Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 04.07.2017.
00:44
Đ. Barović - Vesti A

Direktor niškog aerodroma za "Vesti": Mi smo prečica za dijasporu

Pre desetak dana na aerodromu "Konstantin Veliki" u Nišu svečano su otvoreni renovirani šalteri za ček in, kao i rendgeni za pregled putnika i prtljaga. Međutim, taj aerodrom je i pored toga ove godine pravi hit za našu dijasporu. Bukvalno se traži mesto više u svakom od aviona koji saobraća ka Švajcarskoj ili Nemačkoj. Razlog za to su svakako lou kost kompanije koje prevoze po gotovo nestvarnim cenama od svega desetak evra.

N. Rakić
Direktor aerodroma "Konstantin Veliki" u Nišu: Vladica Đurđanović

Direktor Aerodroma "Konstantin Veliki" Vladica Đurđanović u razgovoru za "Vesti" objašnjava da je već sada izvesno da će premašiti očekivanja o broju putnika za ovu godinu.
- Od planiranih 300.000 putnika za ovu godinu, već za prvih šest meseci prevezli smo 150.000, a reč je "slabijem" delu godine. Otuda očekujemo da ćemo na kraju 2017. imati oko 330.000 putnika.

Ko najviše leti iz Niša?
- Gotovo 50 odsto je reč o našoj dijaspori, a zatim njihovim rođacima i prijateljima. Ne privlači ih samo niska cena karata, već i to da su zbog mnogo manje frekvencije aviona i manipulacija, kontrola i dolazak do aviona, daleko brži nego recimo na Aerodromu "Nikola Tesla". Pri tom je Niš najbliža destinacija našoj dijaspori južno od Jagodine. Očekujemo značajan porast saobraćaja kada se završi auto-put prema Skoplju, ali i ka Prištini. Tada će iz Vranja ili južne srpske pokrajine do aerodroma trebati tek oko sat vremena.

Ekonomija pre politike

Među putnicima je sve više i Albanaca sa Kosova?
- Oni su tradicionalno naši klijenti i drago nam je da nam se sve više vraćaju. Jednostavno, aerodrom u Prištini jedan od najskupljih u regionu, pa smo im privlačni i cenom i činjenicom da nemaju nikakvih problema. Njih uglavnom zanima da li je moguće i koliko je bezbedno ostaviti automobil na aerodromu. Naravno, svako ko ostavi kola na našem parkingu ne treba da brine - ističe direktor aerodroma.

Da li je naša dijaspora počela da uviđa prednosti niškog aerodroma?
- Mislim da jeste. Sa letovima smo zvanično počeli 24. juna 2015. i sada već imamo 11 evropskih destinacija, od čega najviše za Švajcarsku i Nemačku. Pri tom, popunjenost aviona je veća od 90 posto što je sjajan podatak. Čak je i nova linija za Cirih, posredstvom Germanije, popunjena sa više od 50 odsto što je takođe iznenađujuće dobar podatak.

Koji su planovi aerodroma "Konstantin Veliki"?
- Prošlog meseca smo završili rekonstrukciju postojeće terminalne zgrade koja je izgrađena još 1986. Planovi su da sledeće godine završilo dogradnju čime bi se dobilo dodatnih 2.500 kvadrata. Na taj način bi se ne samo smanjila gužva, već bi bilo više prostora za komercijalno izdavanje jer se naš prihod između ostalog i bazira na tome.

U današnje vreme osnovno pitanje nije samo cena, već i bezbednost?
- I kad je reč o opremi, ali i kad je reč o ljudstvu koje se brine o bezbednosti aerodroma i putnika, mi smo na vrhunskom nivou. U pitanju su rentgeni najnovije generacije, standarda 3. Uostalom, naš razvoj i baziramo na bezbednosti putnika.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online