Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 07.07.2017.
06:15
M. Đorđević - Vesti A

Osam vekova srpske krune (2): Zetska igra oko prestola

Raška je, za razliku od susedne Zete, u kojoj je zbog primorskog položaja jačao zapadni uticaj, bila okružena neprohodnim planinama i šumama.

youtube.com
Zetsko imanje župana Zavide: Ribnica kod Podgorice danas

One su je dugo branile od nasrtljivaca, pa je ovde živelo uglavnom srpsko stanovništvo. Zato je narod očuvao svoj jezik i običaje, a istočna, pravoslavna crkva imala je isključivi uticaj.

Poprište divljih ambicija

Među Zetom i Raškom su neprestano izbijale pogranične čarke, ali su se ovi sukobi se uglavnom završavali otimanjem stoke i spaljivanjem tuđih useva - sve dok vladari sa obe strane nisu počeli da pokazuju osvajačke namere. Stalna trvenja su tokom vremena učestala i proširila se, da bi dostigla vrhunac posle smrti kralja Bodina, oko 1099. godine. Njega bi nasledio njegov sin prvenac Mihailo, da među zetskim velikašima nije izbio metež u kojem se, bar na prvi pogled, najbolje snašao Bodinov brat Dobroslav. On je uspeo da se dočepa prestola Zete, ali nije umeo i da ga zadrži. Od tada Zeta, koliko-toliko mirna, postaje poprište divljih ambicija oko vlasti.

Da ovog zetskog vladara nije teško oboriti, prvi je shvatio raški župan Vukan. S vojskom mu je upao u državu i osvojio je gotovo bez otpora. Zarobio je Dobroslava, a na njegovo mesto naturio svog čoveka, Kočapara Branisavljevića. On mu je uskoro postao neprijatelj, pa mu je Vukan posle pogibije lako našao zamenu, Vladimira.

Štićenik Vukanu pobrkao račune

Sudbina Zete, pa ni Kočapara, nije bila mnogo bitna Vukanu. On je samo želeo priliku da proširi granice Raške i time dobije odlučujući uticaj u celoj oblasti. Račune mu je, međutim, pobrkao sam "štićenik". Kočopar je nameravao da vlada samostalno, pa su odnosi između zetskog i raškog vlastodršca postali toliko loši, da se u Letopisu popa Dukljanina, jednom od malo očuvanih hronika tog vremena, navodi i ovo: "Potom je Vukan sa Rašanima postavio zasjede Kočaparu da bi ga ubio." Kočapar se pokazao kao jak vladar koji je pokušao da vrati Zeti nekadašnju snagu, i to je hteo da učini zauzimanjem Zahumlja, južnoslovenske kneževine koja je obuhvatala južnu Dalmaciju i delove današnje Bosne i Hercegovine. U jednom od tih pohoda je poginuo, tako da je Vukanu ponovo bio otvoren put ka zetskom prestolu. Na njega je popeo Vladimira, sina najstarijeg Bodinovog brata koji se takođe zvao Vladimir.

Novi zetski kralj se potpuno potčinio raškom županu postavši mu i zet.

Zeta je tako pripojena Raškoj, ali je zato "dvanaest godina živjela u miru", navodi Letopis. Ovakvo stanje trajalo bi i duže da Vukan nije umro i ostavio Vladimira bez moćne podrške. Na pobunu se digao Bodinov sin Đorđe, vođen svojom majkom Jakvintom, normanskom plemkinjom. Đorđeva pobuna je na kraju uspela. Vladimir je naprasno umro, verovatno otrovan, ali se ni njegov naslednik nije nauživao vlasti. Potisnuli su ga plemići Branislavljevići uz pomoć Vizantinaca, a Jakvintu poslali u carigradsku tamnicu. Na presto je došao Grubeša Branislavljević, sada vazal Grka, a Đorđu nije bilo drugog izlaza nego da beži u Rašku.

Kao i Zetu, i Rašku su posle smrti župana Vukana potresale borbe oko vlasti. Rašani su u vojnom pohodu pogubili zetskog vladara Grubešu Branislavljevića. To je iskoristio Đorđe, raški štićenik i sin kralja Bodina, da se vrati na presto. Ali, Đorđe je sada stariji i mudriji. Shvativši da će više postići diplomatijom nego oružjem, ponudio je svojim neprijateljima Branislavljevićima pojedine župe. Neki su prihvatili, drugi su se povukli u Vizantiju, a treći u Rašku, upuštajući se u nove spletke. Njih je Đorđe iskoristio da bi na presto Raške progurao Uroša, svog pulena i sinovca Vukanovog, ali je prethodno sa vojskom morao da ga izbavi iz tamnice. Od tog trenutka počinje povest o Stefanu Nemanji.

Bodina pobedila žena

Kraljica Jakvinta, čiji je brak sa Bodinom bio kruna srpsko-normanskog otpora Vizantiji, ostala je u narodnom sećanju, ali i istorijskom, naročito zahvaljujući popu Dukljaninu, kao veoma zla i opaka žena. Još za života svog muža bila je u stalnim sukobima sa lozom njegovih rođaka Branislavljevića, predviđajući da će oni jednog dana preuzeti presto, a ne njeni sinovi. Letopis joj čak pripisuje pogubljenje rodonačelnika te loze kneza Branislava, i još nekih članove koji je izvršio Bodin: "Kralj Bodin bi pobijeđen od žene kao Irod od Irodijade."

Zavida beži u Ribnicu

Dok se Uroš Prvi nije dočepao vlasti, Raškom je vladao izvesni Zavida, verovatno neki Vukanov rođak, možda čak i sin. Ali, on nije uspeo da se održi pošto su se njegova braća pobunila, što pominje kasnije u žitiju Nemanjinom njegov sin i prvi srpski kralj Stefan Prvovenčani: "Ipak sam slušao da je bio veliki metež u ovoj strani srpske zemlje, i Dioklitije i Dalmacije i Travunije, i da su roditelju njegovu (ocu Nemanjinom) braća mu zavišću oduzeli zemlju. A on iziđe iz buna njihovih u mesto rođenja svojega, po imenu Dioklitija (Zeta)." Pobegao je, dakle, Zavida, na svoj zetski posed, imanje Ribnica kod današnje Podgorice.


SUTRA - Osam vekova srpske krune (2): Latinsko krštenje iz nužde

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online