje našeg suvereniteta, ugleda, časti nego i zato što postoje drugi načini da se to uradi. Tu malo ima i diplomatske neveštine - ocenjuje Pobulić.

"Već smo izabrali Evropsku uniju, nema tu hrabrosti"

U intervjuu Blumbergu pre nekoliko dana lokalni mediji su preneli da je premijerka Ana Brnabić izjavila da će se Srbija, ako bude morala da bira između bližih veza s Rusijom i članstva u EU, odlučiti za ovo drugo.

Vesna Pešić smatra da nema nikakve hrabrosti u izjavi Brnabićeve da će Srbija između Rusije i EU izabrati Evropsku uniju jer je takav izbor već učinjen i to davno.

- Mi smo već izabrali, mi smo deset poglavlja otvorili. O čemu se tu radi? Zašto je ta njena izjava izazvala takvo ogromno iznenađenje i uzbuđenje? Pa, mi se borimo od 5. oktobra 2000. godine - to je, dakle, već 17 godina - da uđemo u Evropsku uniju i sad smo ovako začuđeni što je ona to rekla? Pa, kako možemo da izaberemo Rusiju? - pita se Vesna Pešić.

POVEZANE VESTI

Subota 08.07.2017. 16:26
G.-djo Pešić da je nosila slično u kaubojsku ambasadu to bi za vas verovatno bio gest godine-
Subota 08.07.2017. 13:49
Није нам довољно што се попови мешају Србима у политику, сад су то почели да раде и социолози. Весна Пешић би могла да нађе пристојнији начин да флертује са српским председником и да то не окачи на велика звона.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online