Utorak 23. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 08.07.2017.
00:21
D. Dekić - Vesti A

I Amerikanci hoće bazu u Srbiji

Srbija bi uskoro pored rusko-srpskog Centra za vanredne situacije u Nišu, mogla da dobije sličan američki na aerodromu Ponikve u Užicu. Potvrda narodne "gde ima dima, ima i vatre" stiže od direktora užičkog aerodroma Saše Savića, koji je obnarodovao da su sa takvim projektom konkurisali kod Delegacije EU, i da je srpska vlast upoznata sa ovakvom namerom, pa se čeka još potvrda o realizaciji centra koji će finansirati EU.

facebook.com/Aerodrom Ponikve
Aerodrom Ponikve

Očito je reč o promeni plana, jer je otvaranje Ponikva za civilni saobraćaj u prošlogodišnjoj prolećnoj predizbornoj kampanji, za kraj avgusta 2016, najavljivao Aleksandar Vučić.

- Mogli smo i sad da ga otvaramo, kao što su neki Lađevce, pa i dalje ne rade - poručivao je tada Vučić. Užički aerodrom do danas ne radi.

Umesto turističkih aviona, sletaće bombarderi, u najkraćem je komentar predsednika obližnje opštine Čajetina Milana Stamatovića na nagoveštaje o izgradnji humanitarnog centra SAD u EU. Sada je, kaže Stamatović, koji je i čelnik Zdrave Srbije, jasno zbog čega su propali predlozi i spremnost lokalnih samouprava Zapadne Srbije da same plate privođenje aerodroma komercijalnoj nameni.

Takmičarski duh sila

Analitičar Branko Radun komentariše da bi se eventualnim ulaskom Zapada na užički aerodrom pokazalo da oni pomno prate ruske pozicije i hoće da pariraju Moskvi.

- U niškom centru je malo njih, oni su značajno uticali na rusku popularnost, pa i Zapad razmišlja o sličnom centru. Očito Srbija postaje zemlja oko koje se sile takmiče da je pridobiju - kaže naš sagovornik.

- Pokazalo se da smo pogodili metu kada smo upozoravali da tajna vizita američkog zamenika pomoćnika državnog sekretara i antiruska tirada američkog ambasadora u Nišu kriju nešto mnogo opasnije, a to je plan Aleksandra Vučića da na mala vrata uvede NATO u Srbiju. Epilog gledamo ovih dana, jer ne samo da nema diplomatskog imuniteta pripadnicima humanitarnog centra u Nišu, što je Dačić obećavao, već nam preti opasnost da uskoro, umesto da sa Ponikva lete naše maline za izvoz i sleću ruski i drugi stani turisti, uzleću i sleću NATO bombarderi, navodno sa humanitarnim ciljem - naglasio je Stamatović.

Srbija je već previše vojno vezana za Zapad, komentariše bivši šef diplomatije SRJ Živorad Jovanović, koji kaže da joj je kao zemlji sa uravnoteženom spoljnom politikom i vojno neutralnoj, suvišan još jedan vojni aranžman sa Zapadom.

- To bi samo povećalo našu zavisnost od Zapada i smanjilo našu slobodu odlučivanja o vitalnim pitanjima. Posle velikih koncesija ranijih vlasti i sadašnje datih SAD kroz SOFA sporazum i prolazak NATO trupa, ovakvi novi ustupci na odbrambenom planu, humanitarni centar ili prodaja delova naše vojne industrije bi Srbiju previše povukli na zapadnu stranu - kaže Jovanović za naš list.

Vašington Moskvi ne veruje

Zamenik pomoćnika državnog sekretara SAD Hojt Brajan Ji rekao je da se njegova zemlja ne protivi pomoći Rusije u humanitarnim krizama i vanrednim situacijama, ali je sumnjičava prema Rusko-srpskom humanitarnom centru na aerodromu u Nišu zbog traženja diplomatskog imuniteta za humanitarce.

- Zato smatramo da Rusija ima druge namere s tim centrom - rekao je Ji za NIN.
Upitan kako će SAD reagovati ako Beograd odobri diplomatski status, uzvratio je da Vašington ne pokušava da nametne svoju volju, ali oseća obavezu da kao partner deli analize i savete sa Vučićem i Anom Brnabić i ukaže im na rizike.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online